İDİL TARAKLI >> BORSA İstanbul’da (BIST) nisan ayının son haftasında başlayan 2014 yılı ilk çeyrek bilanço dönemi devam ediyor. Konsolide olmayan şirketlerin (endeksin önemli bir bölümü) son bilanço açıklama tarihi 30 Nisan 2014 idi. Konsolide şirketler ve konsolide olmayan bankaların son bilanço açıklama tarihi 12 Mayıs iken, konsolide bankaların son bilanço açıklama tarihinin 20 Mayıs olduğunu belirtelim. Konsolide olan sigorta şirketlerinin de son bilanço açılanma tarihi 12 Mayıs.
Evet, bu tarihlerden de anlaşılacağı gibi Borsa İstanbul’a gelen bilançoların yanı sıra gelecek olanlar da var. Ve her bilanço döneminde olduğu gibi piyasa da bilanço beklentileri alınıp satılıyor. Özellikle banka bilançolarının beklendiğini ifade eden analistlere göre, geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre bu yılın ilk çeyreğinde gelecek banka bilançoları çok parlak olmayabilir. Ancak sanayi sektör şirketlerinin bilançolarının ise daha iyi olması bekleniyor.
İYİMSERLİK BANKALARA YARAR
2014 yılı ilk çeyreğinde Türkiye ve euro bölgesi verilerine bakıldığında bilançolarda sanayi sektörünün ön plana çıkacağını düşünen ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, “Yurtiçinde sanayi üretim verileri ve imalat sanayi güven endeksleri bu yılın ilk çeyreğinde, geçen sene aynı döneme göre genelde olumlu seyretti. Bu da sanayi sektörü şirketlerinin ve sanayi ağırlıklı grupların bilançoları açısından umut verici” diyor.
Geçen yıla göre nispeten yüksek seyreden döviz ve euro bölgesinde görülen ekonomik toparlanmaya dikkat çeken Karabulut’a göre, özellikle bu bölge ağırlıklı ihracat yapan sanayi şirket ve gruplarının bilançolarının olumlu etkilendiğini düşünüyor. Karabulut, bu nedenle 2014 ilk çeyreğinde sanayi şirketlerinin bilançolarında olumlu bir seyir olduğunu tahmin ediyor.
Banka bilançolarının ise olumsuz etkilendiğini öngören Karabulut, geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre faizlerin dolayısı ile banka maliyetlerinin yükseldiğini hatırlatıyor. Bunun dışında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkılaştırıcı önlemleri, BDDK’nın krediler ve kredi kartlarına ilişkin aldığı kısıtlayıcı önlemleri de hatırlatan Karabulut, “Bankalar bunlar olumsuz etkilenmiş olabilir. Ancak tüm bunlar banka hisselerinde fiyatlandı. Makro bazda oluşabilecek iyimser seyirden bu nedenle bence en çok bankalar faydalanacak” diyor.
ENDEKSTE HEDEF 80 BİN
Bilanço beklentilerinin de desteği ile BIST-100 endeksi için 80 bin hedefinin korunduğunu ifade eden Karabulut, bunun nedenlerini şöyle özetliyor: “Endeksin yükselişi için öncelikle FED (Amerikan Merkez Bankası) korkusunun azalması önemli olacak. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gerçekleştirmesi muhtemel parasal genişleme operasyonu beklentisi de önemli. Öte yandan yaz aylarında TCMB tarafında görülebilecek faiz indirimi ve sanayi şirketleri bilançolarının olumlu gelmesi de endeksi yukarı taşımaya devam edebilir.”
2014 yılı ilk çeyreğinde otomotiv, bankacılık ve konut sektörlerinde 2013’ün eş döneminden daha uzak kar rakamları elde edildiğini tahmin eden İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, “Bunun nedenleri arasında kur geçişkenliği, ÖTV zammı, BDDK’nın kredi kartında taksit sınırlandırması bulunuyor. Bunlar bence perakende ve teknoloji şirketlerinin satışlarını düşürdü” diyor.
Endekste bankacılığın ardından önemli bir yer tutan sanayi sektöründe ise döviz borçlarının ön plana çıktığını hatırlatan Süllü, 2012 yılına göre toplamda net döviz borcu yüzde 71 artan sektörde, buna rağmen sürpriz bir ivme ile sanayi üretiminde yıllık bazda yüzde 7.3 artış yaşandığına dikkat çekiyor. Süllü “Tüketici güveninde görülen belirgin toparlanmalar sektör açısından olumlu bir gelişme. Büyüme devam edecek ancak 2013 yılına göre daha yavaş olabilir” diyor.
BİLANÇOLAR BEKLENTİLERDEN İYİ
Endeksin geçen günlerde teknik bir düzeltme ile 71 bin 150 seviyelerine kadar geri çekildiğini hatırlatan Süllü, bunu ‘trend dinlenmesi’ olarak adlandırıyor. Endeksin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar 80 bin seviyelerini test edeceğini tahmin eden Süllü’ye göre, mayıs ayı içinde ise 77-79 bin üst sınır aralığı görülebilir.
2014 ilk çeyrek bilançolarının beklentilerden daha iyi gelmeye başladığını söyleyen Naz Süllü, BIST-100 endeksinin fiyat/kazanç (F/K) oranının gelişen piyasalara göre hala iskontolu olduğunu da hatırlatıyor. Süllü’ye göre, tüm bu gelişmeler yatırımcıların ilgisini çektiği için borsadaki yükselişler de istikrarlı oluyor. Süllü, yabancı takasındaki artış ve borsanın işlem hacmindeki yükselişin de endeksteki olumlu beklentilerini desteklediği kanısında.
ÇİMENTO VE DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI
2014 ilk çeyrek bilanço beklentilerinin genel olarak olumlu olduğunu belirten Gedik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Kemal Ozan Sayın, özellikle ihracat potansiyeli yüksek sanayi şirketlerinin, TL’deki değer kaybından olumlu etkilendiğini ve diğer sanayi şirketlerinden pozitif ayrışabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda öncelikle çimento ve dayanıklı tüketim malları sektörlerinin ön plana çıkacağını belirten Sayın, “Çimento tarafında kış şartlarının inşaata elverişli hale gelmesini sektörü destekleyen önemli bir faktör oldu. Ayrıca taahhüt şirketleri, faiz indirimi gelebileceği beklentisiyle projelerine devam ettiler. İnşaatta görülen bütün bu gelişmelerin çimento şirketlerine olumlu yansımasını bekliyoruz. İhracata dayalı bir sektör olan dayanıklı tüketim malları sektörünün ise ihracat tarafındaki olumlu gelişmeler nedeniyle öne çıkacağını düşünüyoruz” diyor.
Beste Naz SÜLLÜ / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı: “Anadolu Isuzu’dan 10-12 milyon TL kar bekliyoruz”
Anadolu Isuzu: 2013 yılı son çeyreğinde 198 milyon TL kar açıkladı. Net kar içerisinde şirketin Kartal ilçesindeki taşınmazını 191 milyon TL’ye satmasının da etkili olduğunu görüyoruz. Yatırım gelirlerinden elde ettiği bu geliri soyutladığımızda bile şirketin 2013’ün son çeyreğine göre kar oranını beş katına çıkardığı dikkat çekiyor. Brüt satışlarını 2013 yılı itibariyle yüzde 21.08 artıran şirketin, uzun vadeli banka kredisi bulunmuyor. Dönen varlıklarının yanı sıra ticari alacaklarının sekiz katına çıkması da şirket finansmanı açısından olumlu veriler. Kurdaki çalkantı ve Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırması üzerine otomotiv sektöründe yaşanan durgunluğa rağmen şirketin bu yılın ilk çeyreğinde 10-12 milyon TL arasında net kar yakaladığını düşünüyoruz. Şirket hisseleri için 26 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Doğuş Otomotiv: Türkiye’deki binek ve hafif ticari araç pazarı, 2013 yılını yüzde 10’a yakın bir büyümeyle tamamladı. Doğuş Otomotiv ise 2013 yılı genelinde net satış gelirlerini yüzde 28 oranında artırırken, satış rakamlarındaki en büyük payı binek araçlar segmentinden elde etti. Son açıklanan 2013 yılı dördüncü çeyrek bilançosunda 2013 yılı üçüncü çeyreğe göre satış gelirlerini yüzde 45 artırmasına karşılık net kar artışı yüzde 27’de kaldı. Doğuş Otomotiv’in satış rakamlarını düşürmemek ve pazar payını kaybetmemek amacı ile kur dalgalanmalarını müşterilerine yansıtmadığı görülüyor. Şirketin döviz kuru etkisini müşterilere yansıtmaması nedeniyle kar marjları olumsuz etkileniyor. Bu nedenle bilançoda oluşabilecek kur riskini en aza indirmek amacıyla vadeli döviz işlemi sözleşmeleri yapıp, atıl nakdi de yabancı para yatırımlarında değerlendiriyor. 2013 yılında 154 bin 293 adet araç satışı gerçekleştiren Doğuş Otomotivin, 2014 yılı ilk çeyreğinde 70-80 milyon TL arasında net kar yakaladığını düşünüyoruz. Doğuş Otomotiv hisseleri için 8.80TL hedef fiyatla yüzde 6.80 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Tümosan: Türkiye’de dizel motor ve traktör üretimi konusunda faaliyet gösteriyor. Tarımsal alanda gelişmeler sürerken OSD (Otomotiv Sanayicileri Derneği) raporuna göre 2014 yılına üretim bazında hızlı giren traktör sanayinde yıllık bazda yüzde 34 üretim artışı yaşandı. Ar-Ge yatırımlarına ağırlık veren Tümosan’ın üretim ve satış rakamları 2013 yılında 2012’ye göre yüzde 38 civarında arttı. Türkiye’de üretimi gerçekleştirilemeyen 115-125 hp gücünde traktörlerde satış aşamasına gelinmesinin yanı sıra yeni nesil 3-4-6 silindirli yerli dizel motorlarda ilk prototipini ağustos ayında ateşlemeyi planlıyor. 2014 yılına ötelenen hurda yasasının çıkması durumunda 25 yaşın üstünde 750 bin adet traktörün hurdaya çıkması, şirketin yıllık satış rakamlarını artırabilir. Şirketin maliyet/net satış oranı yüzde 4. Öz sermayesi içinde net borcunu azaltan şirketin bu yönden bilançosu güçlü gözüküyor. Şirketin 2017 yılına kadar traktör satışlarını iki buçuk kat artıracağını düşünüyoruz. 2014 ilk çeyrek bilançosunda net satış karının ise 95-100 milyon TL olduğunu tahmin ediyoruz. Orta vadede şirket hisseleri için 6.10 TL hedef fiyatla yüzde 17 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Yeliz KARABULUT / ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü: “Kardemir’in 2014 rakamları daha olumlu gelir”
Kardemir: 2013 yılında yeni tesisler kurma, kapasite kullanımını artırma ve maliyetlerini düşürme amacıyla toplam 418 milyon 478 bin TL’lik yatırım yaptı. Şirket, 2013’te satış hacmini ton bazında yükseltse de satılan ürünlerin fiyatlarında görülen gerilemeden dolayı satış gelirini fazla artıramadı. 2012 yılında 1 milyar 154 milyon TL olan satışları, 2013 yılında 1 milyar 240 milyon TL’ye ulaştı. 2012 yılında brüt kar marjı yüzde 15.88 iken 2013’te maliyet sebebiyle yüzde 15.00 seviyesine geriledi. Şirketin faaliyet karı ise 151 milyon 77 bin TL’den 2013 yılında (toplu iş sözleşmeleri nedeni ile önceden kalan 38 milyon 225 bin TL ücret farkı ödemesinin de katkısı ile) yüzde 10 azalarak 135 milyon 598 bin TL’ye geriledi. Net dönem karı, faiz giderleri ve kur farkı giderlerinde görülen artışla beraber 2012 yılındaki 132 milyon 940 bin TL seviyesinden yüzde 48 gerileyerek 68 milyon 542 bin TL’ye düştü. Geçen yıl döviz ve faizde görülen hareketlenmeden olumsuz etkilenen şirket 2014 yılında piyasalarda döviz ve faizde volatilitenin azalmasından olumlu etkilenebilir. Ayrıca euro bölgesinde görülen toparlanmanın yanı sıra döviz fiyatlarının 2013 yılına göre nispeten yüksek olması, yurtiçi çelik sektöründe ihracatı olumlu etkilerken ithalat üzerinde caydırıcı etkisi olabilir. Bu açıdan 2014 yılı satış ve kar rakamlarının 2013’e göre daha olumlu gelmesini bekliyoruz. Bununla beraber şirketin TCDD tarafından açık ihale usulüyle gerçekleştirilen ray alımı ihalesini kazanmış olması, şirketin gelirlerine ve karına uzun vadede olumlu etki yapmasını bekliyoruz. Kardemir ülkemizin ana tren rayı imalatçısı. Bu arada şirketin 835 milyon TL net borcu bulunuyor. Kardemir hisseleri için 2.10 TL hedef fiyatla yüzde 40 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Sabancı Holding: Finansal hizmetler, enerji, çimento, perakende satış ve sanayide faaliyet gösteren portföyünü sektör ve bölge bazında çeşitlendirmesiyle dikkat çekiyor. Şirket geçen yıl satış gelirini 2012’ye göre yüzde 35 artırarak 9 milyar 560 milyon TL’ye çıkardı. Brüt kar marjı ise 2012 yılında yüzde 108 iken, 2013’de 97 oldu. Sabancı Holding’in maliyetlerinin artması ile esas faaliyet karındaki artış sınırlı oldu. Buna bağlı olarak esas faaliyet karı karşılaştırmalı dönemde yüzde 2.5 yükselerek 4 milyar 859 milyon, net karı da yüzde 2.00 yükselerek 3 milyar 844 milyon TL’ye ulaştı. Holding, son yıllarda özellikle enerji sektöründe hem pazar payını, hem de üretimini artırmayı hedefliyor. Enerji üretim ve dağıtım kapasitesini artırmaya devam eden Sabancı Holding, teknoloji, gıda ve perakende sektöründe de büyüyor. Ayrıca çimento sektöründe hem organik, hem de satın alma yöntemi ile büyümeye devam ediyor. Holdingin sanayi kollarının gelişmiş ülkelerdeki ekonomik toparlanmadan olumlu etkilenmesini ve özellikle ihracat yapan sanayi kollarında geçen yıla göre olumlu bilanço verileri açıklamasını bekliyoruz. Sabancı Holding hisseleri için 11 TL hedef fiyatla yüzde 18 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Yazıcılar Holding: Özellikle meşrubat segmentinde yurtdışı operasyon ve satışlarını genişletiyor. Geçen yıl hasılatını yüzde 14.5 yükselterek 1 milyar 630 milyon TL seviyesine çıkaran şirketin brüt kar marjı ise 2012’de yüzde 20.82 iken 2013 yılında 19.87 oldu. Şirketin iştiraklerinden gelen karın olumlu etkisiyle esas faaliyet karı 2012 yılında 254 milyon 697 bin TL’den 2013’te yüzde 250 yükselerek 890 milyon 395 bin TL’ye çıktı. Yazıcılar Holding’in net karı ise 2013 yılında yüzde 40 artarak 1 milyar 453 milyon TL seviyesine ulaştı. Geçen yıl özellikle yurtdışı meşrubat satışlarındaki artıştan olumlu etkilenen şirketin içecek meşrubat segmentindeki yatırımlardan da katkı sağlamasını bekliyoruz. Mali oranları oldukça sağlıklı olan Yazıcılar Holding hisseleri için 25 TL hedef fiyatla yüzde 28 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Kemal Ozan SAYIN / Gedik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yrd.: “Batısöke Çimento’nun potansiyeli yüzde 26”
Batısöke Çimento: Şirketin satış ve karlılığının 2013 yılında istikrarlı bir performansa sahip olduğu görülüyor. Şirket 2013 yılında satışlarını yüzde 32 artışla 106.9 milyon TL’ye, net karını da yüzde 70 artışla 8.8 milyon TL’ye yükseltti. Bu sonuçlarla birlikte Batısöke Çimento’nun öz varlık karlılığının yüzde 2.68 seviyesinden 2013’te 4.5’e ulaştığını görüyoruz. 2013 yılı içerisinde devreye alınan atık ısıdan elektrik enerjisi üretim tesisinin devreye alınması, enerji maliyetleri tarafından karlılığı destekleyen önemli bir faktör oldu. Sektör tarafındaki risklerin azalması, iklim şartları, şirketin geçmişte gösterdiği pozitif satış, karlılık performansı ve finansman sağlanması konusundaki pozitif beklentiler; hisse hakkındaki olumlu bakışımızı destekliyor. Şirket birinci çeyrek bilançoları açısından pozitif beklenti oluşturuyor. Batısöke Çimento hisseleri için 1.88 TL hedef fiyatla yüzde 12 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Tekfen Holding: Firma yetkilileri, gerek işveren kuruluşlardan gerekse proje ortaklarından gelen teklifler doğrultusunda projelerin ağırlıklı olarak ‘pazarlık’ yöntemi ile alındığını, bu anlamda uluslararası rekabet koşullarından fazla etkilenmediklerini ifade ediyor. Tekfen’in aktif iş portföyü (backlog) yıllar itibariyle artan bir trend gösteriyor. Taahhüt Grubu’nun, 2014 yılında 1-1.5 milyar dolarlık ilave yeni iş alması bekleniyor. Gübre tarafında ise kısa vadede önemli bir değişim beklemiyoruz. Sonuç olarak, önümüzdeki bilanço döneminde son iki çeyreğe göre daha olumlu finansal sonuçların açıklanması şaşırtıcı olmaz. Tekfen Holding hisseleri için 5.95 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
Para Dergisi
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.