EZGİ GÜLER>> İŞ hayatının klişe cümlesidir: “İş dünyası her gün biraz daha stresli bir hale geliyor.” Yalan da değil.  Stresin iş başarısını ve performansı etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğu da… Sporun, stresle mücadele etmenin etkili yollarından biri olduğu hep konuşulur. Jogging, yani hafif tempolu koşu, 1970’li yıllardan bu yana çalışan insanın en önemli etkinliklerinden birisidir. Daha sonra devreye yoga girdi. Ardından pilates konuşulmaya başlandı. Trekking ise doğa seven beyaz yakalının her zaman vazgeçilmezi oldu. Şimdi ise sırada windsurf yani rüzgar sörfü var. Son yılların en etkili sporlarından olan rüzgar sörfünün yükselişi dikkat çekici. Özellikle beyaz yakalıların tercihi olan rüzgar sörfü yapanların sayısı giderek artıyor. Bu durumu sayıları artan rüzgar sörfü okullarından da anlamak mümkün.

İSTANBUL VE ALAÇATI

Türkiye Yelken Federasyonu’ndan aldığımız bilgilere göre, mevzuat eksiliğinden ötürü toplam rüzgar sörfü okulu sayısı net bir şekilde bilinmiyor. Balıkadamlar Spor Kulübü Windsurf Okulu Eğitmeni Serhan Balcı, son dönemde rüzgar sörfüne artan ilgiye paralel olarak uygun rüzgar ve su koşullarına sahip birçok bölgede sörf okulu ve kulüplerinin sayısında artış olduğunu söylüyor. Balcı’dan aldığımız bilgilere göre, ülkemizde tahminen yaklaşık 30’a yakın turizm ve eğlence amaçlı sörf eğitim merkezi ve 10 sportif sörf kulübü bulunuyor. Sadece Alaçatı’da 10 tane sörf okulu var. Eğitim merkezlerinin yoğun olduğu bölge Ege ve Batı Akdeniz iken sörf kulüpleri ise çoğunlukla İstanbul’da bulunuyor. Silivri SunFlower evlerinde yer alan Windsurf Türkiye okulu sörf eğitmenlerinden Hakan İleri’den aldığımız bilgilere göre, kurslar ağırlıklı olarak İstanbul, Alaçatı, Gökçeada ve Datça’da veriliyor.

Peki son yıllarda artan bu ilginin sebebi ne? Öncelikle iş hayatının artan temposu ve stresi insanları ve özellikle de beyaz yakalıları bu spora yönlendiriyor. Serhan Balcı, “Stresli iş hayatından kaçış olarak görülen bir doğa sporu olması, ülkemizde yapılan ulusal ve uluslararası yarış organizasyonlarının artması ve yazılı, görsel medyada rüzgar sörfünün daha fazla yer alması bu spora ilgiyi artırdı” diyor. Balcı’ya göre ünlü simaların rüzgar sörfü ile ilgilenmeleri de artan ilginin sebeplerinden. Profesyonel sörfçü ve eğitmen Bora Kozanoğlu ise tek başına Alaçatı’nın bu artışta etkisi olduğunu vurguluyor.

ALTI SAATTE ÖĞRENİLEBİLİYOR

Bir diğer sebep ise Türk sporcuların ülkemize dünya çapında dereceler getirmesi… “Ülkemizin rüzgar sörfü için ne kadar uygun bir ülke olduğunu düşününce ilginin artmasının çok normal olduğunu hatta geç kalmış olduğunu düşünüyorum” diyen porofesyonel sörfçü Çağla Kubat bu ilgiyi şöyle yorumluyor: “Türk sporcularının dereceler getirmeye başlaması da ilgiyi arttırdı. Geçtiğimiz sene Yelken Federasyonu açtığı özel kurslarda windsurf eğitmeni yetiştirmeyi çok profesyonel bir hale soktu. Tüm bu çalışmalar rüzgar sörfü sporuna ilginin artmasını sağladığı.”

Bir diğer sebep de rüzgar sörfünün çok kolay öğrenilmesi. Eğitmen Hakan İleri, rüzgar sörfü için temel eğitimin altı saat sürdüğünü, kursiyerlerin bu süre sonunda kendi başına sörf kullanır seviyeye geldiğini belirtiyor. Ancak tam anlamıyla öğrenmek için sezon içinde ortalama 20 saat sörf yapmak gerekiyor.

FİYATLAR 300 TL’DEN BAŞLIYOR

Fiyatlara gelince… Başlangıç eğitimleri eğitim merkezinin konumu, kalitesi, popülerliği ve ekipman parkının büyüklüğüne göre 300 – 400 TL arasında değişiyor. Birebir derslerde fiyatı ise eğitmen kalitesi belirliyor, bir saatlik özel ders 150- 200 TL arasında fiyatlarla alınabiliyor. Ekipmanları ise çoğunlukla eğitim merkezi kursiyere temin ediyor.

Kendi ekipmanına sahip olmak isteyenler için ikinci el bir sörf takımının fiyatı minimum 800 euro. Yeni ekipman fiyatları ise 2 bin euro civarında. Ekipman almadan önce mutlaka eğitim alınması gerektiğini söyleyen Hakan İleri, başlangıç eğitiminde windsurf hakkında genel bilgiler, hava ve rüzgar bilgisi, malzeme bakımı ve suda kullanımı, yelkensiz board ile denge çalışmaları, denizde yelken ile sörfe başlangıç, çıkış noktasına dönmek ve dönüşler ve yönlendirme gibi temel bilgilerin verildiğini söylüyor.

Bora Kozanoğlu’ndan aldığımız bilgilere göre ise ilk eğitim karada başlıyor ve Kozanoğlu şöyle diyor: “İlk önce yelkensiz karada denge çalışması yapılıyor. Hemen sonra kara simülatöründe eğitim veriliyor, böylece denizde yapılacak uygulamalar öncelikle karada öğretiliyor. Sonrasında denize iniyoruz ve ders başlıyor.”

BEYAZ YAKALILARIN SPORU

Rüzgar sörfü yaz-kış yapılabilen bir spor. İş hayatında sıkıntının yazı kışı olmadığı için, beyaz yakalılar bu spora büyük ilgi gösteriyor. Eğitmen Serhan Balcı’dan aldığımız bilgilere göre, kursiyerlerin büyük çoğunluğunu beyaz yakalılar ve çocukları oluşturuyor. Balcı, “Kursiyerlerimizin ortak özellikleri, şehir ve iş yoğunluğundan kaçışı doğada arama arzuları. Güneydeki tatil yörelerinde ise eğitim ve gelir dağılımı çok daha farklılık gösteriyor ve bir tatil aktivitesi olarak başlayıp devamı gelmiyor” diyor.

Peki beyaz yakalının çok sevdiği rüzgar sörfünün spor yapmak dışında faydaları neler? Kişisel gelişime nasıl bir katkısı var? Çağla Kubat bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Rüzgar sörfü uygulamalarında, vücudun bütün kas yapısı çalışır ve dengeli bir şekilde gelişir. Sürekli açık havada ve her mevsim yapılabilen bir spor olduğu için, fiziksel dayanıklılık, vücut direnci gelişir. Yoğun bir konsantrasyon, çabuk karar verme, dayanıklılık, mücadele ruhu, çözüm üretme, özgüven, özeleştiri gibi değerleri güçlendirdiği için, psikolojik açıdan güçlü kişilikler yaratır.”

ANALİZ YETENEĞİNİ GELİŞTİRİYOR

Bunu biraz daha açmak gerekirse, rüzgar sörfü sırasında ortamdaki değişen koşulları, o ana kadar öğrendiklerinizi, tecrübelerinizi ve konumunuzu hızlı bir şekilde değerlendirip, analiz edip, o anki durumunuza en uygun alternatifi seçmeniz gerekiyor. Bunu çok kısa bir zaman aralığında yapıp kararınızı bir refleks hareketi olarak, kollarınıza, bacaklarınıza iletmeniz ve uygulamanız gerek. Aldığınız sonucu da daha sonra değerlendirip, “Bir dahaki sefere daha iyisini nasıl yaparım?” diye düşünmenize, kendinize değişik stratejiler hazırlamanıza olanak tanıyor.

Kubat’a göre bunların tümü bir arada, hızlı düşünüp, matematiksel değerlendirip, kararları doğrulayıp alternatif çözümler aramayı zorlayarak pratik zekâ gelişimine yararlı oluyor. Bir diğer etkisi de terapi.

Bora Kozanoğlu, rüzgar sörfünün doğayla bütünleşerek yapılan ve anı yaşatan heyecan dolu bir endorfin makinesi olduğunu söylüyor ve sörf yapanların psikoloğa gitmesine gerek olmadığını iddia ediyor.

Ünlü sörf okulları

İstanbul Windsurf Center: Türk Balıkadamlar Kulübü İskele Çıkmazı, No: 69, Caddebostan, İstanbul

Windsurf TR Sörf Okulu: Sunflower Evleri, Silivri, İstanbul.

Bora Kozanoğlu Sörf Okulu: Alaçatı Liman Mevki No: 3, Alaçatı, İzmir

Alaçatı Windsurf Okulu: Liman Mevkii Çark Plajı, No: 11, Alaçatı, İzmir

Suadiye Windsurf Club: Suadiye Sapağı Işıkları Karşısı, Çakıroğlu Marina, İstanbul

Çeşmealtı Rüzgar Sörfü ve Yelken Kulubü: Yalı Cad. No: 65, Çeşmealtı, Urla, İzmir

Fethiye Surf Center: Hürriyet Mahallesi, Çalış Plajı, Kumsal Mevkii, Fethiye

Fener Windsurf: Fener Mevkii, Akyarlar, Bodrum

Datça Sörf Tatil Köyü: Kızlanaltı Gebekum Mevkii, Datça

Myga Surf City: Çark Yolu Liman Mevkii No: 4 Alaçatı, Çeşme, İzmir

Doğru merkezi seçmeye dikkat edin!

Denizin temiz olduğu ve deniz trafiğinin olmadığı,

Milli takım antrenörü ve windsurf sınıf sorumlusu olarak eğitim merkezi seçiminde öncelikle Türkiye Yelken Federasyonu’na (TYF) bağlı spor kulüpleri,

TYF’ye akredite ve kalifiye, sertifikalı eğitmenlere sahip eğitim merkezleri tercih edilmeli.

Türkiye’de en iyi sörf yapılacak yerler

Alaçatı Plajı

Çeşme Ilıca Plajı

Datça Yarımadası

Pırlanta Plajı

Bodrum Akyarlar

Bodrum Bitez

Tuzla

Silivri

Büyükçekmece Mimarsinan

Saros Körfezi

İstanbul Gümüşdere

Gökçeada

İzmir Urla

Para Dergisi


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın