Birleşik Krallık hükümeti tarafından gerçekleştirilen ‘GREAT’ kampanyası çerçevesinde 17-18 Mart tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen ‘Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin ikinci günde ‘Teknoloji’ ve ‘Finans’’ başlıklı iki ayrı oturumda İngiliz ve Türk şirketlerinin yöneticileri ve iş liderleri bu alanlardaki işbirliği olanaklarını değerlendirdiler.
Birleşik Krallık hükümeti tarafından gerçekleştirilen ‘GREAT’ kampanyası çerçevesinde 17-18 Mart tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen ‘Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin ikinci günde ‘Teknoloji’ ve ‘Finans’’ başlıklı iki ayrı oturumda İngiliz ve Türk şirketlerinin yöneticileri ve iş liderleri bu alanlardaki işbirliği olanaklarını değerlendirdiler.

Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) tarafından, Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı Fiona Woolf  (Lord Mayor of City London) himayesinde gerçekleştirilen ‘Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi’, ikinci ve son gününde ‘Finans’ ve ‘Teknoloji’ alanında düzenlenen iki ayrı oturumda her iki ülkeden çok sayıda iş liderini ve yöneticiyi biraraya getirdi.

17-18 Mart tarihlerinde İstanbul, Ceylan İntercontinental Oteli’nde gerçekleştirilen Zirve’nin Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen ‘Technology is GREAT’ başlıklı ‘Teknoloji’ oturumu ile ‘Finance is GREAT’ başlıklı ‘Finans’ oturumlarının ortak açılışında bir konuşma yapan Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı Fiona Woolf, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında teknoloji ve finans alanlarında geniş işbirliği fırsatları bulunduğunu belirterek şunları söyledi:  “Bugün, her iki ülkenin de güçlü olduğu teknoloji ve finans konularını ele alacağız. İstanbul’un bölgesel finans merkezi olması ve Türkiye’nin her alandaki kalkınması hedefinde birlikte yol alabiliriz. Londra’nın büyük rekabet gücü bu konudaki deneyimleri, Türkiye’nin projelerine katkı sağlamamızı mümkün kılıyor. Birleşik Krallık ve Türk şirketleri arasında gerçekleştirilecek  iş ortaklarıyla  bu alanlarda öncülüğü ele almak mümkün. Her gün dünya döviz ticaretinin yüzde 40’ını gerçekleştiren Londra, finansal kaynaklarını ve insan kaynaklarını bu amaçla harekete geçirebilir. Birleşik Krallık’ta bulunan Teknokent ise 3 bini aşan şirket sayısı ve 50 bin çalışanıyla Avrupa’daki en büyük dijital oluşumdur. Sahip olduğu zengin insan kaynağının tümü inovasyon ve yeni ürünler geliştirmeye odaklanır ve iş dünyası ve inovasyon açısından tam bir eko-sistem olarak faaliyet gösterir.”

Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore ise konuşmasında Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ne verdikleri önemi vurgulayarak, “Görevlerimin en önemlisi budur. Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaret iliskileri geliştirmek en önemli işimizdir” dedi.

Teknolojide Türkiye büyük bir potansiyel

Türkiye’de hızla gelişen mobil teknolojilerin iktisadi ve toplumsal gelişime katkısı, akıllı şehirler ve girişim sermayesi konularının ele alındığı ‘Teknoloji’ oturumunda, katılımcılar Türkiye’nin teknolojide büyük bir potansiyeli bulunduğunu vurguladılar ve ‘Mobil Teknolojiler ve Önümüzdeki Gelecek’, ‘Akıllı Kentler: Entegre Bir Dünyaya Doğru’, ‘Digital Ekonomi: Bağlantılı Yıkıcı ve Bağımlılık Yapan’, ‘İleri Üretim: Makinelerin Yükselişi’ başlıklarında değerlendirmelerde bulundular. İki ülke şirketleri arasında işbirliği olanaklarının araştırıldığı ve iki tarafın şirket temsilcilerini biraraya getirecek fırsatlar sunan ‘Teknoloji’ oturumu, paralel olarak devam eden ‘Finans’ oturumu ile ortaklaşa düzenlenen ‘Teknoloji Finansmanı’ paneli ile sona erdi.

Finans sektöründe işbirliği fırsatları

‘Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleştirilen ‘Finance is GREAT’ başlıklı ‘Finans’ oturumunda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müşteşarlı İbrahim Halil Çanakçı, İstanbul Finans Merkezi’ne ilişkin gelişmeler hakkında bilgi verdi ve

“Türkiye’de finans sektörünün vizyonu sayesinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi  projemizi somut hale getirdik. Bu konuda çok ciddi mesafe alınmıştır. Proje tamamlanma oranı yüzde  70 olarak gerçekleşmiştir. Küresel borsalar endeksinde son yıllarda büyük gelişme gösteren İstanbul bu yılın Mart ayında 47. sırada yer almaktadır. Bu da atılan adımların ne kadar doğru ve yerinde olduğunu göstermektedir” dedi.

‘Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin ikinci günündeki ‘Finans’ oturumunda sektördeki işbirliği fırsatları, İstanbul Bölgesel Finans Merkezi projesi, sektörü düzenleyen altyapılardaki değişiklikler ve gelişmelerin yanı sıra Türk finans sektörünün sunduğu altyapı finansmanı gibi farklı alanlardaki fırsatlar mercek altına alındı. ‘Finans’ oturumunda katılımcılar, ‘Finans ve Kadınlar’, ‘Türkiye’deki Varlık Yönetimi’nin Geleceği’, ‘Türkiye’de İslami Finans’ ve ‘Altyapı Finansmanı’ başlıklarına odaklandı. Paralel olarak devam eden ‘Teknoloji’ oturumu ile ortaklaşa olarak da ‘Teknoloji Finansmanı’ konusu tartışıldı.

İngiltere ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımı desteklemek amacıyla Birleşik Krallık tarafından başlatılan GREAT kampanyası kapsamında İstanbul’da düzenlenen Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi, Birleşik Krallık’ın farklı  sektörlerdeki uzmanlığını vurgulamayı ve  altyapı, teknoloji ve finans gibi sektörlerde Türkiye’nin işbirliği yapabileceği ülkeler arasında olma konumunu güçlendirmeyi hedefliyordu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın