Önceki gün bankalar, gazeteler, Meclis ve Başbakanlık’a binlerce mail gönderen Dövizzedeler Derneği (Dövder) üyeleri çarşamba günü de finans kurumlarının önünde eş zamanlı ‘don bırakma’ eylemi yapacak.

‘HER ŞEYİMİZİ ALDINIZ’

Dövder Başkanı Hasan Ergen, ilginç eylemle ilgili Sabah’a konuştu. Ergen, “25 Haziran’da dövizzede komiteleri Anadolubank, Bankpozitif, Denizbank, Fibabank, Garanti Bankası, Şekerbank, Tekstilbank, İş Bankası, TEB ve Yapı Kredi’nin önünde ayrı ayrı toplanacak. ‘Don bırakma’ eylemiyle ‘Her şeyimizi aldınız, bir donumuz kaldı’ mesajı vereceğiz” dedi. Dövder Başkanı Ergen, sadece Finansbank’ın borç yapılandırmasında olumlu adımlar attığını belirterek, “Çıkan haberlerden ve yasal düzenmelerden sonra Finansbank yapılandırmaya başladı. Bazı pürüzler olmasına karşın, bankanın bu yaklaşımı nedeniyle sadece orada eylem olmayacak” diye konuştu.

MAİLLE ŞİKAYET

Ergen, bankaların yapılandırma konusunda bahane buldukları ‘zimmet’ maddesinin kapsamının bile daraltıldığını, dolayısıyla finans kurumlarının çekineceği bir durum kalmadığını anlattı. Ergen, “Bunlara rağmen bankaların halen yapılandırmaya yanaşmaması bizi eylem yapmaya zorluyor” dedi. Dövizzedeler, önceki gün başlattıkları mail eylemiyle de durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a şikâyet etti. Maille gönderilen mektupta, Türkiye Bankalar Birliği ve yapılandırmaya yanaşmayan bankalar eleştirildi. 2007’de bankaların yönlendirmesiyle binlerce kişi Japon Yeni ve İsviçre Frangı’na endeksli kredi almıştı. 2008’deki küresel krizle frank ve yen kurlarının fırlaması kredi alanları mağdur etti. İntihar olaylarının da yaşandığı sorunun çözülmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da talimat verdi. Hazırlanan tasarı Meclis’te bekliyor.

KURDAKİ ARTIŞ % 150 OLDU

Dövizedelerden Aysun Tanoğlu’nun gönderdiği mektupta İsviçre Frangı ve Japon Yen’indeki artışın yüzde 150’yi bulduğu ifade edildi. Mektupta, “2007 ve 2008’de binlerce insan, bankacıların yönlendirmesiyle İsviçre Frangı ve Japon Yeni ile kredi aldı. Bize artışın en fazla yüzde 15 olabileceği söylendi. 2008’de bu iki para cinsinde hiç görülmemiş artışlar olmaya başladı. Bugün kurdaki artış yüzde 150’ye ulaştı. Aylık taksit 10 bin TL’ye çıktı. Bu durumda döviz kredisi kullananların mağdur olmadığı söylenebilir mi?” denildi. Bankalar, o dönemde Merkez Bankası’nın “Japon Yeni ve İsviçre Frangı’nda artış bekleniyor” raporuna rağmen müşterilerini dövize endeksli krediye yönlendirmişti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın