Uzun süredir beklenen ve 2014 yılının ilk çeyreği itibariyle genel kayda açılan yeni domain uzantıları geride bıraktığımız 3 ayda 348.400 adet kayıt rakamına ulaştı.
TMCH Programı ile marka haklarının korunması mümkün
Şimdiye kadar genel kayda açılan yeni domain uzantılarının tamamına yakını jenerik olarak sınıflanan ingilizce varyasyonlardan oluşuyor. Türkiye’de domain sektörüne %42 pazar payına sahip isimtescil.net’in ifadesine göre bu uzantılar arasında Türkçede de yer etmiş Holdings veCenter gibi alan adları da var.
ICANN’nin new gTLD programı ile birlikte duyurduğu ve yaşanacak domain enflasyonunda tescilli markaların haklarını korumaya dönük TMCH programına şimdiye kadar dünya genelinde 26.802 marka başvurdu.
Markaların Sunrise ismi verilen ve öncelikli domain kayıt hakkına sahip oldukları öncelikli kayıt fazına katılabilmenin tek şartı olan TMCH için başvuruda bulunan ülke sayısı 91. ABD’nin başı çektiği bu ülkeler arasında Türkiye maalesef son sıralarda.
TMCH markaları nasıl koruyor?
Ülkemizde yeterince bilinmeyen TMCH programı sayesinde markalar yeni domain uzantılarında öncelikli kayıt hakkına sahip oldukları gibi bu dönemde domain kaydı yapmasalar dahi, kendilerini temsil eden tüm alan adı aktivitelerinden anında haberdar olabiliyor. Ayrıca TMCH sahibi bir markayı temsil eden herhangi bir alan adının üçüncü şahıslar tarafından kaydedilmesi halinde TMCH sistemi özel bir bildirim ile kaydı gerçekleştiren şahıs ya da kurumları “bu alan adı bir markayı temsil ediyor” şeklinde uyarıp, olası kötüye kullanımların önüne geçebiliyor.
Markalar Tehdit Altında
Ülkemizde kendi akreditasyonu üzerinden yeni domain uzantılarının kaydını gerçekleştiren ve TMCH programının resmi ajansı olarak pek çok kurumsal şirkete bu süreçte çözüm ortağı olanisimtescil.net’in İş Geliştirme ve Dijital Pazarlama direktörü Melih ANDIÇ, “Markalar yeni domain uzantıları ile birlikte gelen itibar risklerinin farkında değil. 2012 senesinde XXX uzantısındaki kurumsal farkındalığı, içinde bulunduğumuz dönemde Türkiye’nin sayılı Holdingleri dahil çoğu markada maalesef göremiyoruz. Zira bu yüzden kendilerini temsil eden onlarca alan adını üçüncü şahıslara kaptırmaya devam ediyorlar. Elimizdeki veriler özellikle company ve holdings uzantılarında bireysel kayıtlarının çoğunun tanınmış markalara ait olduğuna işaret ediyor. Bu durum orta vadede markalar için ucu açık bir uyuşmazlık sürecinin tetikleyicisi. Nitekim her domain uzantısı genel kayda açıldığı anda ‘ilk gelen alır’ kuralına göre işlem görüyor. Oysa markanıza ait bir TMCH kaydınızın varlığı bu sorunu çözebilir. Bu programa kaydolan markalar Sunrise (markalar için öncelikli kayıt) döneminde anlamlı bulmayarak kayıt yaptırmadıkları domain uzantılarında bile ilgili domainlerin üçüncü şahıslarca kaydedildiğini anlık olarak öğrenebiliyor. Ayrıca kaydeden tarafa da ‘bu domain bir markayı temsil ediyor’ bilgilendirmesi gönderilerek olumsuz aksiyonların önüne geçilip, olası bir riskte markaların elini güçlendirmesi sağlanıyor” yorumuyla sürecin taşıdığı riski özetliyor.
Henüz geç kalınmış değil
Şimdiye kadar 97 uzantının Sunrise sürecine girdiğini ve bunların 50’ye yakınının bu süreci tamamlayarak genel kayda açıldığını hatırlatan ANDIÇ, “2016 yılının başında tamamlanması beklenen süreç sonunda ICANN tarafından onaylanmış bini aşkın yeni uzantı, com / net / com.tr gibi hayatımızdaki yerini alacak. Özellikle 2015’in son çeyreğinde kayda açılması planlanan .istanbul uzantısı için şimdiden yoğun talep almaktayız. Markalar hala TMCH programına kayıt yaptırarak olası uyuşmazlıkların önüne geçebilirler.” sözleri ile markaları bu sürece katılmaya davet ediyor.
Türk domain sektöründe %42’lik Pazar payına sahip isimtescil.net’in yıllık 199$ bedelle sunduğu TMCH programına online olarak başvurmak mümkün. www.isimtescil.net adresinde hizmet veren şirket ayrıca şimdiye kadar en fazla yeni domain uzantı kaydı gerçekleştiren ICANN akredite kuruluşu olarak da öne çıkıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.