Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolüne ilişkin, “Halkbank’a yatan miktar 93-94 milyon dolar civarında ve bir 3-3,5 milyon dolar daha o kargoya has gelecek” dedi.

The Bosphorus Energy Club’da soruları yanıtlayan Yıldız, Ceyhan’da depolanan petrol miktarına ilişkin, sevkıyatlar başladığı için sürekli değişen bir stoklama miktarı olmakla birlikte 2,3 milyon variller civarında olduğunu kaydetti.

100-200 varil azalan ve artan oranlarda 2 milyon varillik bir stokla çalışıldığını belirten Yıldız, “Günlük 120 bin variller civarında kuzeyden gelen ham petrol var” dedi.

Sözleşmelerin sürdürülebilir olduğunu daha önce söylediğini, kuzey, güney, batı, doğu nereden gelirse gelsin bu petrole Irak’ın petrolü olarak baktıklarını dile getiren Yıldız, aktarılan kargonun tümünün Bağdat’a dekontları gönderilen petrol miktarları olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

“Halkbank’a yatan para için de aynı şey söz konusu… Bu şeffaflığa her zamankinden daha da fazla uyacağız. Sözleşmelerin Irak ve Türkiye’nin normalleşmesi için ciddi ve önemli katkılar sağlayacağını önümüzdeki yıllarda daha da iyi anlayacağız. İsrail’e kargo gitti mi? Gitmedi mi? Aslında petrolün sahibi kimdi? O petrol başka bir yere mi gitmişti? Petrol Irak’ın petrolü, bunu ihale eden, satan Irak. Avrupa, Akdeniz Borsası’na gönderip oradan ikinci el piyasalarına mı düşer, bizzat rafineri içinde mi harcanır, bunlar bizim doğrudan problemimiz değil.”

Petrol bedeli olarak Halkbank’a yatırılan miktara yönelik soruya ilişkin de Yıldız, “Halkbank’a yatan miktar 93-94 milyon dolar civarında ve bir 3-3,5 milyon dolar daha o kargoya has gelecek. Farklı teknik sebeplerden dolayı faz farkıyla yatacak ve bundan sonraki kargoların da aynı şekilde devam edeceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki doğalgaz piyasalarının liberalizasyonu, özelleşmesi konusunda görüşleri sorulan Yıldız, şöyle devam etti:

“Bu konudaki çalışmalarımızı biliyorsunuz. Bakanlar Kurulu’ndan geçen ama gündem yoğunluğu nedeniyle Meclis’in gündemine aktaramadığımız bir kanun tasarımız da var. Bu aslında kontratlarla da alakalı bir durum. Kontratı 2021, 2024, 2026 yılında biten toplam 50 milyar metreküplük bir doğalgazdan bahsediyoruz. Kontratları, bittiği kadar özel sektöre aktardığımıza hepimiz şahidiz. Kamu kontratı bittiği kadar piyasadan çekilecek”

Hükümet olarak Irak başlığını daha farklı ele aldıklarını vurgulayan Yıldız, “Irak’ın normalleşmesiyle beraber, eğer Irak’tan ham petrol sevkıyatının yanında, doğalgazla ilgili bir sevkıyat oluşursa, bunun Türkiye piyasasında fiyatları aşağı çekmesi gereken, maliyetlerimizdeki farkları eritmesi gereken bir faktör olarak görüyoruz” dedi.

Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani yaptıkları görüşme hakkında da bilgi veren Taner Yıldız, görüşmede enerji konularının da ele alındığını, Beci Rafinerisi’nin Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elinde olmasından dolayı, buraya ham petrol pompalanmadığını, dolayısıyla petrol ürünlerinin de elde edilemediğini belirtti.

Yıldız, bunun yalnızca Erbil’i değil, Süleymaniye ve diğer bölgeleri de petrol ürünleri açısından etkilediğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Türkiye’nin şu anda hali hazırda 9 bin tonluk, 360 tankerli günlük bir sevkiyatı var ama ek olarak günlük 4 bin ton civarında, bu da yaklaşık 160 tanker civarında bir miktar yapar, bu kadar daha kapasitenin artırılması resmi olarak bizden talep edildi. Bunu Türkiye karşılayabilir ama Habur’dan hepsi aynı anda geçer mi? Oranın lojistiğini mutlaka artırmamız, kapasiteyi geliştirmemiz lazım. Habur’un karşı tarafında bunlar için biraz daha çalışmaya ihtiyaç var diye düşünüyoruz. O yüzden o sınır kapısının müsaade ettiği kadar, bunları aktarmayı düşünüyoruz. Bununla alakalı mevzuat alt değişiklikleri gerekiyorsa onlar yapılacak, hatta yapılmaya başlandı. Bütün bu hareketlenmeler, büyük bir hassasiyetle takip ettiğimiz, Türkiye’de kaçak akaryakıtla alakalı mücadelemizi herhangi bir sekteye uğratmaz. Çünkü biz Türkiye’de her şeyin legal olmasını istiyoruz.”

Bakan Yıldız, Kerkük petrolüne ilişkin sorulan soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Kerkük önemli bir arz noktası. Eğer Irak’ta üretilirse, biz onu iletiriz. Irak’ın ister Kerkük ister Erbil ister başka bölgesinde bir ham petrol üretilecekse, bu yine Irak’ın tamamına paylaşılmak kaydıyla ve Türkiye’nin Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı ile alakalı yaptığı anlaşma çerçevesinde iletilecektir. Üretilebiliyor olması halinde, yıl sonuna kadar belki de 1 milyon varillere ulaşan bir kapasite oluşabilir. Bizim Bağdat’la yaptığımız anlaşmada, 1,5 milyon varillik Irak’taki bir üretimin Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Hattı’ndan geçme imkanı vardır. Bu kapasite tam olarak kullanılabilir, Türkiye buna hazırdır.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın