ICT Summit NOW’13 Bilişim Zirvesi’nin 3. ve son gününün ana tema konuşmacıları IntelRAD, CEO’su White Hacker Can Yıldızlı ve IBM AR-GE Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Zachary Lemnios oldu. Siber güvenlik konusunun iki önemli ismi yaptıkları sunumlarla, izleyenlere hiç tanımadıkları bir dünyanın kapısını araladı.
Interpromedya tarafından Vodafone ana sponsorluğunda 24-26 Eylül 2013 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ICT Summit NOW’13’ün 3. ve son gününün ana tema konuşmacıları siber savunma konusunda uzman IntelRAD, CEO’su White Hacker Can Yıldızlı ve IBM AR-GE Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Zachary Lemnios oldu. Yıldızlı, sunumu sırasında sadece kişisel akıllı telefonunu kullanarak izleyicilerden birine ait Facebook hesabına girdi ve aslında siber dünyada ne kadar savunmasız olduğumuzu gösterdi.
“Teknoloji çıkarılırken hackerler göz önünde bulundurulmalı”
Sunuma, hackerlığın tanımıyla başlayan Yıldızlı, aslında bu terimin yanlış kullanıldığını, esas olarak hacker denilen kişilerin, herhangi bir aracı farklı amaçlar için kullanan kişi anlamına geldiğini söyledi. Medyanın etkisiyle insanların kafasında hacker denilince “kar maskeli” “siyah giyinen adamlar” şeklinde bir imajın çizildiğini ancak bunun gerçek olmadığını sözlerine ekledi.
Yıldızlı, hacker denilen kişilerin aslında herhangi bir sistemi tüm yönleriyle anlamaya çalışan ve o sistemdeki açıkları yakalama konusunda uzmanlaşan kişiler olduğunu söyledi. Tek tip bir hacker olmadığını ve farklı motivasyonlara göre (para, ideoloji, ego, devlet destekli kurulan gruplar) farklı amaçlar taşıyan (çırak hackerler, zararlı yazılım programcıları, veri hırsızları, espiyonaj/sabotaj) hackerların olduğunu söyledi.
Sıradan bir kullanıcının örneğin Google’u sadece yüzde 4 oranında kullanabildiğini anlatan Yıldızlı, geriye kalan yüzde 96’lık kısımın ancak teknik açıdan donanımlı kişilere açık olduğunu belirtirken, internetin “yeraltı” dünyasında kredi kart bilgilerinden pasaportlara her türlü kişisel bilginin satışa çıktığını ve bunların kolaylıkla alınıp satılabildiğinden bahsetti.
Yıldızlı, son olarak yeni bir teknoloji çıkarılırken kullanıcılardan öte bunların öncelikle hackerlar düşünülerek geliştirilmeleri gerektiğini söyledi. Siber savunmayı artırmak için siber istihbarat toplayan ve bunu firmalarla paylaşan bir platform kurduklarını ve yakında bunu kamuoyu ile paylaşacaklarının bilgisini verdi.
“Güvenebileceğimiz bir dünyada yaşamalıyız”
IBM AR-GE Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Zachary Lemnios ise yaptığı konuşmada siber saldırıların 2012’de doruğa çıktığını ve bunun büyük ekonomik kayıplara yol açtığını söyledi. Hackerların son 10 senede daha donanımlı halde geldiklerini ve artık çok sofistike siber saldırılarda bulunduğunu belirten Lemnios, IBM olarak bunu engellemek için yeni teknikler geliştirdiklerinden bahsetti.
IBM’in siber savunma sistemini anlatan Lemnios, IBM’in Araştırma Bölümü içerisinde 300 uzmanın yer aldığını ve bunların devamlı olarak şimdi ve geçmişe dönük verileri, atakları incelediğini ve bu veriler sonucu sistemi geliştirdiklerini söyledi. Kendi uyguladıkları ve artık birçok farklı firmanın uygulamaya geçtiği 3 ayaklı yeni siber stratejiye göre güncel ve geçmişte yaşanan saldırılar inceleniyor ve bunlar yorumlanıyor, geleceğe dair öngörülerde bulunup sistem o yönde geliştiriliyor.
Artık dünyada insanların yeni teknolojilerle yaşadığını ve artık farklı sistemlerin birbiriyle bağlantıda olduğunu belirten Lemnios, insanların güvenebilecekleri bir dünyada yaşamaları gerektiğini ancak şu an için böyle bir dünyanın var olmadığını söyledi. Siber güvenlikte artık reaktiften pre aktif döneme geçilmesi gerektiğini belirtti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.