turkiyeyi buyuten

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Türkiye’de ve dünyada kadın istihdamının önemine değinerek, “Türkiye’de 37 milyon çalışan nüfus içinde 7 milyon kadın çalışan var. Her 5 kadından biri yoksulluk sınırında. Kadınların kadınları sahiplenmesi ve geleceğe taşıması son derece kritik” dedi.

Turkcell tarafından üçüncüsü düzenlenen “Turkcell Türkiye’yi Büyüten Kadın Liderler Buluşuyor” etkinliğinde konuşan Kocabaş, 1.000’e yakın kişininin katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kız kardeşlik, kadınların birbiriyle dayanışması çok önemli. Başarılı olan kadınların hikayelerini dinleyerek ilham almamız çok önemli. Halide Edip, Afife Jale, Sabiha Gökçen gibi kadınların hayat öyküleri başarı yolunda güzel örnekler oluyor bizlere” dedi.

Cinsiyet eşitliği kapsamında, kadının ekonomik hayata katılımı konusunda daha alınacak çok yol olduğuna işaret eden Kocabaş, 3’üncü kez gerçekleştirilen “Kadın Liderler” buluşmasının, bu yolda atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Konuşmasında Türkiye ve dünyada kadın istihdamına yönelik verileri paylaşan Kocabaş, “Türkiye’de 37 milyon çalışan nüfus içinde 7 milyon kadın çalışan var. Her 5 kadından biri yoksulluk sınırında. Kadınların kadınları sahiplenmesi ve geleceğe taşıması son derece kritik” dedi.

Kocabaş katılımcıları Turkcell’deki kadın istihdamına yönelik çalışmalar konusunda bilgilendirerek, “Gelişmiş ülkelerde kadın istihdamı yüzde 51’lerde, Türkiye’de ise yüzde 28. Turkcell olarak ‘Güçlü Kadın Güçlü Türkiye’ başlığı altında, her alanda fırsat eşitliği yaratabilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Değişimi ilk olarak kendi içimizde başlattık. Şu an Turkcell’de kadın çalışan oranı yüzde 50. Anadolu’nun dört bir yanında istihdam yarattığımız Turkcell Global Bilgi Çağrı merkezlerimizde yüzde 60’lara kadar çıkıyor bu oran. İş’te Eşitlik Platformu’na imza atan ilk 5 Türk şirketten biriyiz. Bunun dışında kadınlarımıza fırsat eşitliği sağlamak üzere Kardelenler ve Ekonomiye Kadın Gücü projelerimizi hayata geçirdik. Dar gelirli girişimci kadınlarımıza TİSVA işbirliğinde mikrokredi sağladığımız Ekonomiye Kadın Gücü ile 68 bin kadına ulaşıyoruz, hedefimiz yakın gelecekte 100 bin kadınımıza ulaşmak. Projeye Turkcell’in teknoloji altyapısını ve bilgisini de ekleyerek her geçen gün daha iyi noktalara taşıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’yi Büyüten Kadınlar” paneli

Etkinlik kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Cüneyt Özdemir’in yaptığı “Türkiye’yi Büyüten Kadınlar” panelinde, LİMAK Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Oyuncu Filiz Akın, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, SGK Kurum ve Yönetim Kurulu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, iş hayatında kadınların yaşadığı zorlukları ve başedebilme yöntemlerini anlattı.

LİMAK Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir kendi iş hayatında kadınlara pozitif ayrımcılık yaptığını dile getirerek, “Kadınları önceden en çok finans sektöründe görüyorduk şimdi bu değişiyor, camdan duvarlar yıkılmaya başladı” dedi.

Özdemir kadınların birbirini desteklemesinin sağlanması gerektiğine işaret ederek, “Kamuda da özelde de bu böyle olmalı. Kadın kadının düşmanı olmamalı, birbirini desteklemeli” dedi.

Ebru Özdemir konuşmasında, kadın yöneticilerin başarısına değinerek, kadınlarda erkeklere göre daha fazla bulunan ’empati’ yeteneğinin yöneticilik bazında önemli olduğunu vurguladı.

Oyuncu Filiz Akın da kendi sektörlerinde kadın çalışanların bulunduğu yer hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kadınların siyasette ve iş hayatında görünürlüğünün artması gerektiğine dikkati çeken Akın, “En gelişmiş ülkelerde bile bu başarılabilmiş değil. Sinema ve dizi sektöründe ise neredeyse roller eşitlenmiş durumda, orada güzel bir farklılığı var kadının” dedi.

Akın konuşmasında kadına yönelik şiddetin önlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu konuda yapılması gereken çalışmalardan bahsetti.

Girişimcilerin ürünleri standtlarda sergilendi

Turkcell’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde, Türkiye İsrafı Önleme Vakıf (TİSVA) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Ekonomiye Kadın Gücü” projesi kapsamında kredi alarak iş kuran ya da işlerini büyüten kadınlar da etkinlikte yer aldı.

Türkiye’nin 7 bölgesini temsilen etkinliğe katılan 9 girişimci kadının el emeği göz nuru ürünleri stantlarda sergilendi.

“Türkiye’yi Büyüten Kadın Liderler” etkinliği katılımcılarının büyük ilgi gösterdiği stantlarda kıyafetten takıya, yerel lezzetlerden el işi oyuncaklara pek çok farklı ürün yer aldı.

Etkinliğe katılan, Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında aldığı mikrokredi ile işlerini büyüten Trabzonlu Emine Usta, 10 yılı aşkındır hasır örme ve tasarım işi yaptığını belirterek, “İlk kredimi gümüş tel almak için  kullandım. Kullandığım son kredi ile de gümüş tel sarma makinesi aldım. Gümüş tel ve örme işlemi için gerekli olan malzemelerin temininde kullandığım kredilerin desteğini fazlası ile gördüm. İleriye dönük en büyük hedefim,  yaptığım ürünlerin Türkiye’nin her yerinde tanıtımını yapabilmek ve ürünlerimin satışını yapabileceğim bir dükkân açabilmek. Çalışmak sadece kendi hayatımda değil, etrafımda da fark yarattı. Kendi mahallemde 10 grup kurdum. Hep birlikte üretiyoruz. Engelli kadınlara gönüllü dersler veriyorum. El sanatı olduğu için onlara uygun. Amacımız yakında bir arada çalışacağımız bir atölye açmak. Benim gibi 68 bin kadın girişimci sizler gibi ülkesine, toplumuna faydalı birer işkadını olmak için yola çıktı. Sizlerin destekleri bizler için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın