TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, siyasi tansiyonun yükselmesinin ardından faiz artırımının KOBİ’lere bedelinin ağır olduğunu söyledi.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, siyasi tansiyonun yükselmesinin ardından faiz artırımının KOBİ’lere bedelinin ağır olduğunu söyledi.

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, siyasi arenada yaşanan gerginliğin bedelinin ağır olduğunu söyledi. Bu ağır bedeli ödemekte en çok zorlanacak kesimin ise KOBİ’ler olduğunu belirten Onatça, “Büyümenin etkileneceği yeni dönemde KOBİ’lerimizi zor günler bekliyor. Küresel konjonktürdeki sıkıntıların ihracatı olumsuz etkileyeceği bu donemde KOBİ’ler şimdiden iç talebin düşmesi riski ile karşı karşıya. Ümidimiz Faiz oranlarındaki artışın ekonomiye istikrar getirmesi ve siyasi tansiyonun artık düşmesi  ” dedi.

BÜYÜME OLUMSUZ ETKİLENECEK

Faizlerde bu kadar sert bir artışa gidilmesine Mayıs ayından bu yana para politikasının etkin kullanılmaması etken olduğunu belirten TÜRKONFED Başkanı Onatça, “Politika faiz oranının iki kattan fazla artırılmış olması, mutlaka büyümeyi olumsuz etkileyecektir. Fakat TL’nin değerindeki istikrarsızlık, maliyet hesabı yapmayı olanaksız kılan ortamda üretimi zaten sıkıntılı hale getirmişti. Bu nedenle reel sektör ve KOBİ’ler açısından istikrarsız TL de yüksek faiz oranları da iyi değil. Faiz oranlarındaki bu artışın bir tercih değil bir zorunluluk olduğunu görmek gerekiyor” diye konuştu.

FAİZ ARTIŞI KAÇINILMAZDI

Faizlerdeki bu sert artışı zorunlu kılan iki temel faktör olduğunu kaydeden Onatça şöyle devam etti: “Bunlardan birincisi Türkiye’nin kontrolü dışında olan uluslararası koşullar. ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarını azaltma politikası tüm dünyada faiz oranlarında artışı zorunlu kıldığı gibi Türkiye’de de faiz artışını zorunlu kılmaktadır. Ancak bu çapta bir faiz artışının ikinci nedeni ise siyası tansiyonun yüksekliğidir. Bu hiç şüphesiz ki Türkiye’nin kontrol edebileceği bir faktördü. Eğer Türkiye 17 Aralık sürecini daha iyi yönetebilmiş olsaydı, tansiyon bu kadar yükselmemiş, iş dünyası ile hükümet kavgalı hale gelmemiş olsaydı bugün daha düşük bir faiz artırımı yeterli olabilirdi. Bundan sonraki süreçte daha dikkatli davranmaya ihtiyacımız var.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın