Türkiye İnovasyon Haftası tanıtım toplantıları Anadolu’da tüm hızıyla sürüyor. En son toplantı İzmir’de Ege İhracatçı Birlikleri koordinatörlüğünde “Anadolu Buluşmaları” adıyla İzmir’de gerçekleşti.

Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları İzmir Toplantısı’nda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi önceki yıllarda yapılan çalışmaları anlattı. Büyükekşi, “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl, 3 gün boyunca 26 bini aşkın kişinin katılımıyla “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinliklerimizin ikincisini İstanbul’da düzenledik. Etkinlikler kapsamında 47 üst düzey konuşmacıyı katılımcılarla buluşturduk. İhracatçı Birliklerimizin düzenlediği tasarım yarışmaları ve Ar-Ge proje pazarlarından seçilen 516 ödüllü proje sergiledik. 55 Ar-Ge Merkezi, 57 üniversite, iş adamları, CEO’lar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen inovasyon uzmanları etkinliklerimize katıldı. Bu başarılı organizasyondan aldığımız güçle bu yıl Türkiye İnovasyon Haftası’nı İstanbul dışına da taşımaya karar verdik. Böylece inovasyonu Anadolu’ya yaymayı hedefledik” dedi.

Anadolu’nun inovasyon kıvılcımını, 2014 yılı için İzmir’de ateşleyeceğini belirten TİM Başkanı Büyükşi, “Temel olarak özetlemek gerekirse; İzmir Buluşmasında Ege Bölgesi’ndeki İhracatçı Birliklerimizin Ar-Ge Proje Pazarı ve tasarım yarışmalarından çıkan ödüllü eserlerini sergileyeceğiz. İzmir’deki ve diğer çevre illerimizdeki üniversitelerin projelerini katılımcılarla buluşturacağız. Yine İzmir ve çevre illerde faaliyet gösteren Ar-Ge Merkezleri, Teknoparklar, Bilim ve Teknoloji Merkezleri tamamen ücretsiz tahsis ettiğimiz alanlarda stantlarıyla çalışmalarını tanıtacak. İnovasyon alanında yetkin konuşmacıları dinleyeceğiz” diye belirtti.

TİM neden inovasyona bu kadar önem veriyor?

TİM Başkanı inovasyona “neden bu kadar önem” verildiğini ortaya koyan bir takım rakamlar da ortaya koydu. Büyükekşi şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl Türkiye 98 milyon ton mal ihraç etti. Bunun karşılığında mal ihracatından 145 milyar dolarlık gelir elde etti. Yaptığımız her bir kilo ihracat karşılığında 1 dolar 58 cent kazandık.

Oysa küresel inovasyon listesinde ilk sırada yer alan İsviçre yaptığı her bir kilo ihracat başına 4 dolar 20 cent,  İngiltere 3 dolar 66 cent, Amerika ve Güney Kore ise yaklaşık 3 dolar elde etti. Türkiye şayet Güney Kore gibi, 98 milyar kilo ürünü 3 dolardan ihraç etmiş olsaydı karşılığında 294 milyar dolar kazanacaktı. Dolayısıyla 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmak için ihraç ettiğimiz her bir kilo ürün karşılığında 3 dolardan fazla gelir elde etmemiz gerekiyor. Orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payını artırarak, gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmamız büyük önem taşıyor. Bunun için de yüksek katma değerli ihracat artışının dört bileşeni olan inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmaya odaklanmamız gerekiyor. Özellikle ihracatçı firmalarımızın rekabette bir adım öne çıkması, inovasyonla fark yaratmalarına bağlı. Biz de firmalarımızın rekabet gücünü artırmak adına Şubat ayında, Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı “İnovalig” projemizin startını verdik. 5 inovasyon kategorisinde Türkiye’nin İnovasyon Şampiyonlarını belirleyeceğiz. Her kategoriden ilk 3 firmaya “İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonası”nda Türkiye’yi temsil etme şansı vereceğiz. İnovalig’e başvurular, büyük bir hızla devam ediyor. Lige son katılım tarihi 31 Mayıs. Buradan tüm İzmirli ihracatçı firmalarımızı İnovalig’e katılmaya davet ediyoruz.”

Büyükekşi konuşmasını, “Biz Türkiye’nin inovasyon potansiyeline inanıyoruz. Birçok farklı platformda dile getirdiğimiz gibi Türkiye’nin cari açık problemi değil, esasen inovasyon açığı problemi olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin inovasyon açığını, tüm bu çalışmalarla hızla kapatacağımıza inanıyoruz” diye sürdürdü.

Firmalar, Ar-Ge ve inovasyona yönelik birçok mevcut hibe kaynağını kullanmıyor!

Türkiye İnovasyon Haftası’nın bu yıl üçüncüsünün düzenlendiğini hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu de yaptığı konuşmada, “Ülkemizde firmalarımız halen proje bazlı ve inovasyon odaklı çalışma yaklaşımından uzak faaliyetlerini sürdürüyor, bu yüzden uluslararası arenada istenilen düzeyde rekabet gücüne ulaşamıyorlar” dedi.

Ar-Ge ve inovasyona yönelik birçok mevcut hibe kaynağının firmalar tarafından kullanılmadığının altını çizen Mustafa Türkmen şunları söyledi:

“Bizler biliyoruz ki, mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmak, sektörlerimizin sadece kendi bölgelerimizde değil tüm dünyada rekabetçi hale gelmesini sağlamak ve sonucunda ekonomik kalkınmayı ilerletip sürdürülebilir bir hale getirmek için yenilikçi olmaya bugün her zamankinden çok ihtiyacımız var. Yeniliği ön plana çıkarmak ve daha çok katma değer yaratan yapı ve süreçlerle çalışmak artık tüm sektörler için vazgeçilmez bir konumda bulunuyor. İşte bu noktada, Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliği şehrimiz ve bölgemizdeki inovasyon kültürünün gelişmesi için önemli bir fırsat olacaktır. Bu etkinlik kapsamında dünyaca ünlü birçok isim İzmir’e gelerek bizlere deneyimlerini aktaracak, birçok yenilikçi proje sergilenme imkanı bulacaktır. İzmir tüm kurumlarıyla, üniversiteleriyle, firmalarıyla, odaları, borsalarıyla inovasyon gücünü bir bütün olarak dünyaya gösterecektir. Bizlerin, ülkemizin rekabetçilik düzeyini artırmaya giden yolda daha fazla işbirliği yapmaya ihtiyacımız var, İzmir’in geleceği için tek yumruk olmaya ihtiyacı var. Bizler bu çalışmayı tek başımıza anlamlı kılamayız, bölgemizdeki tüm paydaşların desteğine ihtiyacımız var. Ancak bu şekilde inovasyon kültürünü geniş kitlelere yayabiliriz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın