Doğa Derneği ve İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’nun (İKGT) düzenleyeceği “16.Türkiye Kuş Konferansı”, 9-11 Mayıs 2014 tarihlerinde dünyanın en önemli kuş göç yollarından biri olan İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Sarıyer Demirciköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ve uluslararası katılımcıları da ağırlayacak olan “16. Türkiye Kuş Konferansı”nın bu yılki teması “Göç Yolları ve Tehditler: İstanbul Örneği”. Konferansın bu yıl 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Kanal İstanbul gibi çılgın projelerin neden olacağı doğa tahribatının tehdidi altında olan İstanbul’da yapılacak olması ayrı bir önem taşıyor.
Sarıyer Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleşen konferansın ilk iki günü, İstanbul’un doğası ve küresel kuş göç yolları açısından önemi ile tehditler ve koruma stratejileri tartışılacak. Konferansın son iki günü ise bu yıl 10 -11 Mayıs 2014 tarihlerinde kutlanacak olan Dünya Göçmen Kuşlar Günü’ne de denk geliyor. Bu nedenle 11 Mayıs Pazar günü İstanbulluların da geniş katılımının beklendiği “Göç Festivali” yapılacak. İlk kez gerçekleştirilecek olan festival kapsamında hem yetişkinler hem de çocuklar için çeşitli sosyal etkinlikler ve piknik düzenlenecek. İlkbahar göçüyle aynı zamana denk geldiği için yırtıcı kuş türlerinin göçü izlenecek ve katılımcılarla birlikte 3. Köprü, 3. Havalimanı gibi projelerle yok olacak alanların sadece insanlara değil diğer canlılara da ait olduğunu ifade eden etkinlikler düzenlenecek.
Birdlife International’ın Türkiye’deki ortağı olan Doğa Derneği’nin Genel Müdürü Engin Yılmaz konferansla ilgili olarak: “İstanbul, sadece 11 Önemli Doğa Alanı’nın ve küresel ölçekte nesli tehlike altında olan 50 türün bulunduğu bir şehir değil. Aynı zamanda 15 milyon insanın yaşamını milyonlarca göçmen kuş ile paylaştığı bir kent. Bu amaçla biz konferansta kuş göç yolları üzerinde yürütülen projelerin bu çeşitlilik için nasıl tehditler barındırdığını ve ne tür trajik sonuçlara gebe olduğunu da bilimsel olarak ortaya koymayı planlıyoruz.3. Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul gibi, yapılaşma baskısını da artıran projelerin tehdidi altında olan İstanbul sahip olduğu zengin kültürel ve biyolojik çeşitlilikle küresel ölçekte kritik bir öneme sahip. Bu nedenle çılgın projelerin neden olacağı doğa tahribatının sonuçları sadece İstanbul’u değil, tüm dünyayı etkileyecek.” dedi.
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’nun üyelerinden Akdoğan Özkan ise, “bu tip konferanslara ilk kez sadece ornitologları ve kuş gözlemcilerini değil, şehrinin doğasına dair kaygı duyan herkesi bekliyoruz. ” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.