Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, genç demografik yapı, teknolojik ortam ve bankaların kendi iç dinamikleri yan yana getirildiğinde dünyada dijital bankacılık alanında Türkiye’nin en iyi örnekleri verdiğini söyledi.

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist Dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında Accenture’un etkinlik sponsorluğunda “Dijital Bankacılar Zirvesi” gerçekleştirildi.

Akbank Genel Müdürü Binbaşgil, panelde yaptığı konuşmada, dijital bankacılığın başarılı olabilmesi için öncelikle ortamın müsait olması gerektiğini belirterek, bu açıdan Türkiye’nin şanslı olduğunu ifade etti.

Burada demografik yapının önemini vurgulayan Binbaşgil, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip ve hızlı dijitalleşmeye yatkın bir ülke olmasının önemli olduğunu kaydetti.

Bankaların dijitalleşmesi için ülkedeki teknolojik ortamın da müsait olması gerektiğine işaret eden Binbaşgil, bunun da ortaklar olmadan gerçekleşemediğini, özellikle iletişim sektörünün Türkiye’de çok önde olduğunu dile getirdi.

Demografik yapı ve iletişim sektörünün tanıdığı imkanların bankacılığın önünü açtığını belirten Binbaşgil, “Bankalar açısından da yıllardır teknoloji açısından en ileri ve çağdaş bankacılık yapan ülkelerden biriyiz. Teknolojilerimiz iyi. Bankaların yönetimi oldukça genç ve vizyonu açık bir yönetim sergiliyoruz. Türkiye büyüyor. Bankacılığın da önü açık, büyüme potansiyeli var. Dolayısıyla hepimiz yeni şeyler yapmak istiyoruz. Ciddi bir rekabet var” diye konuştu.

Marjlar düştüğü için bankacılık sektöründe kurumları daha verimli hale getirmekle ilgili bir dürtü olduğuna değinen Binbaşgil, “Dolayısıyla sürekli etkinleştirmek adına iş süreçlerine bakıyoruz. Burada da dijital bankacılık ön plana çıkıyor. Genç demografik yapı, teknolojik ortam ve bankaların kendi iç dinamiklerini yan yana getirdiğimiz zaman dünyada bu alanda en iyi örnekleri verdiğimizi söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Korkunç bir dijitalleşme olmakla birlikte şube sayısı da artmaya devam edecek”

Binbaşgil, Barcelona’daki Küresel Mobil Ödülleri’nde Akbank Direkt Mobil uygulamasının En İyi Mobil Uygulama Ödülü’nü almasının ülke bankacılığı için gurur verici olduğunu dile getirerek, bu ödülün Türkiye’nin nereye geldiğini de gösterdiğini söyledi.

Akbank olarak vizyoner bir bankacılık izlediklerini anlatan Binbaşgil, şunları kaydetti:

“Dünya artık giyilebilir bankacılığa doğru gidiyor. Biz de kendimizi oralara adapte etmeye çalışıyoruz. Artık ‘internet out, mobil in’ diyoruz. Çünkü internet de yüzde 20-30’lar seviyesinde hızlı büyüyor ama mobil tarafta yüzde 250 civarında yıllık bir büyüme hızına sahibiz. Bankacılığa şekil verebilmek için müşteriyi tanımak, müşterilerin beklentilerine ayak uydurabilmek gerekiyor. Müthiş bir dijitalleşme var. Dolayısıyla hız, verimlilik, kolay ulaşılabilirlik, dizayn ve dizayn kalitesi ön plana çıkıyor.

Diğer taraftan bankacılık bir hizmet sektörü ve burada kişisel hizmet söz konusu. Durum dijitale doğru kaydıkça kişiselleşme ve müşteri beklentisi konusunu kaybetmemiz lazım. Burada büyük veri konusu önemli. Dünyada bugün verinin yüzde 90’ı son iki senede yaratılmış. Bu bankalar açısından da korkunç bir fırsat getiriyor. Ama bu veriyi iyi işleyebilmek, doğru olanı oradan çekebilmek ve bunu da müşteri için hizmete dönüştürebilmek lazım. Bunu da kirlilik yaratmadan yapabilmek önemli. Bizi de en çok meşgul eden konu bu. ”

Hakan Binbaşgil, satış sonrası hizmetler ve dijital bankacılıkta şeffaflığın önemine değinerek, video teknolojileri konusunda da adımlar attıklarını ve pilot bir şube uygulamasına başladıklarını söyledi.

Türkiye’de yılda 500’e yakın şube açıldığını aktaran Binbaşgil, “Kişisel olarak, bir yandan korkunç bir dijitalleşme olmakla birlikte Türkiye’deki şube sayısının da buna paralel olarak artmaya devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü bugün Türkiye’de 1 milyon kişiye yaklaşık 180 civarında banka şubesi düşüyor. Bunu yurtdışı ile kıyasladığınızda 3-4 katı olan ülkeler var. Türkiye’de henüz bankacılık kesimini kullanmayan önemli bir kısım var. Bunun yaklaşık 20 milyon müşteri olduğunu tahmin ediyoruz. Türkiye’nin ortalama eğitim düzeyi de yükseliyor. Daha zenginleşen, dijitalleşen, diğer taraftan da bankacılık ihtiyaçlarına yeni ihtiyaç duyacak kitleler var. Dolayısıyla ben şubeleşmenin devam edeceğini düşünüyorum ama tabi ki formatlarımız değişecek. Belki gişelerden daha çok müşteri hizmetleri ön plana çıkacak” yorumunu yaptı.

Binbaşgil, Türkiye’de yaygın bir internet ve özellikle sosyal medya kullanımı olduğuna dikkati çekerek, “Burada iyileşebilecek alanlarımız var. Özellikle internetteki ticaret hacimlerimize baktığımızda milli gelir içinde yüzde 2’nin altında. Biz yavaş yavaş ticaretimizi ve parasal hereketleri ülkenin potansiyeline bakıldığında biraz daha oralara kaydırabiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Güvenlik sistemlerinin dünyada da Türkiye’de de bankacılığın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Binbaşgil, kendilerinin de bu konuya milyon dolarlar harcadıklarını sözlerine ekledi.

“Bankacılıkta mobil kullanıcı sayısı hala çok düşük”

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay ise hızla değişen dijital teknolojide ortaya çıkan örneklerin bankacılık yapma şeklini baştan sona değiştirebileceğini, başarılı iş modelleri geliştirebilmek açısından bankacılar için bunları takip etmenin bir fırsat, takip etmemenin ise bir tehdit olduğunu söyledi.

Dünyanın 5 yıl sonra tamamen mobil teknoloji üstünden çalışan bir ortam haline geleceği öngörüsünde bulunan Abay, dijitalleşmenin bu kadar yaygınlaştığı bir ortamda çek ve POS cihazı sisteminin teknolojik olmadığını ifade etti.

Abay, “Bence Türkiye’de müşteriler bankalardan daha ileride. Türkiye’deki mobil penetrasyonu çok yüksek ancak bankacılıkta mobil kullanıcı sayısı hala çok düşük. Bunun çeşitli sebepleri var. Birincisi, bankacılıkta güven çok önemli. O yüzden insanlar bankaya gelmeyi tercih ediyor. Bunu kırmak gerekiyor. İkincisi ve en önemlisi de bence biz hala yeterince kolay değiliz. Pratikliğin önünde engeller var. Teknolojiye yatırım yapıyoruz ama pratiklikte daha ileri gitmemiz lazım. Bankacılar olarak bizler daha pratik, müşteri dostu uygulamalar yaptıkça mobil bankacılık penetrasyonunu artırabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın