Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın daha önce kurulacağını açıkladığı Etki Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Bakanlığın Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerine başladı.
Yeni kurulan birim, Ar-Ge ve inovasyon desteklerinin etki analizlerini yaparak, kamunun bu alana ayırdığı kaynağın ekonomik çıktıları ile yarattığı sosyal katma değeri ölçecek.
Yapılan ölçüm sonucunda ise ortaya çıkacak tabloya göre katma değeri düşük destekler yeniden gözden geçirilecek, etki değeri yüksek olan destek mekanizmaları da güçlendirilerek devam ettirilecek.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Işık, yeni daire başkanlığını çok önemsediklerini söyledi.
Yeni birimini, özellikle bakanlık ve bağlı, ilgili kuruluşlarınca verilen Ar-Ge ve inovasyon desteklerinin etki analizlerini yapacağını anlatan Işık, bu analizlerle de kamunun verdiği desteklerin makro ve mikro ekonomik çıktıları ile yarattığı sosyal katma değerin ölçüleceğini bildirdi.
Teknoloji geliştirme bölgeleri ile Ar-Ge merkezleri gibi kurumsal yapılara vergisel destek sağlandığına, bunun yanı sıra gerek Bakanlığın gerek TÜBİTAK’ın gerekse de KOSGEB’in proje bazlı hibe destekleri verdiğine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:
“Bakanlık bünyesinde kurulan bu dairenin görevi Ar-Ge desteklerinin etki değerlendirmesini yaparak, sonuçları kamuoyuyla paylaşmak ve bu sonuçlar doğrultusunda daha etkili Ar-Ge ve inovasyon politikaları oluşturmak olacak. Bu analizler sonucunda ortaya çıkacak tabloya göre katma değeri düşük destek mekanizmaları yeniden gözden geçirilecek, etki değeri yüksek destek mekanizmaları ise güçlendirilerek devam ettirilecek. Etki değerlendirme analizleriyle kamu tarafından verilen desteklerin çıktıları ortaya konmuş olacak, kamu kaynaklarının israf edilmesinin önüne geçilecek ve bu sayede daha etkili ve katma değeri yüksek kamu politikası geliştirmenin yolu açılacak.”
– “Teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge merkezlerinin daha rekabetçi olması sağlandı”
Son 3 yılda özellikle teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge merkezlerinin performans endekslerinin hazırlanarak sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığını anımsatan Işık, bu sayede söz konusu yapıların daha rekabetçi olmasının sağlandığını belirtti,
Bunun sonucunda da kullanılan Ar-Ge desteklerinin daha hedef odaklı hale geldiğini vurgulayan Işık, “Etki analizleriyle birlikte de destekleri kullanan paydaşların da bir taraftan kamu kaynaklarını kullanırken daha dikkatli ve hesap verebilir olmaları sağlanırken, diğer taraftan verilen desteklerin ülke ekonomisine katkısının artışı sağlanacak” ifadelerini kullandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.