Koç Holding’ten yapılan açıklamaya göre, Koç Holding’in Milli Eğitim Bakanlığı ve Vehbi Koç Vakfı’nın işbirliğinde 2006 yılından bu yana yürüttüğü MLMM Projesi, yedinci yılını tamamladı. MLMM kapsamında geliştirilen mikro projelerle 8 Koç Topluluğu şirketi ile 5 sektörde, 29 laboratuvar, 7 eğitim merkezi, 1 meslek lisesi ve 1 meslek yüksekokulu kuruldu. 81 ildeki 264 meslek lisesinde, 8 bin öğrenciye burs imkanı sağlayan Koç Holding, MLMM Projesi’nin yaktığı ateşi “Bizim Hikayemiz-Meslek Eğitiminde Bir Kuşağın Öyküsü” adlı kitapta ve filmde bir araya getirdi.
Projenin mimarları, kahramanları ve iş dünyasının önde gelen isimleri kitapta MLMM ile tanışma süreçlerini, öncesini ve sonrasını anlattı. “Bizim Hikayemiz”in kaleme alınması sürecinde proje ekibi Diyarbakır’dan İzmit’e, Karamürsel’den İzmir’e 5 bin 800 kilometre yol kat etti. Projeye zaman içerisinde dahil olan 264 meslek lisesi, 8 bin meslek lisesi öğrencisi, farklı ölçek ve sektörlerde 20 Koç Topluluğu şirketi ve 580 gönüllü çalışanın önemli bölümü ziyaret edildi; röportajlar gerçekleştirildi. 20 gün süren çekim ve röportajlar için 8 kişilik ekip, MLMM projesinin dokunduğu onlarca farklı yaşam ve başarı öyküsünü dinledi.
Meslek liselerini ve öğrencilerini MLMM Projesi’nin yaşanmış hikayelerinin kahramanları olarak anlatan “Bizim Hikayemiz” kitabının lansmanı, Türkiye’nin dört bir yanında MLMM Projesi’ne dahil olmuş Meslek Lisesi Koçları, Şirket Sorumluları ve projenin bugün meslek lisesi mezunu olan ilk bursiyer öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İlk dönem bursiyer öğrencilerini temsilen Karaman Nefise Sultan Anadolu Kız Meslek Lisesi mezunu Havva Eryiğit, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’a proje anısına özel bir hediye takdim etti.
“En büyük arzumuz, bu uygulamaların yaygınlaşması”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, kitabın önsözünde, MLMM Projesi’ne başlarken mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirterek, geçen 7 yılda projenin, hedeflediği etkinin çok ötesine erişen bir başarıya ulaştığını ifade etti.
Bireysel düzeyde öğrencilerle burs, staj, koçluk çalışmaları; şirketler düzeyinde okullarla işbirlikleri; akademik düzeyde araştırmalar, konferanslar, yayınlar ve toplumsal düzeyde ise farkındalık kampanyaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Koç, meslek eğitiminde okul-işletme işbirliği bileşenlerini kapsayan bir model oluşturduklarını kaydetti.
Mustafa Koç, “Bu modelden hareketle sektörlerine özel uygulamalar hayata geçiren Koç Topluluğu şirketlerimiz, bu çalışmalarına önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Ülkemizde gençlerin gelişimlerine çok yönlü destek vererek, istihdam edilebilirliklerinin önünü açan bu uygulamaların yaygınlaşması en büyük arzumuz. Ulusal rekabet gücümüzü artırmak, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak ve işsizlikle mücadele etmek için istihdam ve mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi gerekli ve hatta şarttır” değerlendirmesinde bulundu.
Bizim Hikayemiz kitabında MLMM Projesi’nin, kahramanlarının ağzından dinlendiğini aktaran Koç, “Bizim Hikayemiz, kronolojik veya hiyerarşik bir sıra içermiyor; bir kuşağın öyküsünü, yaşamın kendisi gibi sürprizlerle aktarıyor. Her sayfasından keyif alacağınızı umuyorum” ifadelerini kullandı.
“Siz de bu hikayenin bir parçası olun”
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak ise Bizim Hikayemiz kitabının sonsözünde, MLMM Projesi’nin, hayata geçtiği günden itibaren Türkiye’de mesleki eğitim konusunda olumlu yönde bir algı değişikliği yarattığını ifade etti.
Proje ile yeni bir eğitim-istihdam ilişkisi örneği oluştuğuna dikkati çeken Durak, “Koç Topluluğu şirketlerinin okulda, serviste ya da kendi işletmelerinde oluşturdukları laboratuvarlardan müfredat desteklerine, öğretmen ve eğitici kadrolarına yapılan yatırımlardan Meslek Yüksek Okulu kurulmasına kadar varan bir geniş yelpazede bu işin sahiplenilmesi beni gururlandırıyor. Şirketlerimizin pek çoğunda ve servis ağlarında mesleki eğitimi taçlandıran, meslek lisesi mezuniyetini aranan bir özellik olarak önceliklendiren uygulamalarla da işi uzmanının yapması gerektiği kültürünü teşvik ediyorlar. Biliyoruz ki bu çocuklar bizim” değerlendirmesinde bulundu.
Turgay Durak, yan sanayicilere, tedarik zincirlerine ve çatı kuruluşlara “Buyurun siz de bu hikayenin bir parçası olun, bir yerinden tutun” çağrısında bulundu.
Kurumsal sosyal sorumluluk alanında referans niteliğinde bir eser
Myra tarafından yayına hazırlanan Bizim Hikayemiz kitabında, MLMM Projesi’nin amaçları ve hedefleri, MLMM’nin yarattığı özgün uygulamalar, Okul-İşletme İşbirliği Modeli, burs, koçluk ve staj desteği ve istihdam önceliği hakkında kapsamlı bilgiler aktarılıyor.
MLMM Projesi’nin hayata geçtiği günden bu yana kat ettiği yolu detaylı bir şekilde ele alan ve kurumsal sosyal sorumluluk alanında referans niteliği taşıyan kitapta, ayrıca laboratuvar kurulumu, yönetimi, eğitici eğitimi ve bölüm açma desteği gibi mikro projelerden söz ediliyor.
Proje kapsamında yürütülen yarışmalar, iletişim kampanyaları ve işbirlikleri hakkında da katılımcı görüşleriyle birlikte detaylar yer alıyor.
MLMM Projesi’nin kilometre taşlarını ortaya koyan kitapta, proje kapsamında eğitim alan öğrencilerden meslek lisesi öğretmenlerine, gönüllü koçlardan projenin devir olduğu kurum ve sektör temsilcilerine kadar birçok paydaşın yorum ve görüşleri de bulunuyor.
Kitabın yanı sıra MLMM Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların yer aldığı görsel materyaller de bir film haline getirildi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.