Deloitte Türkiye Tüketim Endüstri Lideri Özgür Yalta ‘Gelecek dönemin kazananları, dijital ve analitik yenilikleri, teknolojik imkanları mevcut operasyolarına en yaratıcı şekilde entegre edenler olacak. Uçtan uca global tedarik zinciri yönetimi, tüketici öngörüsü ile strateji geliştirme, çok daha bilgili ve güçlü tüketiciye karşı marka yönetimi, pazar ve kanal stratejisinde yeni iş modellerini deneme, bundan sonraki yıllarda başarıya ulaşacak tüketici ürünleri firmalarının bugün en önde koyduğu stratejiler olarak gözükmekte. Ülkemizdeki tüketici ürünleri firmaları için, bu listeye el olarak da ‘yurtdışı büyümesini ön plana alma ve bu büyümeyi yönetmeyi’ eklemeliyiz" dedi.
Deloitte Türkiye Tüketim Endüstri Lideri Özgür Yalta ‘Gelecek dönemin kazananları, dijital ve analitik yenilikleri, teknolojik imkanları mevcut operasyolarına en yaratıcı şekilde entegre edenler olacak. Uçtan uca global tedarik zinciri yönetimi, tüketici öngörüsü ile strateji geliştirme, çok daha bilgili ve güçlü tüketiciye karşı marka yönetimi, pazar ve kanal stratejisinde yeni iş modellerini deneme, bundan sonraki yıllarda başarıya ulaşacak tüketici ürünleri firmalarının bugün en önde koyduğu stratejiler olarak gözükmekte. Ülkemizdeki tüketici ürünleri firmaları için, bu listeye el olarak da ‘yurtdışı büyümesini ön plana alma ve bu büyümeyi yönetmeyi’ eklemeliyiz” dedi.

2012 yılı net satış rakamlarına göre dünyanın en büyük 250 tüketici ürünleri firması arasına 3 Türk firması girdi. Türk markaları Arçelik (132), Vestel (183) ve Anadolu Efes (215) dünya devleri arasında yerini aldı.Arçelik, Vestel ve Anadolu Efes, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde ise net satışları en yüksek ilk 4 şirket arasında bulunuyor.

Denetim, vergi, kurumsal risk, kurumsal finansman ve yönetim danışmanlığı hizmetlerinde dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte, “Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri 2014” raporunu yayınladı. Rapor, ülke ve bölge bazında piyasa analizleri, birleşme ve satın alma aktiviteleri ile tüketici ürünleri şirketlerini etkileme potansiyeli bulunan temel trendleri masaya yatırıyor.

Raporda en çok satış yapan 250 şirketin 3,13 trilyon dolar düzeyinde toplam satış rakamına ulaştığı belirtiliyor. Bu satışların yüzde 28,8’lik kesimini ise listenin ilk on sırasındaki şirketler oluşturuyor.

Arçelik, Vestel ve Anadolu Efes Ortadoğu pazarının lideri

Arçelik, 5,8 milyar dolarlık satış geliriyle ev gereçleri ve mobilya klasmanında Afrika ve Ortadoğu Bölgesi’nde en çok satış yapan ikinci şirket olurken; aynı kategoride dünya sıralamasında gerçekleştirdiği yüzde 25,1 net satış büyüme oranı ile 7. sırada bulunuyor.

Bölge sıralamasında Arçelik’i, yaklaşık 4,2 milyar dolarlık satış geliriyle Vestel takip ediyor.  2012 mali yılında 3,5 milyar dolarlık satış gerçekleştiren Anadolu Efes ise iki yıl sonra tekrar listeye girdi ve bölgede en çok satışı gerçekleştiren üçüncü şirket oldu.

Samsung ve Apple ilk iki sırada, Coca Cola ve LG ilk 10’da

Listede ilk 10 şirket içerisinde 5 teknoloji şirketi yer alıyor. Samsung, tüketici ürünleri şirketleri arasındaki liderliğini 6. yılında da pekiştirirken, ikinci sırada ise en hızlı büyüme oranında 4. sırada olan Apple bulunuyor. Nokia ve Mandelez (eski adıyla Kraft FoodInc) bu sene ilk 10’daki yerini kaybederken; Coca Cola ilk kez, LG ise yeniden en çok satış yapan ilk 10 tüketici ürünleri şirketi arasına girdi.

Heinz’ın 28 milyar dolarlık satışı en büyük satınalma

Geçtiğimiz dönemi kırılgan ekonomilerin toparlanma dönemi olarak işaret eden rapor, buna rağmen birleşme ve satın alma işlemlerinin devam ettiğinin altını çiziyor. 2012 mali yılı içerisinde tüketici ürünleri alanında 182 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Gıda sektöründeki en büyük birleşme, 28 milyar dolar ile H.J. Heinz’in satışı oldu.

Deloitte Türkiye Tüketim Endüstri Lideri Özgür Yalta ‘Gelecek dönemin kazananları, dijital ve analitik yenilikleri, teknolojik imkanları mevcut operasyolarına en yaratıcı şekilde entegre edenler olacak. Uçtan uca global tedarik zinciri yönetimi, tüketici öngörüsü ile strateji geliştirme, çok daha bilgili ve güçlü tüketiciye karşı marka yönetimi, pazar ve kanal stratejisinde yeni iş modellerini deneme, bundan sonraki yıllarda başarıya ulaşacak tüketici ürünleri firmalarının bugün en önde koyduğu stratejiler olarak gözükmekte. Ülkemizdeki tüketici ürünleri firmaları için, bu listeye el olarak da ‘yurtdışı büyümesini ön plana alma ve bu büyümeyi yönetmeyi’ eklemeliyiz.’

İlk 10 Tüketici Ürünleri Şirketi

2012 sıra

ŞirketÜlke

2012
net satış
(milyon 
$)

2012
net satış büyümesi (%)

1

Samsung Electronics Co.Güney Kore

178,982

21.9%

2

Apple Inc.ABD

156,508

44.6%

3

Nestlé S.A.¹İsviçre

98,372

10.2%

4

Panasonic CorporationJaponya

88,367

-6.9%

5

The Procter & Gamble CompanyABD

84,167

0.6%

6

Sony CorporationJaponya

68,864

3.0%

7

Unilever GroupHollanda – İngiltere

66,007

10.5%

8

PepsiCo, Inc.ABD

65,492

-1.5%

9

The Coca-Cola CompanyABD

48,017

3.2%

10

LG Electronics Inc.Güney Kore

45,354

-6.1%

 

 

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın