Oturum Başkanı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, “Hepimiz nihayetinde son tüketiciyiz. Gıda endüstrisi insanlara güvenilir gıda sunmaya çalışırken, düzenleyici kuruluşlar yeni düzenlemeler, araştırma birimleri de halk sağlığı için daha yeni ürünler üzerinde çalışmalarını gerçekleştiriyorlar” dedi.
Oturumda ilk sözü alan Avrupa Komisyonu Beslenme, Gıda Bileşimi ve Enformasyon Departmanı Genel Müdürü Basil Mathioudakis, tüketicilerin beslenme ve sağlık arasındaki ilişkinin daha çok farkında olarak, daha sağlıklı hayat sürmek istediğini söyledi. Mathioudakis, “Kurumlar da bunu gerçekleştirmek için çalışıyorlar. Avrupa’nın sağlık stratejisi, karmaşık bir strateji. Tüketicileri daha iyi bilgilendirmeye, bilimsel bilgilendirme ve eğitim kampanyaları ile tüketicilerin daha bilinçli tercihlerle daha sağlıklı seçeneklere ulaşmalarını sağlıyoruz” diye konuştu.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç ise halk sağlığının korunması için bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemekte sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, tütün kullanımı ve alkol tüketimi gibi risk faktörlerinden kaçınmak gerektiğinin altını çizdi. Keskinkılıç, “Bu ülkenin geleceği hepimizi ilgilendiriyor. TGDF’nin bu alanda liderlik yapabileceğine inanıyorum. Bu ülkeye bu anlamda da çok şey katabileceklerine inanıyorum” dedi.
Nestlé Global AR-GE İletişimi Direktörü Hilary Green de, sürdürülebilir beslenme için tanımlarının “yeterli, güvenilir, besleyici gıda ve suya erişimin sağlanması, aktif ve sağlıklı bir hayat tarzının ortaya çıkması ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını tehlikeye atmadan bunu yapabilmek” şeklinde olduğunu söyledi. “Besleyici ihtiyaçları karşılamaktan başlayarak sağlık faydaları, lezzet, hayat kalitesini eklemek istiyorsak farklı teknolojiler, farklı bilimleri dikkate almalıyız.” diyen Green, “Bizim amacımız, zincirin her aşamasında besleyici değer eklemek, tüketici sağlık ve refahına katkı yapmaktır” ifadesini kullandı.
Oturumda görüşlerini açıklayan PepsiCo Avrupa Beslenme Direktörü Dr. Sue Gatenby ise gıda sektörünün kamu sağlığındaki rolüne dikkat çekerek, “Kendimizi çözümün bir parçası olarak görmeliyiz. Kamu sağlığı bakımından gıda sektörü olarak bizim dört noktada etkimiz olabilir. Portföyümüzdeki ürünlerde değişiklik yapmak suretiyle porsiyonları daha makul seviyelere düşürmek, inovasyon yapmak, iletişim kurmak, pazarlama ve promosyon konusunda sorumluluk içinde teşvik edici olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz da, toplum sağlığının korunmasında gıdayı tüketen herkesin paydaş olarak sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Ayaz, “İşletmelerin tüketici sağlığını ön planda tutmaları, düzenlemeler konusunda öngörülü olmaları gerekiyor” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.