Kuyumculuk sektörünün bilinmeyenleri “Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli” ile ortaya çıkıyor
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), dünyada ilk kez kuyumculuk sektörüne özel hazırlanacak Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli’ne imza atıyor. İKO ve Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık iş birliğiyle yürütülecek panelde, tüketicilerin ürün ve marka profilinin yanı sıra kuyumcuların geleceğe ilişkin beklentileri de ortaya konacak.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), bir yandan sektörün gelişmesinin önündeki engellerin kaldırılması için çalışırken, diğer yandan da 5 bin yıllık Türk kuyumculuk sektörünün geleceğine yatırım yapıyor. İKO, bu kapsamda Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık firmasıyla önemli bir çalışmaya imza attı.
İKO ve Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık iş birliğinde yürütülen “Mücevher Sektörü Endeksi ve Paneli” ile İstanbul’daki konjonktürel gelişmelerde genel eğilimini ortaya çıkaracak. Panel, kuyumcuların kısa dönemdeki geleceğe ilişkin beklentilerini tespit ederken, İKO’ya kayıtlı üyelere ve iş dünyasına, ekonomik faaliyetlerdeki genişleme ve daralmalara ilişkin dönüm noktalarını önceden haber verme imkanı sunacak. Önemli bir rehber niteliği taşıması beklenen “Mücevher Sektörü Güven ve Beklenti Endeksi”nin aynı zamanda, sektörün ekonomik faaliyetlerine ilişkin kritik kararlar öncesinde ışık tutması hedefliyor. Böylece, sektörün girişimci profiline ulaşılacak bulgulara da ulaşılması amaçlanıyor.
Tüketici profili ve tercihleri belirlenecek
Mücevher Sektörü Endeksi’nde sadece kuyumcuların geleceğine ilişkin beklentiler belirlenmeyecek; aynı zamanda kuyumcuların tüketici profili de ortaya çıkacak. Endeksle birlikte, mücevher, altın takı ve gümüş takı satın alan tüketicilerin beğenileri ve tercihleri tespit edilecek. Ayrıca, çalışmada tüketicilerin en çok hangi markayı talep ettikleri ve satın alma davranışlarını etkileyen unsurlar bilimsel olarak belirlenecek.
Çalışma, 6 endeksten oluşacak
Çalışma süresince her ay düzenli olarak Güven Endeksi, Beklenti Endeksi, Kapı Giriş (Hacim) Endeksi, Harcamaya Dönüşüm Endeksi, Altın Vadeli İşlem Endeksi ve Trend Ürün Endeksi olmak üzere 6 ayrı endeks hesaplanacak. Araştırmalar, kantitatif araştırma tekniklerinden yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilecek ve her bir araştırma kapsamında; bir periyot için hedef kitle dahilinde 384 işletme ve 1152 müşteriyle görüşme yapılacak. Bu şekilde, iki farklı kitle için aylık toplam 1.536 görüşme, yıllık toplam 18.432 görüşme gerçekleştirilecek.
Norayr İşler “Endeks verileri, sektöre yön gösterecek”
5 bin yıllık bir kadim mirası temsil eden Türk kuyumculuk sektörünü dünya liderliğine taşımak istediklerini belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Mücevher Sektör Endeksi ve Paneli’nde çıkan sonuçların sektörün gelecek planlamasında rotasını belirlenmesinde büyük fayda sağlayacağını söyledi. İKO Başkanı İşler, sektör sorunlarının tespiti ve ihtiyaçlarının belirlenmesinde bu araştırmanın büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Cevdet Yalçıner “Sektörün pazarlama faaliyetlerine ışık tutacak”
Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık Kantitatif Araştırmalar Direktörü Cevdet Yalçıner ise endeksle ilgili şunları söyledi: “Aylık olarak gerçekleştirilecek olan endeksin; makroekonomik konjonktürün gidişatıyla ilgilenen üreticilere, perakendecilere, ekonomik aktörlere ve karar vericilere önemli düzeyde yararlı bilgiler sağlayacak. Araştırmayla, sektör tüketici profilinin belirlenmesi, fiyat değişikliklerinin veya farklılıklarının yansımalarının analiz edilmesi, tüketicilerin kuyumculuk ürünleri alışveriş alışkanlıkları, online alışveriş alışkanlıkları, kuyumcu markalarının bilinirlik durumu, firma sadakat oranlarının ve değişimlerin takip edilmesi, müşteri sadakati ve segmentasyonunun ortaya konması gibi sektörün pazarlama faaliyetlerine ışık tutacak birçok kritik bilgiye ulaşılması hedefleniyor.” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın