Türkiye’de işsizlik yüzde 10 seviyesinden yüzde 9,7’ye gerilese de, insan kaynakları profesyonelleri ve işverenlerin ifade ettiğine göre ülke genelinde iş arayanların yaklaşık yüzde 40’ı mülakatlara gitmiyor. Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net, iş görüşmelerine davet edilen adayların yaklaşık yüzde 40’ının mülakatlara gitmedikleri sonucundan yola çıkarak, bunun altında yatan nedenleri araştırdı. Eleman.net’in iş arayanlar arasındagerçekleştirdiği ‘Mülakata gitmeme nedenleri’ konulu anket, Türkiye’deki işsizlik sorununa rağmen iş arayışındaki adayların neden mülakatlara gitmediklerini ortaya koyuyor. İş görüşmesine davet dilen adayların yüzde 39’u firmanın uzak olması, yüzde 30’u da pozisyonu beğenmediği için iş görüşmesine gitmiyor…

 

TÜİK’in açıkladığı son istihdam verilerine göre, Türkiye’de bu yılın başında yüzde 10 seviyesini aşan işsizlik oranı, Mart ayında yüzde 9.7’ye gerileyerek azalma eğilimine girdi. Turizm ve eğlence sektörünün hareketlenmesiyle özellikle yaz aylarında bu rakamın daha da gerilemesi mümkün…

Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, insan kaynakları yöneticileri ve işverenlerin en çok rahatsızlık duydukları konunun, adayların mülakat davetlerini kabul edip akabinde herhangi bir mazeret belirtmeksiniz iş görüşmelerine katılmamaları olduğunu dile getirdi.
Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, insan kaynakları yöneticileri ve işverenlerin en çok rahatsızlık duydukları konunun, adayların mülakat davetlerini kabul edip akabinde herhangi bir mazeret belirtmeksiniz iş görüşmelerine katılmamaları olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin iş ilanları sitesi Eleman.net, düzenlediği anketler ile sektöründe fark yaratmaya devam ediyor. Eleman.net’in  8 bin 720 üyesi üzerinde gerçekleştirdiği ‘Mülakata gitmeme nedenleri’ konulu anket çalışması, mülakatlara çağırılmalarına rağmen adayların neden iş görüşmelerine gitmediğini ortaya çıkarıyor. Anket sonuçlarına göre, adayların yüzde 39’u davet edildiği iş görüşmesine, firmanın evine uzak olması gerekçesiyle gitmiyor. İş arayanların yüzde 30’u pozisyonu daha sonradan cazip bulmadığı, yüzde 19’u yaptığı araştırmada firmayı cazip bulmadığı, yüzde 7’si başka bir firmadan iş teklifi aldığı, yüzde 5’i ise olumsuz hava koşullarını öne sürerek iş görüşmelerine katılmıyor.

Aşağıdakilerden hangisi davet edildiğiniz mülakata(iş görüşmesine) gitmeme sebebiniz olabilir?

Adaylar (%)

Firmanın uzak olması

39

İş görüşmesine davet edilen pozisyonun cazip gelmemesi

30

Firmanın cazip gelmemesi

19

Farklı bir firmanın iş teklifinde bulunması

7

Olumsuz hava şartları

5

Mülakata gitmeme bir referans ölçüsü…

İnsan kaynakları alanında uzman bir platform olarak istihdam eğilimlerine ışık tutan araştırmalara imza attıklarını ifade eden Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, insan kaynakları yöneticileri ve işverenlerin en çok rahatsızlık duydukları konunun, adayların mülakat davetlerini kabul edip akabinde herhangi bir mazeret belirtmeksiniz iş görüşmelerine katılmamaları olduğunu dile getirdi. Bu oranın yaklaşık yüzde 40’a vardığını söyleyen Duyarlar, Eleman.net olarak ‘Mülakata gitmeme nedenleri’ konulu bir anket çalışması gerçekleştirerek bu sorunun altında yatan sebepleri ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. İş arayanların büyük bir kısmının iş görüşmelerine gitmemelerinin işveren gözünde samimiyetsizlik olarak algılandığını vurgulayan Duyarlar, “İş arayan kişi o şirketin mülakatına gitmediği takdirde, daha sonra şirketin başka bir pozisyonuna başvurduğunda mülakata çağrılma olasılığı oldukça azalıyor. Kişinin daha önceki pozisyonun mülakatına gitmemesi bir referans ölçüsü olarak algılanıyor” dedi.

Pozisyon yükseldikçe mülakata sadakat da artıyor

İş arayanların pozisyon seviyesi arttıkça bu tarz gerekçelerin ortadan kalktığına da değinen Duyarlar, “Genel Müdür seviyesinde iş arayanlar, mülakatlara sadık kalıyorlar. Bu tarz gerekçeler pozisyon seviyesi yükseldikçe ortadan kalkıyor. Çünkü pozisyon yükseldikçe alternatif de azalıyor” dedi.

Yöneticinin iş planı aksıyor

Başvuru sahiplerinin mülakatlara gitmemesinin yöneticinin iş planını aksattığına dikkat çeken Özlem Demirci Duyarlar, adayların iş görüşmelerine katılmamalarının yarattığı sonuçları şöyle özetliyor:

“Adayın görüşmeye gelmemesi, o günü iş görüşmesine ayıran yöneticinin günlük iş planını aksatıyor. Yönetici, adayın gelmemesi durumunda iş planında alternatif yaratamıyor, bu nedenle boşa geçen atıl bir vakit ortaya çıkıyor, verimlilik azalıyor. Yüzde 9,7 seviyesine gerileyen işsizlik oranı, önümüzdeki aylar için umut verici bir göstergeyken, iş başvurusu yapanların randevularına sadık olup iş görüşmelerine gitmeleri halinde işsizlik oranının daha da düşeceğine inanıyorum. Çünkü yüz yüze görüşmeler her zaman daha ikna edici oluyor. İş arayanların pozisyon konusunda önyargılı olmadan yükselebilecekleri bir pozisyondan işe başlamalarını öneriyoruz ve bu konuda onları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Eğer mülakat edildikleri firma ve pozisyon herhangi bir şekilde beklentilerini karşılamıyorsa da, kendileriyle iletişime geçen firma yetkilisini mutlaka aramalı ve mülakata katılamayacaklarını mazeretleriyle birlikte uygun bir dille aktarmalılar. Aksi takdirde firma adayın niteliklerinin uygun olduğu farklı bir eleman ihtiyacı doğsa bile, herhangi bir neden belirtmeksizin mülakata gelmeyen ve firmayı bununla ilgili bilgilendirmeyen adayı tekrar mülakata davet etme olasılığı büyük ölçüde azalıyor.” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın