‘Trafik Dedektifleri” projesi kapsamında ‘Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’na özel olarak 4 ilde düzenlenen eğitimlerin Yalova, Samsun ve Ankara’dan sonraki durağı İstanbul oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topkapı Trafik Eğitim Parkı’nda gerçekleşen eğitime katılan öğrenciler hem bilinçlendi hem de “Trafik Dedektifi” unvanına sahip oldu.
‘Trafiği güvenli bir Türkiye’ hedefiyle geçtiğimiz kasım ayında başlatılan ‘Trafik Dedektifleri Projesi’ projeye katılan yeni ‘Trafik Dedektifleri’ ile her geçen gün amacına doğru hızla yol alıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği (PEKAY) ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye ortaklığında OPET’in desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamındaki eğitimler de son hızıyla sürüyor. Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’na özel olarak 4 büyük ilde düzenlenen eğitimler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topkapı Trafik Eğitim Parkı’nda gerçekleşen eğitimle tamamlandı. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Köksal, OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ve proje paydaşlarının hazır bulunduğu eğitime farklı yaş gruplarından yaklaşık 150 öğrenci katıldı. Eğitime katılanlar arasında www.trafikdedektifleri.com üzerinden ‘Trafik Dedektifi’ olmak üzere başvuruda bulunan öğrenciler çoğunluktaydı.
İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Köksal, insanın en kutsal hakkının yaşam hakkı olduğunu belirterek “Bunu tehdit eden en büyük problem trafik kazaları. Trafik sorunu ancak kurum ve kuruluşlarının eşgüdüm içinde çalışmasıyla çözülebilir. Bu hedefle yola çıkan Trafik Dedektifleri Projesi’nde siz sevgili çocuklara çok iş düşüyor. Hepinizi birer ‘Trafik Dedektifi’ olmaya ve ülkemiz için çalışmaya bekliyoruz” diye konuştu.
“Tüm projelerimizle daha yaşanabilir, daha mutlu bir Türkiye yaratma hedefindeyiz” diyerek sözlerine başlayan OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, ‘Trafik Dedektifleri Projesi’ ile bu konuda kalıcı çözümler hedeflendiğinin altını çizdi. Öztürk “Trafik, modern yaşamda öğrenilmesi gereken en önemli kültürlerden biri… Maalesef etrafımızdaki yaşanan örneklere baktığımızda trafik kültürünün ülkemizde doğru yerleşmediğini görüyoruz. Bu nedenle çocuklarımıza ve gençlerimize bu kültürü temelden aşılamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Öztürk, eğitim sonrası tüm öğrencilere ‘Trafik Dedektifleri Andı’nı okuttu ve ‘trafik kurallarına uymak ve kurallara uymayanları uyarmak’ konusunda söz aldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Şube Müdürlüğü’ne bağlı özel eğitim kadrosu tarafından gerçekleştirilen eğitim ile çocuk ve gençlerin trafik kurallarını günlük hayatta etkin kullanımlarını amaçlayan proje, interaktif bir biçimde sürdürülüyor. Eğitim sırasında öğrencilere minyatür trafik işaretleri ve lambaların yer aldığı parkurda uygun ışığa göre yaya geçidinin kullanımı, geçiş üstünlüğü hakkında uygulama çalışması yaptırıldı. Eğitim içeriğine uygun olarak sorumluluk verilen çocukların örnek olaylarda rol alarak trafik kurallarını pekiştirmesi sağlandı. Proje için hazırlanan filmler ve eğitim dokümanları çocuklarla paylaşılırken OPET’in marka karakteri OPEDO da organizasyona renk kattı.
180 bin öğrenci ‘Trafik Dedektifi’ oldu
Trafik Dedektifleri Projesi ile bugüne kadar 15 ilde eğitim düzenlendi. Hala devam etmekte eğitimlerde yaklaşık 180 bin öğrenci proje kapsamında bilinçlendirilerek ‘Trafik Dedektifi’ oldu. Trafik Dedektifleri Projesi; 3 yıl içerisinde Türkiye’nin 81 ilindeki okullarda 3-17 yaş arasındaki toplam 1,5 milyon çocuk ve genç ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılamayı hedefliyor. Proje ile önce öğretmenlerin, daha sonra çocuklar ve gençlerin 9 ana konuda bilinçlendirilerek, trafik kazalarının engellenmesinde kalıcı bir çözüm yaratılması hedefleniyor. Ancak klasik bir eğitimden farklı olarak çocuk ve gençlere ‘Trafik Dedektifi’ unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli gerçekleştirmeleri sağlanıyor. Bu doğrultuda verilecek eğitimler; trafik işaret ve levhaları, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri, yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanımı, güvenli bisiklet kullanımı, yaya güvenliği, görünürlük, araçta güvenli yolculuk, karşıdan karşıya geçme ve güvenli oyun alanları başlıkları altında düzenleniyor.
Proje kapsamında ayrıca; trafik güvenliğinde toplumsal duyarlılığın artırılması, trafik denetimlerinin gerekliliği konusunda kamuoyu algısının güçlendirilmesi, trafik kuralları konusunda farkındalık oluşturulması yoluyla mevcut algıda değişikliğin sağlanması ile trafiği güvenli, ulaşımı konforlu bir ülkeye dönüşüm hedefleniyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.