Dünyanın saygın üniversiteleri tarafından uygulanan Model Birleşmiş Milletler buluşmalarına, bu yıl Koç Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü (KocMUN) ev sahipliği yapacak. Dünyanın birçok ülkesinden 300 öğrencinin katılacağı buluşma, 9-11 Haziran 2014 tarihleri arasında Rumeli Feneri kampüsünde gerçekleştirilecek. Buluşmaya katılan öğrenciler, Avrupa Konseyi, G-20, NATO, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi, UNICEF, İsrail-Arap 1967 Savaşı Birleşik Kriz Konseyi, BM Ekonomi ve Sosyal Konseyi ve BM Güvenlik Konseyi adı altında komiteler oluşturarak, dünyada yaşanan gelişmeleri ele alıp çözüm önerileri üretecek.
Dünyaca ünlü üniversitelerin öğrencileri “Model Birleşmiş Milletler Buluşması”na katılmak üzere Koç Üniversitesi’ne geliyor. Her yıl dünyada pek çok saygın üniversite tarafından düzenlenen etkinliğe bu yıl Türkiye’den Koç Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü (KocMUN/Koç University Model United Nations) ilk kez ev sahipliği yapacak.
9-13 Haziran 2014 tarihleri arasında Koç Üniversitesi Rumeli Feneri kampüsünde gerçekleştirilecek olan etkinlik sırasında katılımcılar; Avrupa Konseyi, G-20, NATO, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi, UNICEF, İsrail-Arap 1967 Savaşı Birleşik Kriz Konseyi, BM Ekonomi ve Sosyal Konseyi ve BM Güvenlik Konseyi gibi komiteler oluşturacak.
Etkinlik kapsamında öğrenciler, beş gün boyunca BM’nin alt kuruluşları olan NATO, UNICEF gibi komiteleri oluşturarak dünya sorunlarını ele alacak. Oluşturulan komitelere katılan öğrenciler kendi ülkelerini temsil ederek, dünyada yaşanan gelişmeler ve olaylar hakkında senaryolar kurgulayacak. Bu komitelerde, gerçek hayata uygulanabilecek nitelikte kararlar almak amacıyla müzakereler yürütülecek. Bu yolla, dünyada yaşanan olay ve gelişmeler karşısında model çözümler üretilmiş olacak.
Konferansta oluşturulacak komiteler:
Arap-İsrail Birleşik Kriz Konseyi
1967 yılında gerçekleşen İsrail-Arap Ülkeleri savaşının senaryosu kurgulanacak. Öğrenciler, savaşın çözümü için oluşturulan “Arap-İsrail Birleşik Kriz Konseyi” komitesine katılarak, o tarihteki siyasi ve diplomatik aktörlerin yerine kararlar alacak.
Avrupa Konseyi
Katılımcılar, “Avrupa’ya Mülteci Akını, Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele, Azınlıkların Hakları” ile “Türkiye ve Ukrayna’daki demokrasi yanlısı gösterilerin Avrupa Ülkeleri Üzerinde Kanuni Etkileri” başlıklı iki konu hakkında görüşmek üzere bir araya gelecek.
G-20
Katılımcılar, dünyanın en büyük 20 ülkesi olan ekonomilerin finans temsilcilerinin yerine geçerek, ekonomi ve finans konularında dünyada yaşanan sorunları tartışacak.
NATO
Katılımcılar, dünyanın en büyük müttefik kuruluşu NATO’daki temsilcilerin yerine geçerek, gelişmeleri değerlendirecek.
UAEK – Uluslararası Atom Enerji Ajansı
Komiteyi oluşturan öğrenciler nükleer enerjinin dünyadaki geleceğini tartışacak.
Uluslararası Adalet Divanı
Dünyada sorun yaşayan devletlerin çözüm bulmak amacıyla başvurdukları BM Adalet Divanı komitesi oluşturularak, mevcut sorunlar için çözüm önerileri geliştirilecek.
UNICEF – Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu
Oluşturulacak komite savaş alanlarında çocuk hakları ve çocuk istismarıyla ilgili konuları tartışarak çözüm önerileri üretecek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.