EZGİ GÜLER >> Hiç durmadan oyun oynuyoruz, haber okuyoruz, sosyal ağlarda geziniyoruz, fotoğraf çekiyoruz, trafiği ve hava durumunu kontrol ediyoruz… Ve tüm bunları can yoldaşımız akıllı telefonlarımızdan yapıyoruz. Bir an bile kopamadığımız akıllı telefonlarımızın ise ekranları giderek büyüyor, işlemcileri hızlanıyor, üzerlerinde çalışan uygulama sayısı artıyor. Hal böyle olunca telefonumuzun şarjı artık bir gün bile dayanmıyor. Günümüzde akıllı telefonların en büyük sorunu şarj dersek abartmış olmayız. Tüketiciler bu alanda yeni gelişmeler bekliyor. Gün ortasında aniden şarjı biten akıllı telefonlara artık son dönemde ‘mobil şarj cihazları’ ya da bir diğer adıyla ‘taşınabilir piller’ çözüm sunuyor.

“KULLANICILARIN YÜZDE 90’I BİLMİYOR”

Son dönemde çeşidi giderek artan mobil şarj cihazları, akıllı telefon kullanıcılarının en iyi dostu olmaya başladı. 20’den fazla modelin piyasada olduğu pazarda, bu cihazların fiyatları 50 TL’den başlayıp kapasiteye bağlı olarak 200 TL’ye kadar çıkıyor. Bu cihazların satış rakamlarına dair ise net bir veri yok. Çünkü Türkiye aksesuar pazarını ölçümleyip analiz eden bir kurum ya da dernek yok. Türkiye‘deki satış rakamlarına ait net bir bilgi olmamakla beraber bu ürünlerin ağırlıklı olarak büyük şehirlerde ve alım gücü yüksek olan bölgelerde satıldığını düşünen Next&NextStar Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Yüksel, taşınabilir şarj cihazlarına ilginin hala yeterli düzeyde olmadığına inanıyor. Yüksel, “Kullanıcıların yüzde 90’ı henüz bu ürünlerle tanışmamış durumda” diyor.

Ancak iyi haber şu ki bu cihazların kullanımı hızla artırıyor. DataStar’ın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Ulucan, günümüzde çoğu kişinin bu tür çözümlerin varlığından habersiz olduğunu, bu ürünlerin bilinirliklerinin artıkça satışlarının da katlanacağını söylüyor. Ulucan, “Satışları kesinlikle artacak çünkü başta akıllı telefonlar olmak üzere cihazlar geliştikçe ve uygulamalar arttıkça pil süreleri azalıyor. Ekranlar genişleyip görüntü kaliteleri yükseliyor, 3G kullanımı artıyor. Bütün bunların sonucunda da pil ömrü kısalıyor. Bu tip şarj cihazları önümüzdeki beş yıl boyunca herkesin gözdesi olacak” diyor.

Bu cihazların kullanımının artığını üreticilerin cirolarına bakarak da anlamak mümkün. Örneğin, ürün portföyünde çok sayıda taşınabilir şarj cihazı bulunduran Tesan İletişim’den Pazarlama Yöneticisi İrem Erdoğan’dan aldığımız bilgilere göre, şirketin taşınabilir şarj cihazları ve şarj kılıfları segmentinde, 2014 yılına ilişkin ilk dört aylık toplam cirosu yaklaşık 3 milyon TL olmuş.

KAPASİTEYE DİKKAT

Peki kullanıcılar bu ürünleri alırken nelere dikkat etmeli? Süleyman Yüksel’in verdiği bilgilere göre, öncelikle basit gibi görünse de patlama riski olan ürünler olduğu için cihazın koruyucu teknik özelliklerin olduğundan emin olunmalı. Ancak daha da önemlisi, alınan ürünün gerçek kapasitesine dikkat edilmeli.

Öncelikle, kullanıcıların ‘mAh’ simgesiyle belirtilen pillerin kapasitesini, satın alacağı akıllı mobil cihazın batarya kapasitesiyle kıyaslaması gerekiyor. Örneğin, bir akıllı telefonun 3000 mAh kapasitesinde bataryası varsa, satın alınılacak taşınabilir pilin kapasitesinin en az 3000 mAh olması gerekiyor. Böylece akıllı cihazın şarjı bitse bile taşınabilir pil ile tam olarak doldurmak mümkün. Taşınabilir pilin kapasitesi, cihazın pil kapasitesinden daha fazla ise dolum bir kaç kez yapılabiliyor. Tabletlerde ise batarya kapasitesi daha yüksek. Tablet şarj etmek isteyen kullanıcıların 10 bin mAh kapasitesinden daha düşük bir taşınabilir pil almaması gerekiyor.

HEM KORUMA HEM ŞARJ

Taşınabilir pillerin dışında üreticiler tarafından geliştirilen koruyucu kılıflar da pil işlevini görüyor. Kullanıcılar şarjın bitmesi durumunda kılıfta bulunan düğmeye basarak pil işlevini devreye sokuyor. Hemen belirtelim, kapak tasarımlı piller boyutlarından dolayı taşınabilir pillere göre daha az kapasiteye sahip. Bu yüzden telefonları daha az şarj edebiliyor.

Şimdilik satışta iki farklı pil çeşidi bulunsa da akıllı telefonların şarj sorununa ilişkin yeni çözümler de yolda. Bunlardan biri güneş enerjisi. Ancak teknoloji bu alanda var gücüyle çalışsa da güneş enerjisinin piller üzerindeki etkisini çok yakın zamanda görmemiz mümkün olmayacak gibi.

Güneş enerjili pil teknolojisi üzerindeki etkisinin istenilen seviyede olmadığını söyleyen Tesan İletişim Pazarlama Yöneticisi İrem Erdoğan, güneş enerjisinde kullanılan yüksek verimli panellerin oldukça pahalı olduğunu ve telefon kılıflarının üzerinde daha ucuz maliyetli paneller kullanıldığını belirtiyor ve şunları söylüyor. “Bu panellerle bir pil ortalama 10–12 saatte doluyor; fakat şarj sırasında da telefonun kullanılacağını düşünürsek, ucuz maliyetli panellerle, özellikle büyük ekranlı akıllı telefonlara yetecek enerjiyi sağlamak çok mümkün değil.” Bir bataryanın 10 ile 12 saat süresince verimli bir güneş ışığı altında bekleyerek şarj olması yöntemi son kullanıcı nezdinde pek kabul edilebilir değil. Ayrıca bataryaların, yapıları gereği şarj olurken ısındıkları ve yüksek sıcaklıkların da şişme ve patlama gibi riskler oluşturacağı göz önüne alınırsa, özellikle yaz aylarında sıkıntılar ortaya çıkabilir.

Mahmut Ulucan ise güneş enerjili şarj ünitelerinin bilinirliğinin her geçen gün arttığını ancak yaygınlaşması için en az beş yıl gerekli olduğunu şu sözlerle söylüyor: “Bu ürünlerin pazarında belirleyici olacak unsur, fiyat ve şarj süresi. Şu anda bu ürünler talebi karşılayacak düzeyde performans sunamıyor. En az bir beş yıl daha normal şarj cihazlarının satışlarının ivmeli bir şekilde artmaya devam etmesini bekliyoruz.”

YENİ PROTOTİPLER YOLDA

Pil teknolojilerinde hemen her gün yeni bir prototip geliştiriliyor. Örneğin Süleyman Yüksel telefonu şarj etmek için insan hareketini kullanarak, kendi kendine telefon için enerji üreten ürünlerin tasarlandığından bahsediyor. “Bu da şunu gösteriyor ki mobil şarj için mühendisler var gücüyle çalışıyor. İnsanları hayata bağlayan mobil aygıtlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ise mobil şarj cihazları da vazgeçilmez oluyor” diyen Yüksel, yakın zamanda insanların cebinde, çantasında ya da kafelerde masaların üzerinde bu tip şarj cihazlarını daha sık göreceğimizi belirtiyor.

Taşınabilir cihaz alırken bunlara dikkat edin!

Basit gibi görünse de patlama riski olan ürünler olduğu için koruyucu teknik özelliklerin cihazda olduğundan emin olun.

Alınan ürünün kapasitesini mutlaka şarj edeceğiniz akıllı telefon ya da tabletin kapasitesiyle kıyaslayın.

Bu ürünleri alırken öncelikle Türkiye ve dünya standartlarına uygun materyaller kullanılarak ve belirli testlerden geçirilerek üretilmiş olduğundan emin olun.

Alınan ürünün satış sonrası desteği ve garantisi bulunmasına dikkat edin.

Ürünün fonksiyonelliği, kolay taşınabilir olması, ihtiyaca göre doğru kapasiteli olmasının çok önemli olduğunu unutmayın.

Hem koruyor hem şarj ediyor

Mophie Juice Pack Air, 1700 mAh, iPhone 5/5S uyumlu, 250 TL

Incipio offGRID, 2500 mAh, Galaxy S4 uyumlu, 180 TL

Lenmar Meridian, 2200 mAh, iPhone 5/5S uyumlu, 200 TL

TTec Caffeine Go Mfi, 2200 mAh, iPhone5/5s uyumlu, 150 TL

Aynı anda dört cihazı şarj etme imkanı

Aynı anda birden fazla mobil cihazı şarj eden Leitz Complete, yanınızda taşımasanız bile masaüstünde kullanabileceğiz etkin bir şarj cihazı. Dört USB girişiyle aynı anda dört mobil cihazı şarj eden Leitz Complete mobil cihazlar için masaüstü bir şarj cihazı. Ürün üç yıl garantiyle geliyor ve KDV hariç 160 TL’den satışa sunuluyor.

Piyasada öne çıkan markalar

Sony CP-ELS, 2000 mAh, 50 TL

Tunçmatik, Powertube, 2600 mAh, 70 TL

Ttec, EasyCharge Smart MFi, 5,600 mAh, 170 TL

Next&NextStar, Newwave Rock, 6000 mAh, 130 TL

Nokia, DC 16, 2200 mAH, 55 TL

Datastar, Case Power CASE-353 A80, 8000 mAh, 170 TL

Para Dergisi

 

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın