retim gorsel

Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları, hayata geçirdiği birçok yenilik ve gelişimi yolcularının beğeni ve kullanımına sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin dünya genelindeki marka elçiliği misyonunu etkin bir şekilde yerine getiren Türk Hava Yolları, özellikle son on yılda elde ettiği büyüme rakamları, gerçekleştirdiği büyük çaplı yatırım ve başarılarla küresel havacılık sektöründeki öncü konumunu günbegün pekiştiriyor. “Dünyanın En İyi Havayolu Şirketi” olma hedefi doğrultusunda süreklilikle uygulamaya geçirdiği inovatif yaklaşımlarla gelişim sürecini aralıksız sürdürüyor.

Türk Hava Yolları, büyük bir girişimle Türk Sivil Havacılık tarihinde bir ilke daha imza atıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı; 2023 vizyonu doğrultusunda açıklanan ‘yüzde yüz Türk uçağı üretimi’ hedefi kapsamında, Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Kibar Holding’in Güney Koreli Hanil E-HWA ile mevcut işbirliğinin bir iştiraki olan Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş.  (Turkish Seats Industries – TSI), ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti.

Türk Hava Yolları’nın ev sahipliğinde, Atatürk Havalimanı 2. Hangar’da gerçekleşen, TSI tasarımı uçak koltuklarının ilk kez monte edildiği Boeing B737-800 tipi uçağın tanıtım toplantısına, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, TSI Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir, TSI Genel Müdürü Fahri Bayır, Dr. Yang Seok RYU Hanil E-Hwa Yönetim Kurulu Başkanı, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ve Assan Hanil Genel Müdürü Okan Gedik katıldı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “TSI’ın temel vizyonu; uçak yolcu koltuğu sektöründe konfor, estetik, güvenlik ve lojistik konularında en iyi çözümleri sunmak. Bu iştirakimiz ilk meyvesini verdi. İlk üretiminin montajının gerçekleştirildiği uçağı bugün sizlere sunmak bizim için büyük bir gurur” dedi.

2011 Eylül ayında İzmit’te kurulan tesislerde koltuk tasarımına başlayan şirket, uçak koltuklarının otomasyon ve yazılım dâhil konsept geliştirme ve tasarlama aşamalarının tamamını Türkiye’de gerçekleştirdi. TSI, yaklaşık üç yıldır titizlikle sürdürülen çalışmalar sonucu uçakta yolcu memnuniyetini direkt etkileyen koltuk kaleminde seri üretime geçti. İlk aşamada Boeing 737-800 ve hemen ardından Airbus A319-320 ve 321 tipi uçaklarda ekonomik ömrünü tamamlayan koltuklar, ergonomisi, yolculara sunduğu konforlu seyahat alanı ile müşteri memnuniyetine hitap edecek yerli tasarımlarla yenilenecek. Yıllık 10 bin koltuk kapasiteli üretim hattının 2024 yılında 50 bin adede çıkarılması planlanıyor.

IMG_0488 kopyaTSI Genel Müdürü Fahri Bayır, kalitesinin yanı sıra ince tasarımı ve hafifliği ile dikkat çeken yerli uçak koltuklarının hızlı teslimatı ile sektöre iddialı bir giriş yapacağını ifade ediyor. İlk etapta sadece filodaki uçakları yenileyecek şirket, Boeing ve Airbus ile sürdürülen görüşmeler neticesinde yakın gelecekte fabrika çıkışlı uçaklara da yerli koltukları monte etmeyi hedefliyor. Anlaşma ile dünyanın önde gelen uçak imalatçıları Boeing ve Airbus’a yerli koltuk ihracatına da başlanmış olacak. Şirketin bu hamlesiyle 2024’te pazar payının yüzde 10’a yükseltilmesi hedefleniyor.   

Benzersiz otomasyon

TSI, dünyanın en hızlı üretim bandına sahip otomasyon sisteminde sıfır hata prensibi ve teknolojisi ile üretimini sürdürüyor.  Komplike bir teknik altyapıya sahip uçak koltuğunun tüm montaj aşamaları gelişmiş teknolojilerle takip ediliyor. Bilgisayar otomasyon sistemi sıfır hata ile ürünün ortaya çıkmasını sağlıyor.  Kurulan otomasyon sistemi ile dünyada tek olan TSI (Turkish Seats Industries), üretim hızı ile rakipleri ile arasındaki farkı belirginleştirmeyi hedefliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın