Prof Dr Turgut Tarhanlı yasanın çıkmasından önce uygulamanın başladığına dikkat çekerken Yrd. Doç. Dr. Leyla Keser Berber 5651 sayılı internet yasasının içeriği hakkında bilgi verdi. Hürriyet Dijital Medya Koordinatörü Bülent Mumay, yasanın medya üzerindeki kısıtlamalarına değindi. Mumay “Yasanın iki önemli noktası var. İlkinde, herhangi biri bir haberle ilgili TİB’e başvurarak ben şu haberden zarar görüyorum diyebilecek. Burada, bir mahkeme değil yürütmenin atadığı bir bürokrat dört saat içerisinde haberin zarar verdiğini düşünerek yayından kaldırabilecek. İkinci nokta ise aynı yasa kapsamında bir vatandaşın şikayeti olmaksızın doğrudan TİB Başkanlığı ya da TİB Başkanlığı’nın bağlı olduğu Bakan zararlı olduğunu düşündüğü haberin erişimini engelleyebilecek. Bu yurttaşların haber alma özgürlüğü açısından önünü görmesini güçleştiren bir konu” dedi.
Trafik bilgilerini depolama yükümlülüğüne değinen Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Av. Kürşat Ergün “Veriler iki yıla kadar depolanacak. Herkesin bildiği üzere bilgiler bir takım kişilerin, grupların ya da hükümetin elinde olacak. Türkiye’de artık kişisel verilerin korunması diye bir durum söz konusu değil. Kişilerin geleceği ve akibetleri bu verilerden tayin edilebilecek duruma gelir ki bu da çok tehlikelidir” dedi.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger ise konuşmasında bu internet yasasının düşünce özgürlüğünü yasakladığını söyledi. Dülger, “Bir ülkedeki refah seviyesi düşünce özgürlüğüne bağlıdır. Düşünce özgürlüğünde bilimsel ilerleme olur, demokratiksel ilerlemeler teknolojiye dönüşür ve refah toplumu yaratır” diye belirtti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.