Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, merdivenaltı yemek imalatına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Şeker-İş Sendikası’dan yapılan açıklamaya göre, İsa Gök imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:

Sağlıklı yemek üretmenin yolu, yasal mevzuata uygun, alt yapı kalitesi yüksek yerlerde üretimin yapılmasından geçmektedir. Yemek hizmeti alınan işletmenin OHSAS İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO 18001), ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesine sahip olması şarttır.

Oysa bugün gıda sektörünün hemen her alanında olduğu gibi, yemek sektöründe de, beş bine yakın merdiven altı firmanın varlığı gıda güvenliği ve insan hayatı için büyük tehlike arz etmektedir. Yasal düzenlemeler yoluyla standartlar yükseltilirken, giderek sayısı artan merdivenaltı yemek üretim firmaları, halkın sağlığı ile acımasızca oynamakta, günlük ticari kaygılar ile gıda güvenliği ve kamu sağlığını hiçe saymaktadırlar.

Özellikle tulumba tatlısı için kızartılan yağları, tenekesi düşük fiyatlardan satın alan merdivenaltı imalat yapan yemek firmaları ve tatlıcılar, bu yağı atık yağ olarak görmeyerek, kar hırsı uğruna tekrar kızartma ve diğer yemeklerde kullanmaktadırlar. İnsan sağlığını hiçe sayarak düşük/ kötü kalitede ürünleri kullanan merdivenaltı yemek sektörüne yönelik gereken denetimler yapılmadığı taktirde, kamu sağlığı açısından telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Başta kanser olmak üzere, giderek artan mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçilemeyecektir.

İşin bir başka boyutu ise ekonomiye olumsuz yansımasıdır. Devletin sağlık harcamalarının artmasına sebep olan rahatsızlıkların en önemli nedenlerinden

nsan hayatıyla oynayan bu tür işyerlerinin ve buralardan hizmet satın alanların İl ve ilçelerdeki Tarım Müdürlüklerinin gıda kontrol şubeleri ile Sağlık Müdürlüklerinin halk sağlığı şubeleri tarafından sıkı denetimlere tabi tutulması gerekmektedir. Hizmeti alınan kurumda tesise giren her hammaddenin güvenliği ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne uygunluğunun denetimi mutlak

surette yapılmalıdır.

Kurulduğu günden bu güne 50 yıldır ülkesinin ve halkının menfaatleri doğrultusunda toplumsal bilinci ön plana çıkartarak sorumlu sendikacılık yapmakta olan Şeker-İş Sendikası, sektörden helal ekmek yeme gayretindeki ortak paydaşlarla bu sorunu çözme noktasında üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır. Unutulmamalıdır ki gıda güvenliği hepimizin ortak hedefidir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın