YATIRIM AJANSI SWF TURKIYE YATIRIM ZIRVESI (1)

T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın Sovereign Wealth Fund Institute (SWF) ile birlikte, Türkiye de ilk defa gerçekleştirdiği “Türkiye Yatırım Zirvesi” açılış oturumu; Başbakanlık Yatırım Ajansı ve WAIPA Başkanı İlker Aycı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımlarıyla gerçekleşti.

Otuz ülkeden Ulusal Varlık Fonları yöneticileri, emeklilik fonları ve özel fon yöneticilerini ağırlayan Zirve’de açılışın ardından ise “Büyümekte Olan Pazarlar; Kurumsal Yatırımcılar Neden Türkiye’ye Yatırım Yapmalı” konulu panel yer aldı.

Başbakanlık Yatırım Ajansı ve WAIPA Başkanı M. İlker Aycı Zirve’ye dair yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bu zirvede Türkiye ilk kez toplam büyüklükleri 7 trilyon dolar gibi bir rakama ulaşan ulusal varlık fonlarının önemli temsilcilerini ağırlıyor. Türkiye’de yatırımların finansmanının çeşitlendirilmesi açısından bu toplantı son derece önem arz etmekte. Dünyada toplam 1,5 trilyon dolar civarında olan doğrudan yatırım pastasının içerisinde 200 milyar dolar doğrudan yatırım bu fonlar tarafından gerçekleştirildi. Bu açıdan, fiziki anlamda gelip ülkemizi yerinde görmeleri, incelemeleri, katılımcıların net bir Türkiye fotoğrafı almalarını sağlayacak”.

Açılış oturumunda Ulusal Varlık Fonları temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmasında T.C. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türk ekonomisine ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Bakan Şimşek; “Türkiye´nin orta ve uzun vadede ekonomik göstergeleri güçlü durumda” şeklinde konuştu.  Şimşek, siyasi istikrar olmadan reformların yapılamayacağını, büyümeden ve refahtan bahsedilemeyeceğini kaydetti. Türkiye’de son 10 yılda elde edilen kazanımların kaynağının siyasi istikrar olduğuna işaret eden Şimşek, siyasi istikrar sayesinde faiz oranlarının 10 yıl önceki rakamlara göre 6-7 kat daha düşük seviyede olduğunu dile getirdi.

Şimşek, Türkiye piyasasına girmek için doğru zaman olduğuna vurgu yaparak, “Para biriminin zayıflığı sürekli olmayacaktır. Çünkü Türkiye ana ticaret ortaklarından daha hızlı büyüyor. Böyle bir durumda paranızı tabii ki hızlı büyüyen ülkeye yatırırsınız. Türkiye sadece gelecek 3 yıl değil, gelecek 30-50 yıl için de daha iyi getiri sağlıyor. Yapısal sorunlardan bağımsız bir ekonomi yok. Bizim de yapısal sorunlarımız var. Yükselen bir ekonomiyiz. Ve yüksek bir cari açığımız var. Türkiye’nin sermayeye ihtiyacı var çünkü Türkiye komşuları gibi doğal kaynakların bahşedildiği bir ülke değil. Kilit sermayemiz aslında insan, yatırımın da gerçekleştiği bağlam bu. Ancak kısa vadede uluslararası mevduatları cezbetmemiz gerekiyor” dedi.

Açılış oturumunda Zirve açılışında yaptığı konuşmasında T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi şunları söyledi; “Türkiye bu sene yüzde 4 ve üzerinde büyüyecektir. Bu yıl ile ilgili büyüme tahminlerinde; Haziran sonrası eksiye revize edilen büyümeler mutlak suretle yukarı doğru revize edilecek. Türkiye ihracata dayalı büyümeyi güçlü gerçekleştiriyor. İhracatta artış yüzde 10. Fiyat değişmedikçe ihracatın yüzde 10 artması söz konusu. Bu üretimin yüzde 10 artması demek. Üretimin yüzde 10 artması demek istihdamın artmasıdır. İstihdamın artması sabit gelirli ve refahın artması demektir. Refahın büyümenin artmasıdır. İhracatın büyümeye katkısı yüzde 2,5 olacak. Kimse Türkiye ile ilgili soru işaretlerine, büyüme ile ilgili acabalara kapılmasın.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın