Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, Vodafone Türkiye’nin güçlü yatırım döneminde atacağı önemli adımlardan birinin de yerli üretim akıllı cep telefonu olacağına işaret ederek, “Yerli üretim akıllı cep telefonu ‘Vodafone Blade V’yi Aralık ayında tüketicilerle buluşacak” dedi.
Vodafone Türkiye’nin önümüzdeki süreçte planladığı yenilikler ve güçlü yatırım programına ilişkin detaylar, 1 Kasım 2013 itibariyle görevi devralan Öğüt ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısıyla duyurulurken, toplantıda 2013-2014 mali yılı yarıyıl finansal sonuçlarının da değerlendirmesi yapıldı.
Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedef olarak belirlediklediklerinin altını çizen Öğüt, “Bu dijital dönüşümün lokomotifi olmak istiyoruz. Kendimizi dijital dönüşümün lideri olmaya aday olarak konumluyoruz ve yatırımlarımızla şekillendireceğimiz ‘Dijital Dönüşüm Hareketi’ni ilan ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Gökhan Öğüt, dünyanın ekonomik ekseninin batıdan doğuya doğru kaydığını, gelişmekte olan ülkelerin dijital bağlantılı yeni dünyanın yeni merkezi konumuna yükseldiğini ve Türkiye’nin bu dönüşümün en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek şunları anlattı:
“Biz de Vodafone Türkiye olarak Türkiye’nin dijitalleşmesini hızlandıracak yeni dönemin yeni lideri olmaya adayız. 2009 yılında lanse ettiğimiz stratejik programımızda başarılı dört yılı geride bıraktık. Stratejik dönüşümümüzle rüştümüzü ispat ettik ve dört yıl içinde pazar payımızı yüzde 18,6’dan yüzde 30,6’ya çıkardık. Emin adımlarla 30’lu rakamlarda ilerliyoruz.
2006 yılından bu yana toplam 12 milyar lira yatırım yaptık, bir o kadar da vergi hacmi yarattık. Gelirler, karlılık, pazar payı, abone sayısı ve konuşma süresi bakımından yeni rekorlarla kapattığımız Mart 2009-Eylül 2013 dönemi, başarımızın güzel bir yansıması ve bir güven markası olma amacımıza sağlam adımlarla ilerlediğimizin önemli bir göstergesi oldu. Bugün artık gündemimizde Türkiye’yi mobil iletişim ve dijitalleşmede dünya ligine çıkarmak var. 30 Mart itibariyle toplam ciro pazar payımızı yüzde 30’a çıkarmıştık. Geçtiğimiz altı ayda en hızlı büyüyen operatör olarak yüzde 17,2’lik ciro büyümesiyle şu ana kadar elde ettiğimiz en yüksek ciroya ulaştık. Ciromuz 3 milyar 129 milyon lira olarak gerçekleşti.”
Abone sayısında 30 Eylül itibariyle bugüne kadarki en yüksek seviye olan 19,6 milyon aboneye ulaştıklarını hatırlatan Öğüt, bu abone artışının pazardaki toplam abone artışının lokomotifi olduğunu söyledi.
Abone sayılarının yanı sıra, kullanım oranlarının artmasının da toplam ciroyu artırdığına dikkati çeken Öğüt, yılın ikinci çeyreğinde veri gelirlerinde de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 70’lik artış olduğunu dile getirdi.
Abone başına aylık kullanıma da değinen Öğüt, “Vodafone Türkiye, mali yılının ikinci çeyreğinde abone başına aylık ortalama 382 dakika kullanım (MoU) ile en çok konuşturan operatör oldu” dedi.
Dijital Dönüşüm Hareketi
Toplantı kapsamında Vodafone Türkiye’nin “Dijital Dönüşüm Hareketi” olarak tanımladığı yeni dönem hakkında bilgiler veren Öğüt, bu yeni dönemin yatırımlarla şekilleneceği, önümüzdeki 2 yılda yapılacak yatırımların şu ana kadar olan yıllık yatırımalrın çok üstünde olacağının altını çizdi.
Vodafone Türkiye’nin dünyaya örnek olan “Türk Reçetesi”nin en önemli maddesinin yatırımlarla büyümeye devam etmek olduğunun altını çizen Gökhan Öğüt şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yatırımlardan beslenen ve Vodafone Grubu içinde büyük başarı elde eden ‘Türk Reçetesi’ni uygulamaya ve geliştirmeye devam edeceğiz. Bu yeni yatırımlardan ikisini bugün sizlerle paylaşmanın mutluluğunu taşıyoruz. Bunlardan ilki Türkiye’de üretim için siparişini verdiğimiz ve tüketicilere sunmak için heyecan duyduğumuz Vodafone Blade V adlı telefonumuz. Önümüzdeki ay piyasada olacak Vodafone Blade V’yi, teknolojiyi herkes için erişilebilir kılmak vizyonumuz doğrultusunda avantajlı teklifleri ile tüketicileriyle buluşacak.
Diğer yandan Türkiye’nin kalkınması için özellikle önem verdiğimiz istihdam sağlama konusunda değerli bir adım daha atarak Şanlıurfa’da 40 milyon lira yatırım ve 350 istihdam ile yakın bir tarihte açacağımız çağrı merkezini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye için değer yaratma vizyonumuz çerçevesinde bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de yatırımlarımızı artırarak sürdürme kararlılığında olduğumuzu, faaliyetlerimize bu bilinçle her zamankinden daha güçlü ve güvenle devam ettiğimizi ifade etmek isterim.”
“Yerli telefon Vestel tesislerinde üretilecek”
Vodafone’nun yeni marka kimliğinin de bu atılımının bir ayağı olduğunu belirten Öğüt şunları kaydetti:
“Marka kimliğimiz ile pazarın cesur, dinamik, hep bir çözüm bulan, dengeleri değiştiren aynı zamanda canayakın, dürüst, kendinden emin oyuncusu olduk. Markamız da artık Türkiye pazarında kendini kanıtlamaya çalıştığı dönemi kapattı. Daha büyük hamleler yaparak büyüyeceğimiz yeni dönemde odağımızı tek ve güçlü bir marka amacı etrafında toparladık. Teknolojinin hayatımıza getirdiği küçük mucizeleri, Vodafone’nun kolaylık konsepti ile birleştirip ‘Mucizeler Vodafone’da İşte Bu Kadar Kolay’ diyoruz. Yeni reklam kampanyamız ile de Türkiye’nin dijital dönüşümünün kitleler ile buluşmasını amaçlıyoruz. Vodafone Türkiye olarak daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile Türkiye’de herkese ilham vermeyi sürdüreceğiz.”
Toplantı sonunda Öğüt, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Hasan Süel ve Derya Hatipoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Süel, 4G sürecine yönelik gelen bir soru üzerine Vodafone Grubu’nun bugüne kadar 14 ülkede 4G’yi hayata geçirdiğini hatırlarak şunları söyledi:
“Bazı önşartlar sağlandığı takdirde 4G için hazırız. Öncelikle baz istasyonları arasında fiber transmisyon ağınının tamamlanmış olması gerekiyor. Bugün itibariyle mükerrer yatırımlar yapılmaması ve ülke kaynaklarının daha etkin kullanılması için fibere erişim şartlarının belirlenmesi için beklediğimiz regülasyon kararları var.
Bir diğer ön şart ise veri gelirlerinin artması ve akıllı telefon penetrasyonunun yükselmesi olduğunu düşünüyoruz. Bunun da en önemli göstergesi akıllı telefon penetrasyonu. Bugün sadece her 4 aboneden biri akıllı telefon sahibiyken, 4G lansmanı yapılan ülkelerde bu oran yüzde 50’den fazla. Bu seviyelere gelindiği takdirde, operatörlerin 4G yatırımlarını gerekçelendirecek kaynakları olacak. 4G’ye geçiş için bir diğer önemli konu da tüm paydaşların etkin bir biçimde diyalog kurarak süreç ile ilgili önerilerini paylaşmasıdır. Ayrıca kaynakların daha etkin kullanılması adına şebeke paylaşımının şehir içinden ziyade sadece nüfus yoğun olmayan bölgelerde, şehirdışında ve karayollarında hayata geçmesinin gerektiğini düşünüyoruz.”
Öğüt, yerli telefonun detaylarına ilişkin bir soru üzerine, Vestel ile işbirliği içinde oldukları, üretimin Vestel tesislerinde yapılacağı bilgisini vererek detayların önümüzdeki ay içinde düzenlenecek toplantıda paylaşılacağını söyledi.
Ayrıca toplantı kapsamında Vodafone Türkiye’nin yeni dönemi yeni marka kimliği ve bu doğrultuda bugün yayına girecek olan yeni reklam filmleri de basın mensuplarına izletildi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.