Perakende dünyasının temsilcileri Koç Üniversitesi ve Migros işbirliği ile bu yıl dördüncü kez düzenlenen KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda bir araya geldi. İki gün sürecek olan ve uluslararası ünlü konuşmacıların ağırlandığı konferansın ilk gün oturumları İstanbul The Marmara Taksim Otel’de gerçekleşti. Dünyanın bir numaralı ATM makinesi ve self servis kasa üreticisi NCR’ın İnovasyon ve Portföy Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gil Roth, perakendedeki yeni rekabet şartlarını ve dijitalleşen dünyayla birlikte sektörü bekleyen gelişmeleri aktardı. Roth, “Perakendede yeni bir döneme girdik. Sınırsız mekanda mağazacılık döneminde, perakendeci teknolojiyi bir destek unsuru olarak konumlamalı. Sınırlı karlılık ortamında, perakendeci dostunu belirlemeli ve stratejisini ona göre kurgulamalı.”
1999 yılında Türkiye’nin perakende alanına odaklanan ilk üniversite-iş dünyası işbirliği örneği olarak Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesi’nde kurulan KÜMPEM, perakende dünyasını KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda bir kez daha bir araya getirdi. İki gün sürecek konferansın ilk gün programı, İstanbul The Marmara Taksim Otel’de gerçekleşti. Konferansa perakende sektörü temsilcileri, sektördeki son teknolojiler hakkında uluslararası alanda söz sahibi konuşmacıların katıldığı oturumlarda dinleme fırsatı buldu.
Koç Üniversitesi ve Migros işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen Perakende Konferansı’nın açılış konuşmasını Soma’da hayatlarını kaybeden madencilerimizi anarak açan KÜMPEM Forum Direktörü Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayhan yaptı. Kayhan, yeni dijital uygulamalar ve teknolojiyle gelişen kanalların perakendecileri duvarlarını kırarak kendilerini yeniden keşfetmeye ittiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Hızlının yavaşı devre dışı bırakacağı yeni bir döneme girdik. Bir bozulma çağındayız. Perakendeci bu dönemde kendini keşfediyor. Tuğla ve harçla yapılan fiziksel mağazalarda yenilik yapmak yetmiyor, duvarları kırıp çok kanallı sisteme geçmek gerekiyor. Bunun yanı sıra müşteri odaklılık, büyüme-yayılma ifadeleri ile beraber gelen zorluk ve operasyonel riskler var. Duvarların ötesinde, perakendede artık rafsız mağaza, mobil teknolojiler, sanal gerçeklik uygulamaları ile tanışmış durumdayız.”
NCR Başkan Yardımcısı Gil Roth: “Yeni bir döneme girdik, bu yıl ilk kez cep telefonu sayısı dünya nüfusunu geçecek, banka hesap sayısını çoktan geçti…”
Dünyanın bir numaralı ATM makinesi ve self servis kasa üreticisi NCR’ın İnovasyon ve Portföy Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gil Roth, dijital dünyada perakendeciyi bekleyen temel zorluklar, yeni tüketici kimliği ve bu kimliğe perakendecilerin nasıl yanıt verdiğine dair çarpıcı bir sunum yaptı. 130 yıl önce kurulan ve bugün 80 ülkede aktif olan NCR’ın 2013 yılını 6.1 milyar dolar ciro ile kapattığını, dünya çapındaki 13 bin teknisyeniyle hizmet verdiğini belirten Gil Roth, dünyada her gün NCR sistemini kullanarak yarım milyar işlem gerçekleştirildiğini hatırlattı. NCR’ın tüketiciyle etkileşimi daha kolay ve daha keyifli hale getiren bir şirket olduğunu ifade eden Roth, şirketin en temel özelliğinin sistemini müşteri deneyimi yaratmak üzerine kurması olduğunu vurguladı. Buradan yola çıkarak; bugünün perakendecilerinin temel zorluklarını sıralayan Roth, şu verileri paylaştı: “Artık farklı bir döneme girdik. Bu yıl ilk kez dünyadaki cep telefonu sayısı dünya nüfusunu geçecek; banka hesabı sayısını ise şimdiden geçti… Bunun anlamı şu: Tüketiciler değişiyor, yeni bir perakende tüketicisi ortaya çıktı. Farklı kanallardan birbirleriyle sürekli iletişim halindeler. Bu yeni tüketici kendisini benzersiz kabul ediyor, kendi ihtiyacına özel yaklaşım istiyor. Çünkü perakendeye tehdit olarak görülebilecek Google, Amazon gibi şirketler ona tam da böyle, kişiye özel hizmet veriyor. 10 yıl önce perakendede toplu, kitlesel çözüm ve yaklaşım varken, artık tüketici birebir iletişim bekliyor.”
“Sadakat programında plastik dönemi bitiyor, artık sosyal ağlara bağlı entegre sistem dönemi başlıyor”
Günümüz perakendecilerinin birden fazla satış noktası, self servis kasalar, kiosklar, mobil alışveriş imkanı ile bütünsel alışveriş deneyimi yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Roth, perakendecinin önündeki yeni gündemi şöyle tanımladı: “Kritik nokta sadece teknolojik uygulama sunmak değil. Bu yetmiyor. Teknoloji bizi bir şeyler yapmaya zorladı. Şirketler yatırım yaptı ama sadece yapmak için yaptılar; katılımcı ve kullanıma yönelik tüketici bulmakta zorlandı ve bu yatırımlar işlevsiz kaldı. Artık bilmeliyiz ki mobil sistemler ve teknoloji sadakat programına giriş için kullanılmalı. Teknolojinin destek unsuru olduğu yeniden hatırlanmalı ve sistem buna göre yeniden kurgulanmalı.” Perakende sektörünün bu alanda daha kat etmesi gereken çok yolu olduğuna dikkat çeken Roth, şirketlerin artık kitle iletişiminden kişiye özel iletişime geçmesi, sadakat programı yaklaşımını değiştirmesi ve bu sistemi Facebook, Google, cep telefonu gibi unsurlarla entegre, daha sosyal hale getirmesi gerektiğini vurguladı. “Örneğin kişi indirim alacağı ürünü artık kendisi belirlemeli. Sadakat kartta artık plastik dönemi bitiyor, önemli olan Facebook, Google, cep telefonu ile entegrasyon. Sadakat programı artık daha sosyal olmalı” diyen Roth, dijital dünyada perakendecinin optimum başarıyı yakalamış için uygulamaya alması gereken yenilikleri de şöyle sıraladı: “Mağaza içlerinde ve dışlarında çok ciddi değişiklikler olacak. Daha fazla dijital deneyim yaşatılacak, büyük ekranlar olacak, tüketiciye özel bilgi ve mesaj verilecek, raflar dijitalleşecek, sanal gerçeklik daha fazla kullanılacak… Wi-fi, takip kameraları ve konuma bağlı servisler sunulacak, takılabilir ve giyilebilir sistemler devreye alınarak, teknolojik unsurlarla tüketici ihtiyaçları daha iyi yanıtlanacak.”
Dünyaca ünlü uzmanlar bu konferansta buluştu
KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nın bir diğer konuşmacısı Prof. Dr. Michel Wedel pazarlamada yaklaşık 100 yıllık geçmişi olan ‘Gözle İzleme’ metodunun, perakendeciye tüketici doğru anlamak adına sunduğu imkanları aktardı. 1900’lü yılların başında dahi, bugüne göre ilkel makinelerle izlenen göz hareketlerinin; gözlerimizin tahminimizden çok hızlı, farklı yönlerde hareket ettiğini tespit ettiğini belirten Wedel, “Bugünkü teknoloji ile tüketicinin mağazanın her köşesinde nokta nokta nereye baktığını kolaylıkla bulabiliyoruz. Raflardaki ürünleri en ince detayına kadar nasıl gördüğünü ya da görmediğini gözlemleyebiliyoruz. Bu teknolojiler bize tahminimizin ötesinde, müşterinin gördüğünü düşündüğümüz şeyi hiç görmediğini ya da algılamadığını ortaya koyabiliyor” dedi.
Konferans konuşmacılarından Prof. Vishal Gaur, perakendede etkin envanter değerleme ile ilgili son gelişmeleri anlatırken, Doç. Dr. Victor Martinez-de-Albeniz ise, moda perakendeciliğinde talebe hızlı cevap verebilme kabiliyeti hakkında bir sunum yaptı. Konferansın öğleden sonraki bölümünde, Türkiye’nin ilk teknoloji ve gelecek odaklı düşünce kuruluşu olan GelecekHane’nin kurucusu Halil Aksu moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, FutureBright ve Davranış Ensitütüsü’nun kurucusu Akan Abdula, SAP’nin COO’su Uğur Candan ve Infotron’un CEO’su Burak Pekcan, geleceğin perakendesini masaya yatırdılar.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.