Doğuş Planet İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato, kredi kartı ve kredilerde taksitlerin sınırlandırılması taslağı ilgili olarak, alt yapısı hazırlanmadan taslağın hayata geçmesi durumunda e-ticaret sektörünün kan kaybı yaşayacağını belirterek, zamanlama olarak da yılbaşı öncesi olmasının ekonomik kayıp yaşatacağını vurguladı.
İzi Adato, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı ve kredilerde taksitlerin sınırlandırılması taslağına ilişkin yaptığı açıklamada, alt yapısı hazırlanmadan taslağın hayata geçmesi durumunda e-ticaret sektörünün kan kaybı yaşayacağına işaret etti. Adato, zamanlama olarak da yılbaşı öncesi olmasının ekonomik kayıp yaşatacağı görüşünü ifade etti.
Adato, şunları kaydetti:
“Bu uygulamayı fiziksel dünyada hayata yarın geçirebilirsiniz. Fakat e-ticaret sektörü için teknik olarak ciddi bir altyapı hazırlanması gerekiyor. E- ticaret alışverişlerinize sepet konsepti diye adlandırdığımız bir sistem üzerinden ilerliyorsunuz. Sepetin içerisinde seçtiğiniz birçok farklı ürün olabiliyor. Bunlar tekstil ürünleri, bir cep telefonu ya da beyaz ev aletleri olabilir. Sonuç olarak farklı ürünlerin aynı zamanda satılmaları söz konusu. Eğer altyapı oluşturmaya zaman tanınmadan taslak uygulamaya geçerse, fiyat farklılıkları ve taksit farklılıklarından dolayı aynı sepette bulunan ürünlerin ödemelerinde sorun yaşanacaktır. Bu aksaklık satış kaybı olarak yansıyacaktır. Teknik olarak elbette farklı ürün kategorilerini yeni taslak dâhilinde satmanın çözümleri olacaktır fakat bu altyapı için zaman tanınması gerekiyor.”
Yılbaşı dönemi alışverişlerin en yoğun olduğu zamandır
Teknik altyapı için zaman tanınmasının önemli olduğunu ifade eden İzi Adato, uygulamanın hayata geçirilmeyi planlandığı zamanlamaya da dikkati çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Yılbaşı zamanı alışverişin en yoğun olduğu dönemdir. E- ticaret yılbaşı alışverişleri içinde artık çok fazla ziyaret edilen adreslerden biri. Kasımın son haftasından itibaren normal şartlarda ocak başına kadar çok ciddi bir hacme ulaşır bu sektör. Geçen sene BKM tarafından 31 milyarlık bir e-ticaret döngüsü olduğu açıklanmıştı. Türkiye e- ticarette çok iyi bir ivme yakaladı. Geçen sene Türkiye e-ticaret sektöründe yüzde 35’lik bir büyüme gösterdi. Bu sene yüzde 25 yüzde 30 arasında bir büyüme öngörülüyor. Güney Avrupa’da en hızlı büyüyen ülke Türkiye. 2012’den 2014 sonuna kadar öngörülen yüzde 75’lik büyüme söz konusu. Tam öyle bir ivme yakalamışken buna benzer bazı uygulamalar hızı kesebiliyor maalesef.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.