TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, AB katılım müzakerelerinde 22’nci faslın açılmasını Türkiye’nin üyeliğine hız kazandıracak bir gelişme olarak değerlendirdi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, AB katılım müzakerelerinde 22’nci faslın açılmış olmasının Türkiye’nin üyeliğine hız kazandıracağını belirtti. “Türkiye, 3,5 yıl aradan sonra AB üyeliği kapısını daha da aralamış oldu” diyen Onatça, Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu adlı faslın bir taraftan bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesini sağlayacak düzenlemelerin uygulanmaya konulmasını sağlarken diğer taraftan AB fonlarının etkin kullanımını beraberinde getireceğini söyledi.
İŞ DÜNYASINI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Yeni fasılın ‘bölgesel politika’ çerçevesinde aday ülkeleri üyeliğe hazırladığını hatırlatan TÜRKONFED Başkanı Onatça, “İstihdam, rekabetçilik, ekonomik büyüme, hayat standartlarının yükseltilmesine yönelik projeleri kapsayan 22. fasıl, diğer fasıllardan farklı olarak sosyo-ekonomik farklılıkların azaltılmasına yönelik pratik çalışmaları kapsıyor. O yüzden iş dünyası olarak bu faslın açılmasını önemsiyoruz” dedi. Faslın, Türkiye’deki bölgesel ekonomik farklılıklarının giderilme sürecine hız kazandıracağını belirten Onatça, “TÜRKONFED, Türkiye’de bölgesel kalkınma alanında en etkin çalışmaları gerçekleştiren kuruluşlar arasında yer alıyor. Hazırladığımız ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?’ raporu başta olmak üzere, ‘Bölgesel Kalkınma ve Kalkınma Ajansları’, ‘Türkiye’de Bölgesel Kalkınma: Farklılıklar, Bağıntılar ve Yeni Bir Mekanizma Tasarımı’ raporlarıyla konuya verdiğimiz önemi ortaya koyuyor. Açılan fasılla birlikte bölgesel kalkınma adına atılan adımlarımızın hızlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.
ANAHTAR KURUM KALKINMA AJANSLARI
Aynı kapsamda yer alan kalkınma ajanslarının önemine değinen Onatça, 26 bölge temelinde faaliyet gösteren ajansların özellikle Türkiye’de bölgesel kalkınma için anahtar kurumlar olduğunu söyledi. Onatça, “Kalkınma ajanslarının yönetişim yapısının güçlendirilmesi, yerel aktörlerin ajans içindeki ağırlıklarının ve ajansların yerel düzeyde karar alma imkan ve yetkilerinin artırılması sürecin ilerletilmesi açısından kritik öneme sahip unsurlardır. Bu amaçla bağımsız sivil toplum kuruluşlarının ajansların yönetimine katkısının güçlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.