Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, lansmanı yapılan ilk yerli uçak iç mutfağı “galley” ürününün satışı konusunda iddialı olduklarını belirterek, “Ürün Boeing’in global listesine alındı. Boeing’in sattığı her uçak ihalesine de ürünümüzü satma adına gireceğiz. Boeing’in sipariş aldığı her uçağın galley üretimine bundan böyle talibiz. Biz bu ürünü daha rekabetçi kılmak adına özellikle ağırlık konusunda çalışıyoruz. Ağırlığını hafifletip daha rekabetçi bir konuma sokacağız” dedi.
Türk Hava Yolları (THY), Türk Hava Yolları Teknik AŞ ve TAI ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri AŞ, tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli kabin içi mutfağı “galley” üretimi lansmanında konuşan Topçu, THY’nin son 10 yılda gösterdiği gelişim, şirketin geleceğe yönelik planları ve büyüme stratejisi hakkında değerlendirmeler yaptı.
Galley ürününün kilogram fiyatının 550 dolar olduğuna dikkati çeken Topçu, Türkiye’de ortalama ihracat kilogramı değerinin 1,5 dolar civarında olduğunu anımsattı. Önümüzdeki dönemde de aksesuar üretimleriyle ilgili yeni projeler üzerinde çalışacaklarını belirten Topçu, yerli “galley” ürünüyle ilgili şunları kaydetti:
“Bu yıl, altyapı çalışmalarına büyük ehemmiyet verdiğimiz bir yıl olarak ön plana çıkıyor. Hizmet kalitemizi artırmak ve küresel havacılık endüstrisine katkı sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu paralelde, özellikle de Türk havacılık endüstrisinin gelişimindeki misyonumuz bizler için tabii ki en önemli motivasyon unsuru. Havacılık sanayiinde aktif rol üstlenmek ve lojistik destek almak için kurduğumuz şirketlerden biri de TCI Kabin İçi Sistemleri AŞ. Kabin içi mutfak ünitesi imalatı yapan şirketimiz, uluslararası standartlarda üretim yapan ve yakın gelecekte bulunduğu faaliyet alanının etkin markalarından biri olarak değerlendirilecek yüksek potansiyelli bir ortaklık.
Bugün, bu törenle TCI kabin içi mutfakları ile donatılmış ilk ticari uçağımızın teslimini kutluyoruz. Şubat ayının başında filomuza katılan Boeing Next-Generation 737-800 tipi bu uçağın yanı sıra bu yıl içerisinde TCI uçak mutfaklarıyla donatılmış dokuz uçak daha teslim alacağız.”
“2023 hedeflerimize ulaşmak için daha fazla iş birliği kurmak ve yeni proje üretmek istiyoruz”
THY’nin cirosunun 10 yıl önce 1,2 milyar dolar olduğunu, bu rakamın bugün iştirak şirketlerle beraber 16 milyar dolar seviyesine ulaştığını aktaran Topçu, “THY’nin 2023 vizyonu ortada. 2023’te 400’ü aşkın uçağıyla sivil havacılık alanında ülkemizde hizmet verecek. Uluslararası arenada rekabetçiliğiyle güçlü bir şirket olacak” diye konuştu.
THY’nin bu yıl en az yüzde 20 büyümeyi hedeflediğini aktaran Topçu, Türkiye’deki istikrar ortamına vurgu yaparak, “Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman ortalama yüzde 20 civarında büyüdük. Bu yıl artık daha fazla geniş gövde uçak kullanıyoruz. Sadece 2014 yılı döneminde gelecek yeni uçakları da göz önüne alırsak bu büyümenin artmasını bekliyoruz. Artık 60 milyon yolcu sayısını aşmayı istiyoruz. Gerçekten potansiyelimiz var. Türkiye’mizin istikrarlı ortamında her şey bizim potansiyelimiz yolunda bize ufuklar açıyor” değerlendirmesini yaptı.
Önümüzdeki dönemde daha büyük ortaklıklar kurmayı hedeflediklerini dile getiren Topçu, “Ürün çeşitlerimizi artırarak, 2023 hedeflerimize ulaşmak için daha fazla iş birliği kurmak ve yeni proje üretmek istiyoruz” dedi.
“Galley’in ağırlığını hafifletip daha rekabetçi bir konuma sokacağız”
Yerli “galley”in yerleştirildiği uçağı beraberindekilerle inceleyen Topçu, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. THY’nin Avrupa’nın en fazla yolcu taşıyan 2. hava yolu şirketi olduğunu hatırlatan Topçu, “Şu anda baktığımız zaman Lufthansa’yı da zorluyoruz” bilgisini verdi.
3. havalimanının devreye alınmasıyla Türk havacılık tarihi için önemli gelişmelerin de başlayacağına dikkati çeken Topçu, “Türkiye’nin, İstanbul’umuzun potansiyelini kullanarak daha çok uçacağımız nokta var. Çünkü 262 uçağın da filomuza katılacağını düşünürsek, İstanbul dünyanın en önemli noktalarından biri olacak” öngörüsünü paylaştı.
Galley’le ilgili soruları yanıtlayan Topçu, “Bu ürün Boeing’in global listesine alındı. Boeing’in sattığı her uçak ihalesine de ürünümüzü satma adına gireceğiz. Boeing’in sipariş aldığı her uçağın galley üretimine bundan böyle talibiz. Biz bu ürünü daha rekabetçi kılmak adına özellikle ağırlık konusunda çalışıyoruz. Ağırlığını hafifletip daha rekabetçi bir konuma sokacağız. Bugün Boeing bunları gerçekten 0 hatayla kabul etti” ifadelerini kullandı.
Bir soru üzerine Kırım’daki güvenlik problemleri bitene kadar bölgeye uçuş yapılmayacağını dile getiren Topçu, “Kırım’a şu anda herhangi bir uçuşun kesilmesi söz konusu değil sadece ertelenmeler söz konusu, ‘güvenlik sağlandı’ haberi geldiği an seferimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi. Topçu, sermaye artırımı düşünmediklerini de sözlerine ekledi.
“THY ile iş birliğini geliştirme konusunda istekliyiz”
Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard Dunn ise bu girişimin, Boeing ile Türk havacılık ve uzay sanayii arasındaki derin ve büyümekte olan işbirliğinin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. THY ile iş birliğini geliştirme konusunda Boeing olarak istekli olduklarını vurgulayan Dunn, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Havacılık ve uzay alanında üretim yapmak, mevzuata uygunluk ve sertifikasyon açısından zorlu bir iştir. TCI tarafından uçak mutfaklarının tasarımının, üretiminin ve sertifikasyonunun üç yıl gibi kısa bir sürede tamamlaması, ürünlerinin yanı sıra çalışanlarının da kalitesini gözler önüne sermektedir. Bizler de birlikte çalışarak bunu başarmanın sevincini yaşıyoruz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.