unnamed-3

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 40. yılını sektöre emeği geçen Halit Narin, Ahmet Nazif Zorlu, Abdülkadir Konukoğlu ve Oğuz Satıcı gibi birçok eski başkan ve üyeleri için düzenlediği Vefa Gecesi’nde kutladı.   

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye’nin tekstil sektöründen çıkması gerektiğine inanılıyordu. Ancak hazır giyim ile birlikte tekstilin Türkiye’nin hala bir numaralı ve en çok katma değer yaratan sektörleri olduğunu ispat ettik” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “1974 yılında bir yılda yaptığımız ihracatı bugün bir günde yapar hale geldik. Bu gelişmemizde Ar-Ge, tasarım ve inovasyona verdiğimiz değerin payı büyük.”

Türkiye tekstil üretimi ve ihracatının yarıdan fazlasını gerçekleştiren en büyük sektör birliği olan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), kuruluşunun 40.yılını sektöre emeği geçen eski başkanlar ve üyeleri için düzenlediği Vefa Gecesi’nde kutladı. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliği yaptığı gecede, Rüştü Akın, Halit Narin, Ertekin Ashaboğlu, Evrensel Erdoğan ve Oğuz Satıcı gibi birçok eski başkan ve Ahmet Nazif Zorlu, Abdülkadir Konukoğlu ve Mahmut Çalık gibi duayenlere plaket takdim edildi. Geceye aralarında Tahsin Öztiryaki, Recep Tanrıverdi, Zeynep Bodur Okyay, Ahmet Çalık, Yaşar Küçükçalık ve Okan Oğuz’un da olduğu 500 civarında sektör üyesi ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Gecede konuşan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, birliğin 1975’te kurulduğunda Türkiye’nin ihracatının 1,3 milyar dolar, tekstilin payının 330 milyon dolar ve hazır giyimin payının ise 18 milyon dolar olduğunu hatırlattı. O dönemlerde eski başkan ve yönetimlerin kota sınırlaması getirerek ihracatın önünü açtığını, ardından görev alan tüm yönetimlerin de sektörün markalaşmasına katkı sağladığını dile getiren Gülle, “Bizler de bayrağı devraldığımızda iplikte damping vergisi uygulaması ile ihracatın yüzde 25 artmasına katkı sağladık. KDV’yi yüzde 8’e düşürürken, son global krizin ardından kumaşa koruma vergisi getirdik. Böylece pek çok fabrika tam kapasite çalışmaya başladı. Tekstil ihracatımız son bir yılda Türkiye’nin toplam ihracat artışının üzerine çıktı ve yüzde 8 artış gösterdi. Herkese çalışma şevki geldi” dedi.

Tekstil sektörünün Türkiye’nin 2023 hedeflerine 9 yıl kala ihracatın lokomotif sektörü olmayı sürdürdüğünü belirten Gülle, “Türkiye’nin tekstil sektöründen çıkması gerektiğine inanılıyordu. Ancak hazır giyim ile birlikte tekstilin Türkiye’nin hala bir numaralı ve en çok katma değer yaratan sektörleri olduğunu ispat ettik” şeklinde konuştu.

Kırk yıl önce bir yılda yapılan ihracatı artık bir günde yapıyoruz

Geceye katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de “1974 yılında bir yılda yaptığımız ihracatı bugün bir günde yapar hale geldik. Bu gelişmemizde Ar-Ge, tasarım ve inovasyona verdiğimiz değerin payı büyük oldu. Bundan 10 yıl önce Nokia cep telefonu son derece büyük bir pazar payına sahipti. O günkü pazar değeri 300 milyar dolardı. İnovasyon konusunda yeteri kadar etkin davranamadı ve bugün değeri 7 milyar dolara düştü” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın