dunya cep pazarı

Türkiye’de 2012 yılında akıllı telefonların perakende satışlarına etkisi, 1,7 milyar TL olarak gerçekleşti.  Bu etki, 300 milyon TL olarak tahmin edilen mobil satışların yaklaşık 6 katı kadar. Akıllı telefon kullanım oranı 2017’de Türkiye’de %47’ye ulaşacak. Her 100 akıllı telefonun 51’i alışveriş amaçlı kullanılacak. Perakende satışlara etkisi ise %14-17 seviyesinde, yani 65-80 milyar TL olarak gerçekleşecek.

Deloitte Türkiye ile Birleşik Markalar Derneği (BMD) tarafından hazırlanan “Perakendede mobil etkinin yükselişi: Akıllı telefonların mağazacılığa etkisi” başlıklı rapor yayınlandı. Rapor, akıllı telefonlar ile mobil etkinin alışveriş deneyimine katkısı hakkında çarpıcı bulgular ortaya koyuyor.

Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi Lideri Özgür Yalta
Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi Lideri Özgür Yalta

Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi Lideri Özgür Yalta raporla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti; “Akıllı telefonlar son yıllarda hayatımızı dramatik bir şekilde değiştirmeye başladı. İstediğimiz bilgiye, istediğimiz anda ulaşma dönemine girdik ve bunun perakende üzerindeki etkisini görmeye başladık. Artık perakende teknolojisi değil, tüketici teknolojisinin sektöre nasıl yön vereceğini konuşmamızın vakti geldi.”

Deloitte Türkiye Danışmanlık Direktörü Hakan Göl ise aşağıdaki değerlendirmede bulundu; “Araştırmalarımızın sonuçlarının Türkiye’nin önde gelen perakendecileri ile de paylaştık ve mobil etki üzerine fikirlerini aldık, sonuçları yorumlamak gerekirse:

·    Artık yeni bir dönemdeyiz ve tüketici tercihleri dramatik değişiklikler gösterecek, markalar da önlemlerini de buna göre almak durumunda olacaklar. Tüketicileri şaşırtmak, alışveriş alışkanlıklarını değiştirmek ve alışverişi mümkün olduğunca basitleştirmek fark yaratmak isteyen perakendecilerin hedefi olacak.

·    Mobil sadece bir satış kanalı olarak görülmesi yerine, online ve mağaza kanallarını birleştiren ve tekilleştiren bir araç olarak iş modelinin bir parçası olacak. Tüketiciye onlineda da mağazada da aynı deneyimi yaratmak, mobil teknolojilerle tüm perakendeciler için bir zorunluluk haline gelecek.

·    Mobil perakendeye geçiş uzun bir yolculuk ve burada markalar tüketiciyle birlikte deneyerek, beklentilerini birlikte şekillendirerek ilerleyecekler.

Özetle mobilin yükselişine hazır olun…”

Mobil 2012’de satışları artırdı

Türkiye’de e-perakende son senelerde büyük bir gelişim göstererek, yılda %40’ın üzerinde büyüme sağladı. Buna paralel olarak artan akıllı telefon kullanımı ile birlikte 2012’de mobil perakende

(m-perakende) pazarının yaklaşık 300 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Ancak daha önemlisi, akıllı telefonların son yıllarda tüketicilerin hayatını dramatik bir şekilde değiştirmeye başlaması oldu. Tüketiciler artık istediği bilgiye, istediği anda ulaşma dönemine girdi. Bunun tabii ki perakende sektörü üzerinde de etkisi var. Tüketiciler artık mağazaya gitmeden önce veya mağaza  ziyareti sırasında marka ve ürünler hakkında daha çok bilgi ediniyor, paylaşıyor ve yorumluyor. Örneğin mağazaya gitmeden önce lokasyonuna bakıyor, beğendiği bir ürün hakkında tanıdıklarının fikirlerine başvuruyor veya farklı perakendeciler arasında fiyat karşılaştırması yapıyor. Bunlar da tüketicilerin satın alma kararlarını oldukça etkiliyor.

Mobilin tüketicilerin satın alma kararlarını ne boyutta etkilendiğini anlamak için Deloitte tarafından akıllı telefonların perakendeye etkisi üzerine bir araştırma gerçekleştirildi. Tüketicilerin ne kadarının akıllı telefon sahibi olduğu, akıllı telefon sahiplerinin ne kadarının alışverişleri sırasında cihazlarını kullandığı, hangi mağaza türlerinde ve ne sıklıkta kullandıklarını öğrenerek mobil etki hesaplandı.

Rapora göre, Türkiye’de 2012 yılında akıllı telefonların perakende satışlarına 1,7 milyar TL’lik etkisi oldu. Böylece mobil etki, 300 milyon TL olarak öngörülen 2012 mobil perakende satışlarının yaklaşık 6 katı kadar gerçekleşti. Günümüze baktığımızda ise Türkiye nüfusunun %15’inin akıllı telefonu bulunuyor ve bu tüketicilerin %22’si telefonlarını alışveriş öncesinde veya sırasında alışverişlerine destek amaçlı kullanıyor.

Deloitte ABD ve İngiltere’nin gerçekleştirdikleri mobil etki araştırması sonuçları, 2012 itibarıyla mobil etkinin Türkiye’ye kıyasla gelişmiş perakende pazarlarında daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ama sonuç şaşırtıcı değil: Bu pazarlarda akıllı telefon penetrasyonu da kullanım sıklıkları da Türkiye’ye kıyasla oldukça yüksek. Türkiye’de 1,7 milyar TL ile binde 7 düzeyinde olan mobil etki ABD’de %5,1, İngiltere’de %5,8.

Raporda 2017 yılında tablonun değişeceği üzerinde durulurken, sadece mobil etkili perakende satışlarının e-perakende satışlarını aşacağı belirtiliyor. Diğer taraftan akıllı telefon kullanım oranının 2017 yılında  %47’ye ulaşacağı, akıllı telefonların alışveriş amaçlı kullanım oranının %51 olacağı ve akıllı telefon etkili perakende satışlarının oranının %14-17 bandına ulaşacağı ifade ediliyor. Bu rakama mobil perakende satışları da eklendiğinde akıllı telefon kaynaklı perakende satışlarının 85 milyar TL’ye yaklaşacağı öngörülüyor.

Elektronik mağazalarda mobil kullanım artıyor

Akıllı telefon kullanımının perakendenin alt sektörlerine göre farklılaştığının belirtildiği raporda, elektronik mağazalarda akıllı telefonların alışverişe destek amaçlı kullanım oranının %68’lere çıktığı vurgulanırken, gıda perakendeciliğinde bu oranın %29’lara gerilediği belirtiliyor. 2012 yılında elektronik cihaz perakendecileri için %1,4 olan mobil etki faktörünün, 2017 yılında %21,4 – %25,3’e kadar çıkacağı öngörülüyor. Raporda ayrıca tüketicilerin giyim ve ayakkabı alışverişi yaparken akıllı telefonlarını kullanmayı sevdiklerini, 2012’de %1 olan mobil etkinin, hızla artış göstererek 2017’de %15,5 – %18,4’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Fiyat ve ürün bilgisi öncelikli…

Rapora göre, Türkiye’de nüfusun %3,4’ü akıllı telefonlarını alışveriş öncesinde veya sırasında alışverişlerine destek amaçlı kullanıyor. Akıllı telefon sahibi erkeklerin %25’i akıllı telefonlarını alışverişe destek amaçlı kullanırken, bu oran kadınlarda %17’de kalıyor. Yaş aralığı bazında bakıldığında ise akıllı telefon sahipliği ve mağazada kullanımının 18-24 ve 25-34 yaş aralıklarında oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Tüketicilerin mağaza içinde akıllı telefon kullanım amaçlarına bakıldığında ise fiyat ve ürün bilgisinin öncelik kazandığı görülüyor. Tüketicilerin %48,6’sı fiyatları kontrol etmek/kıyaslamak, %45,2’si ürün bilgisi almak, %40,7’si yorum ve önerileri okumak için akıllı telefonlarını kullanıyor.

Motivasyonsuzluk, yetersiz içerik ve erişim zorluğu

Raporda tüketicilerin perakendecinin özel mobil uygulamasını /sitesini kullanmama nedenlerine de yer veriliyor. Buna göre tüketicilerde mobil uygulama ve sitenin çekici gelmemesi motivasyonsuzluk yaratırken, yetersiz içerik ve teknik sebeplerden dolayı tüketicilerin akıllı telefonlarından uygulamaya ulaşamaması öne çıkan başlık olarak sıralanıyor.

Tüketici ne bekliyor?

Akıllı telefon sahiplerinin %53’ü mobil kupon veya indirim fırsatı olması, %52’si mağazada ücretsiz internet hizmeti sunulması, %46’sı kullanımı kolay bir mobil web sitesi veya uygulaması olması, %33’ü de alışverişi kolaylaştırmak için telefonlarının farklı özelliklerini kullandıracak uygulamalar yapılması ve akıllı telefon ile mağazada ödeme fırsatı sunulması durumlarında akıllı telefonlarını mağaza ziyaretlerinde daha fazla kullanabileceklerini belirtiyor.

Perakendede mobil etkinin yukselisi


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın