anıt agac

Antalya’nın Kaş ilçesiyle Gömbe Beldesi, turizmi çeşitlendirerek eko turizme yöneldi. Konuyla ilgili bilinç oluşturmak adına da SEBANA (Sevgi ve Barış Anıt Ağaçları) Projesi geliştirildi.

Projenin Koordinatörü orman mühendisi Ahmet Kocabıyık SEBANA hakkında TUYED yönetimine bilgi verdi. SEBANA Projesi sayesinde bölgeye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 2’lik artış yaşandığına dikkat çeken Kocabıyık, “Kaş’ta eko turizm ve yayla turizmini öne çıkarıyoruz. Gömbe Beldesi Yuvalıca Yaylası, sevgi, barış ve orman sevgisinin mesajının verildiği ana merkez oldu” diyor.

Projenin amaçları arasında Sedir Ormanları ve anıt ağaçlarının tanınmasının önemli bir yer tuttuğunu belirten Kocabıyık, “Proje alanına 300 adet isim tabelası dikildi. Alanda sevgi ve barış evi, dinlenme alanı ile kafeterya açıldı. Tüm bu girişimler bölgeye düzenlenen tur sayısında yüzde 30’luk artışa neden oldu. Bölgedeki konaklama tesislerinde doluluk oranı ise yüzde 15 arttı. 6 yerel gönüllü rehbere eğitim verildi” diye ekliyor.

20 bin anıt ağaç var

Beldenin 1700 rakımlı Yuvalıca yaylasında, ormanlarının içinde, anıt özelliği taşıyan ve yaşları 500 ile bin arasında değişen 20 bin civarında sedir ağacı bulunuyor. Bu anıt ağaçlara dünya ve Türkiye’den aralarında siyasetçi, sanatçı, yazar gibi ünlülerin adı veriliyor.

Ahmet Kocabıyık SEBANA Projesi kapsamında yapılanlara ek olarak yeni etkinlikler de gerçekleştirileceği vurguladıktan sonra bunları şöyle özetliyor: “Bölgede doğal dokuyu bozmadan yüzde 90 ahşap malzemelerden yapılan tesisler inşa edilecek. Anıt ağaçlarda, dünyadaki bütün ülkelerin ismi ve bayrağı ahşap levhalarla temsil edilecek. Anıt ağaçların kenarında 60 dönümlük boş bir alan bulunuyor. SEBANA Bölgesine gelenler anıt ağaçları ziyaret ettikten sonra, üzerinde ağaç bulunmayan bu alanda ‘Sevgi Ateşi’ yakacaklar. Ziyaretçiler için açılacak kafeteryada, köy yemekleri, katmer, köylülerin ürettikleri el işleri tanıtılacak. Mayıs-Kasım ayları arasında rehberli safari turları düzenlenecek. Bunun için tur şirketleriyle irtibata geçilip, bölgeyi yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etmeleri sağlanacak.”

Kafeteryanın kiraya verileceğini, elde edilen paraların SEBANA Bölgesinin korunup temizlenmesi gibi işlere harcanacağının altını çizen Kocabıyık, “Projemiz hayata geçince bölgedeki sedir anıt ağaçlarına dünya çapında reklam yapmayı planlıyoruz. En çok parayı veren kişi veya kurumun adı anıt ağaçlarına belli oranlarda verilecek. Sedir ağacından hediyelik eşyalar üretilip satılacak. İmkanlar el verirse de bir SEBANA oteli açıp daha sonra bunu bir zincir haline getirmek istiyoruz” diyor.

Oryantiring turları düzenlenecek

SEBANA Bölgesinin ‘Oryantiring’ için de son derece uygun olduğu belirtiliyor. ‘Oryantiring’i “Koşarak ya da yürüyerek hedef bulma sporu” diye tanımlayan Kocabıyık bu konuda şu bilgileri veriyor: “Oryantiring her türlü arazide yapılabilen, oyuncuların hedef noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ulaşmaya çalıştıkları bir doğa sporudur. Yediden yetmişe kadar herkesin hatta bütün ailelerin yapabileceği bu spor dalını SEBANA Bölgesine çekmek istiyoruz.”

Ayrıca anıt ağaçların fotoğraflarının çekilip Kaş ve Kalkan’daki turistik otellere sergiler açılması planlanıyor. Bölgeyi tanıtan haritaların hazırlanacağı ve bu haritaların da SEBANA’ya gelen ziyaretçilerle tur şirketlerine dağıtılacağı ifade ediliyor. Projenin tanıtımı için hazırlanan   HYPERLINK “http://www.sebana.org” www.sebana.org web sitesinin de yeniden yapılandırılacağı belirtiliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın