Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding’in 2014 yılı ilk çeyrek finansal sonuçları açıklandı. Buna göre, Akfen Holding’in 2014 yılının ilk çeyreğinde cirosu 26 milyon TL, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr’ı (‘’FAVÖK’’) 7 milyon TL, FAVÖK marjı ise yüzde 26 oldu. İlgili dönem içinde yapılan toplam yatırım miktarı ise 53 milyon TL oldu.
Diğer yandan bağlı ortaklıklar ve özkaynak yöntemiyle konsolide edilen iştiraklerin tümü dikkate alınarak bakıldığında ve finansalları karşılaştırılabilir bir hale getirmek amacıyla Karasular HES’te gerçekleşen hisse satışlarına göre düzeltildiğinde ise Holding’in cirosu yüzde 39 artış ile 282 milyon TL olarak gerçekleşti. Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (“FAVÖK”) yüzde 47 artış ile 90 milyon TL, FAVÖK marjı 0,86 puan artış ile yüzde 31,90 , aktif büyüklüğü ise 5,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yapılan toplam yatırım miktarı ise 65 milyon TL seviyesine ulaştı.
2013 senesi itibariyle uygulanmaya başlanan UFRS 11 standartlarına göre hazırlanan finansal tablolarda daha önceden oransal olarak konsolide edilen TAV Havalimanları, TAV Yatırım, MIP, İDO ve Akfen Su özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başlandığını, bu sebeple bu şirketlerin gelir tablosuna katkılarının sadece net kâr kaleminde gözükmekte olduğunu, ciro ve FAVÖK rakamlarına yansımadığını belirten Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, 2014 yılı ilk çeyrek finansal sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
‘’2014 yılının ilk çeyreği Akfen Holding olarak yatırımlara ara vermediğimiz, yeni iş kolları yarattığımız ve aynı zamanda da sermaye piyasası araçlarını çok verimli kullandığımız bir dönem oldu. Ocak ve mart sonunda 140 milyon TL ve 200 milyon TL tutarında 3 yıl vadeli iki tahvil arzı gerçekleştirirken yine 7 Mart 2014 tarihinde 200 milyon TL tutarında tahvil anapara ödemesini yaptık. Böylece bankalar dışı borçlanma piyasalarını önemli ölçüde kullanarak finansman kaynaklarımızı çeşitlendirmeye devam ettik, aynı zamanda bu yıl yaptığımız ihraçlarla finansal borcumuzun vadesini de uzattık. Ayrıca, bugün için yapılabilecek en iyi yatırımlardan biri olduğu inancıyla devam ettiğimiz Hisse Geri Alım Programı’nı yaptığımız alımların sermayenin yüzde 10’una ulaşması sonrasında Nisan 2014’te tamamladık’’ dedi.
Akfen Holding’in tüm iş kollarının ilk üç aylık önemli gelişmelerine değinen Güçsav; ‘’Akfen İnşaat’ın 1.135 konuttan oluşan gayrimenkul projesi İncek Loft’un inşaatı son hızla devam ederken 25 Nisan’da yapılan lansmandan itibaren iki hafta gibi kısa bir süre içinde 350 adetin üzerinde satış gerçekleşti.
HES Grubumuzda ise Sekiyaka II HES’in Ocak 2014’te faaliyete başlamasıyla toplam 144,5 MW kurulu güce sahip 9 hidroelektrik santralimizde enerji üretimi yapılmaktadır. Ayrıca 82,2 MW kurulu güce sahip 4 projede de inşaat devam etmektedir. Bu yıl içinde Doğançay HES ve Doruk HES’in de devreye girmesi planlanmaktadır. Diğer 2 santralde ise inşaat ön hazırlık çalışmaları sürmektedir.
Yeni bir iş kolu olarak başlattığımız rüzgâr enerjisi projeleri için bir RES Grubu oluşturuldu. Rüzgâr ölçüm direklerinin dikilmesi ve rüzgâr ölçümlerinin yapılması amacıyla özel amaçlı yedi adet şirket kuruldu ve ölçümlerine başlandı. Bunun dışında ölçüm direkleri kurulan ve ölçümlerine başlanan dört adet şirket de satın alındı.
Akfen GYO; Türkiye, Rusya ve KKTC’de 16’sı faal 4 tane de yatırımı devam eden otel portföyüyle faaliyetlerine devam etmektedir. İnşaatı tamamlanan ve yapı kullanma izni alınan İbis Otel Esenboğa önümüzdeki aylarda faaliyete geçecektir.
TAV Havalimanları, mart ayında gerçekleşen Milas-Bodrum Havalimanı’nın 20 yıl işletilmesine dair ihalede 717 milyon Avro ile en iyi teklifi vererek ihaleyi kazandı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin inşaatını bitirerek, mart ayı içerisinde açılışını gerçekleştirdi.
MIP ise Mart ayında Genişleme Projesi’nin temelini attı. 18 ay sürecek tevzi yatırımının toplam tutarı yaklaşık 150 milyon ABD Doları olacaktır.
İDO’da sefer yönetiminin etkin bir şekilde uygulanması ile doğru fiyat ve kota stratejilerinin birleştirilmesi ile Hızlı Feribot hatlarında taşınan yolcu ve araç sayılarında önemli ölçüde artış sağlandı’’ dedi.
Güçsav, sözlerine şöyle devam etti; ‘’1 Ocak 2014- 31 Mart 2014 döneminde öz sermayemiz 1.706 milyon TL oldu. Konsolide gelirler 26 milyon TL, düzeltilmiş FAVÖK ise 7 milyon TL olarak gerçekleşti. 2014 yılının ilk çeyreğinde TL’nin değer kaybının olumsuz yansımaları neticesinde ve Türkiye genelinde yaşanan kuraklığın HES Grubu’nun performansını ve dolayısıyla Holding’in finansallarını olumsuz etkilemesi sonucu yılın ilk çeyreğini TL’nin değer kaybından dolayı yazılan kur farkı zararından dolayı 31 milyon TL zararla kapattık’’ dedi.
Temettü dağıtımı kararı alındı
Şirketin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın Nisan ayı sonunda yapıldığını belirten Güçsav;
‘’Olağan Genel Kurul Toplantımızda alınan kararlardan biri de temettü dağıtımı oldu. 15 Mayıs 2014 tarihinde değerli hissedarlarımıza hisse başına brüt 0,0412371 TL temettü ödemesi yapılması kararlaştırıldı. Böylece geçtiğimiz sene ilk defa temettü ödeyerek başlattığımız muhafazakar temettü ödeme politikamızı da sürdürmüş oluyoruz’’ dedi.
2014 yılı beklentilerine de değinen Süha Güçsav sözlerine şöyle devam etti, ‘’2014 yılına hazırlıklı girdik. Geçmişte de yapmış olduğumuz gibi ihtiyat ve sorumluluk içinde hareket ediyoruz. Yeni iş kollarını dikkatle seçerken yatırımlarımızı uygun bir şekilde hayata geçiriyoruz ve bu kapsamda yatırımların finansman ve işletme sermayesi gereksinmelerine dikkat ediyoruz. Hedefimiz güçlü likidite seviyemizi ve sağlıklı finansal durumumuzu muhafaza etmeyi sürdürmektir’’ dedi.
2014 İlk çeyreğinde İştirakler
Mersin Limanı (MIP):
>>Moody’s, 17 Nisan 2014’te MIP’nin Baa3 olan ihraççı ve tahvil notunu ve görünümü durağan olarak onaylamıştır.
>>2014 yılının ilk çeyreğinde elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,5 artarak 387.680 TEU olarak gerçekleşmiştir.
>>2014 yılının ilk çeyreğinde konvansiyonel kargo miktarı bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,1 artarak 1.821.263 ton olarak gerçekleşmiştir.
>>2014 yılının ilk çeyreğinde limanda taşınan Ro-Ro adedi (gemiye yüklenen, tahliye edilen araç adedi) bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,8 artarak 26.603 olarak gerçekleşmiştir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.