CHP, İstanbul’da patlayan ve 4 bakan ile çocuklarının yanı sıra üst düzey banka yöneticileriyle bürokratlarının da adının karıştığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun merkezindeki isim olan İran kökenli Türk vatandaşı Rıza Zarrab’ı mercek altına aldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, “Zarrab’ın Türkiye’de kurduğu şirketler hangileridir, ne kadar vergi ödedi? MASAK raporlarında Zarrab adı geçiyor mu, hakkında ne yaptınız? ABD Hazine Müsteşarlığı Zarrab hakkında hangi girişimlerde bulundu, sonucu ne oldu?” sorularını yöneltti.
Zarrab’ın kurduğu şirketler hangileri?
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Oran’ın Bakan Şimşek’e yönelttiği sorular şöyle:
“- Esas adı Reza Zarrab olan ve sonradan Türk vatandaşlığına geçen Rıza Sarraf hangi limited, anonim ve varsa komandit şirketlere ortaktır, bu şirketlerin ortaklık yapısı nedir, bu şirketler hangi tarihlerde kurularak ticaret ve sanayi odalarına gereken kayıtları yaptırmıştır? Bu şirketlerin iştigal alanları nelerdir?
Royal holding ne kadar vergi ödedi?
– Zarrab’ın sahibi olduğu Royal Holding A.Ş. bünyesinde bulunan şirketler hangileridir, bu şirketler hangi tarihlerde kurulmuştur, 2008 – 2013 yılları arasında yıllara göre ödedikleri verginin meblağı ne kadardır? Bu şirketlerin herhangi bir vergi borcu bulunmakta mıdır? İlgili şirketler herhangi bir vergi affından yararlanmış mıdır?
Safir Altın ticaret ne kadar ithalat yaptı?
– 2012 yılında kurulan ve ortakları arasında Rıza Sarraf olan Safir Altın Ticaret İthalat İhracat Ltd. Şti. 2012 yılında kaç lira değerinde ithalat ve ihracat yapmıştır, 2012 yılında sadece bu şirket tarafından yapılan altın ihracatının Türkiye’nin toplam altın ihracatının yüzde 46’sı olduğu yönündeki bilgi Maliye Bakanlığı tarafından da takip edilmiş midir, şirket 2012 yılında ne kadar vergi ödemiştir, bugüne kadar ödemediği bir vergi borcu bulunmakta mıdır?
MASAK’ta Rıza Zarrab adı geçiyor mu?
– Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) 2008 – 2013 yılları arasında düzenlenen hangi raporlarında Rıza Sarraf’ın ismi şüpheli olarak geçmektedir, bu şahsa karşı Bakanlığınıza bağlı kurumlarca hangi adli veya idari soruşturma süreçleri başlatılmıştır, bu soruşturmaların sonucu ne olmuştur?
87 milyar avro raporda geçiyor mu?
– 2008 – 2013 yılları arasında düzenlenen MASAK raporlarında İran kökenli işadamı Reza Zerrab’ın (Rıza Sarraf) altın kaçakçılığı, sahte belge ve hayali ihracat gibi yöntemlerle 87 milyar avro tutarında şüpheli para transferi yaptığı yönünde herhangi bir ibare bulunmakta mıdır, bu rapor doğrultusunda bakanlığınız ve bağlı birimler tarafından başlatılan işlemler nelerdir?
ABD Hazine Müsteşarı başvurdu mu?
– Reza Zerrab’ın (Rıza Sarraf) kurucusu ve ortağı olduğu şirketler hakkında ABD Hazine Müsteşarlığı tarafından, İran’la ilgili yaptırımlar açısından bakanlığınız ve MASAK nezdinde herhangi bir girişimde bulunuldu mu, bunların sonu ne olmuştur?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.