BultenEklenti-635327294009628750

NAFİZ KARADERE >> Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı >> Bugün sizlerle, uzun zaman önce Garanti ailesi olarak inandığımız, düşünerek, üreterek, azimle sonuçlandırdığımız; yayılması ve sahiplenilmesi için büyük çaba harcadığımız bir konunun; uluslararası platformda örnek gösterilmesini paylaşmak üzere bir aradayız. Bu yola, ekonomiye daha fazla katılmasını istediğimiz kadın girişimcilere, güçlenmelerini sağlayacak olanakları sunmak için çıktık. Bugün ulaştığımız ve hedeflediğimiz noktanın, IFC tarafından vaka çalışması haline getirilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz.

Birazdan, kadın girişimciler için neyi, neden, nasıl yaptığımızı; gösterilen çabaların önce ülkemizdeki, sonra dünyadaki değişim ve dönüşüme nasıl katkı sunacağını konuşacağız.

Türkiye’nin, kadın girişimcilere özel ürün ve hizmetler sunan ilk özel bankası olmanın gururunu yaşarken, getirdiği sorumluluğun da farkındayız. Bu farkındalıkla, 2006’dan bu yana müthiş bir ekip ruhuyla, “girişimcilik ekosistemi”nden kadınlar için maksimum fayda sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü sürdürülebilir büyümenin ve uzlaşmanın; ancak kadınların da ekonomiye katılımıyla gerçekleşeceğinden hiç şüphemiz yok. Bugün dünyanın hemen her yerindeki toplumsal devinim, üretimden yönetime her alanda çoğulcu katılıma ve çoksesliliğe duyulan ihtiyaca işaret ediyor. Toplumların, tüm öğelerinden güç alarak, tek vücut halinde ilerlemesi gerektiğini gösteriyor. Ortak akıl, giderek önem kazanıyor. Dolayısıyla, kadınların gücünü arkasına alan kadın girişimcilerin arkasında duran ekonomiler hızla yükseliyor.

Peki Garanti olarak, bu farkındalığı nasıl faydaya çevirdik?

Öncelikle, topluma karşı sorumluluğunun bilincinde bir finans kuruluşu olarak, sürekli araştırıyor, her adımımızı toplum dinamiklerini değerlendirerek planlıyoruz. Araştırmalardan elde ettiğimiz çıkarımlardan biri, özel bankalar arasında pazar lideri olduğumuz KOBİ Bankacılığı’yla ilgili… Biliyoruz ki, yarattığı istihdam ve değer açısından, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde KOBİ’lerin payı büyük. Türkiye’deki tüm ticari işletmelerin yüzde 99,9’unu KOBİ’ler oluşturuyor. İstihdamın yüzde 69,2’sini, GSHM’nin yüzde 71,8’ini de… Diğer yandan, 2012’de açıklanan TÜİK rakamlarına göre, ülkemizde çalışma çağındaki kadınların yüzde 29,5’i çalışmakta veya iş aramakta… Bu rakamla, OECD ülkeleri arasında en alt sırada yer alıyoruz. Ayrıca, kadınların sahip olduğu KOBİ’lerin yarısından fazlası, finansal ihtiyaçlarını yeterince karşılayamıyor. Tüm bu veriler, kadın girişimcilere hizmet etmek için KOBİ Bankacılığı’nın ideal kanal olduğunu gösteriyor ve bu hizmetin, önce kadınlara, sonra tüm ekonomiye fayda sağlayacağını kanıtlıyor.

Kadın girişimcilerle ilgili verilere baktığımızda… İşletme sahibi kadın girişimciler, şirketleri için tüm bankacılık hizmet ve ürünlerine ihtiyaç duyuyor. Onlara verilecek hizmette farklılaşmanın yolu ise kadın girişimcilerin beklentilerine cevap veren bir yaklaşım geliştirmekten geçiyor. Kadın girişimcilerin bankadan beklentilerinde, daha derin bir ilişki yönetimi ve ihtiyaca uygun çözümler üretilmesi öne çıkıyor. Tüm bunlardan yola çıkarak,  sadece bankacılık hizmet ve yaklaşımımızı yeniden oluşturmakla kalmayıp, kadın girişimcilerin işlerinin sürdürülebilirliğini sağlamaları ve sahip oldukları gücün farkına varmaları için eğitim ve cesaretlendirme girişimlerimiz de oldu.

IFC temsilcisi, raporla ilgili detayları sizlerle paylaşacak ancak raporda bankacılığı da yakından ilgilendiren birkaç bulguyu özellikle paylaşmak istiyorum.

İşlerinin sürdürülebilirliğine ve gelecek nesillere aktarılmasına önem veren, risk duyarlılığı yüksek kadın girişimcilerin, bankacılık ürünlerini öğrenme ve kullanma istekleri oldukça fazla. Bununla birlikte kadın girişimcilerin, borçlarını geri ödemede sadık oldukları görülüyor.

Garanti, bu veriler ışığında; kadın girişimcilere özel, 3 temele dayalı bir model geliştirdi. Modelimizi, finansman, eğitim ve cesaret üzerine kurduk. Bu alanlara odaklanarak, ürün ve projeler tasarladık. 2006 yılında çıkardığımız Kadın Girişimci Destek Paketi’yle, finansal çözümler sağlamaya başladık. Yurtdışı borçlanma konusundaki başarımızla, Türkiye’den bir finans kuruluşunun sadece kadın girişimcilere destek sunmak amacıyla aldığı en yüksek krediyi, bu paket kapsamında kullandık. Bugüne kadar, iş sahibi kadınlara ve hakim ortağı kadın olan firmalara 2 milyar TL finansman sağladık. 2007’de, Ekonomist dergisi ve KAGİDER’le, girişimci kadınları, başarılarını gündeme taşıyarak cesaretlendirmek amacıyla,

Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı başlattık. 2008’de yine KAGİDER işbirliğiyle, Kadın Girişimci Buluşmaları adlı bilgilendirme toplantılarını gerçekleştirmeye başladık. Şimdiye kadar, 26 ilde 5 bini aşkın kadın girişimciyle buluştuk. 2012’de, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’yle, Türkiye’de ilk kez, kadın girişimcilere yönelik

MBA benzeri ücretsiz bir program tasarladık. 7 ilde 950 kadın girişimcimizin faydalanmasını sağladık.

Başından bu yana, IFC, deneyim ve birikimimizi diğer finans kuruluşlarıyla paylaşmamız amacıyla bizi birçok uluslar arası platforma davet etti. Uygulamalarımızı tüm ekosistemin faydasına sunma imkanı verdi. Ayrıca, 2011’de kadın KOBİ’lere hizmet veren bankaları bir araya getiren en büyük ağ olan Global Banking Alliance For Women’ın üyeleri arasına katıldık. Diğer taraftan, yine 2011 senesinde KAGİDER’in Dünya Bankası’nın desteğiyle hayata geçirdiği Fırsat Eşitliği Modeli’ni Türkiye’de imzalayan ve uygulayan ilk kurumlardan biri olduk. Bu sayede işe alım, şirket içi eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerde

kadınlara eşit fırsatlar sunuyoruz. Çalışmalarımıza gösterilen ilgi, bizi IFC ile yeniden bir araya getirdi. Birlikte, sunduğumuz değerin etki alanını genişletmek ve yol gösterici boyutunu güçlendirmek üzere, bir vaka çalışması hazırlamaya karar verdik. Bu kapsamda IFC, müşterilerimiz ve çalışanlarımızla görüştü, titizlikle bilgi toplayıp bir rapor hazırladı.

Garanti olarak, bugün, üst yönetimimizin desteği ve saha ekibimizin özverisiyle gerçekleştirdiğimiz çalışmaların; IFC gibi saygın bir kuruluş tarafından örnek gösterilmiş, ölçüt kabul edilmiş olmasının haklı gururunu taşıyoruz.

Bundan sonra da, bankamızın sürdürülebilirlik politikasının vazgeçilmez bir parçası haline gelen kadın girişimciliği konusunda derinleşmeye, bilgi birikimimizi zenginleştirmeye ve proje geliştirmeye devam edeceğiz. Çağın ve girişimciliğin ihtiyaçları doğrultusunda, yenilikler tasarlayacağız.

Garanti & IFC Raporu Basın Toplantısı / Nafiz Karadere Konuşma Metni / 10 Nisan 2014


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın