Ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artarak 11 milyar 865 milyon dolara yükseldi. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 1,7 yükselerek 150 milyar 716 milyon dolara çıktı. İhracat, 2013 Ocak-Ekim dönemini kapsayan 10 aylık dilimde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 düşüşle 124 milyar 357 milyon dolar oldu
TİM Başkanı, ihracatçı için pozitif ayrımcılık istedi
Ekim ayı ihracat rakamlarını Çorum’da düzenlenen toplantıda açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, üniversite sanayi ilişkisinin önemine ve inovasyonun gereğine işaret etti.
Büyükekşi, “dün akşam Metalik Fikirler Yarışması vardı. Akademisyenlere, sizlerin akıl terini değerlendirmemiz lazım dedim. Türk ekonomisi ve ihracatının gelişimi için özellikle bilgiye çok ihtiyaç duyuyoruz. Çorum’a da Hitit Üniversitesi’nin katkısı önemli olacaktır” diye konuştu.
Düşük faizli 5 milyar dolar kredi ihracatçıları bekliyor
Geçen aylarda Merkez Bankası tarafından 12 milyar dolar ihracatçıların emrine tahsis edildiğini anlatan Büyükekşi şöyle dedi: “Bu rakamın 11 milyarı Eximbank tarafından düşük faizli olarak sağlanıyor. Çok önemli bir gelişme, ihracatçıların bunu değerlendirmesini hedefliyoruz. Vade 120 gündü, 240 güne çıkarıldı. İhracatçılar açısından çok önemli bir gelişme. Hala kullanılmayı bekleyen 5 milyar dolar var. Faizi de libor artı 1… İhracatçılarımızın bunu değerlendirmesi gerekir. Bu düzenleme dolayısıyla Ali Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetimine çok teşekkür ediyoruz.”
Ar-Ge’ye ayrılan pay artırılmalı
Katma değeri artırmak için inovasyon, tasarım, marka ve Ar-Ge gerektiğini belirten Baüyükekşi, “Türkiye’de Ar-Ge’ye ayrılan payı artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl İnovasyon Haftası’nda amacımız 20 bin kişinin katılımını sağlamak. Geçen yıl bu rakam 15 bin kişi idi” dedi
Altın ihracatının etkisi azalıyor
Geçen yıl altından dolayı ihracatta önemli bir fark oluştuğuna işaret edene TİM Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu rakam 14 milyar dolar mertebesindeydi. Bu yıl ise altın ihracatında ilk dokuz ayda yüzde 75 düşüş yaşandı. Ancak Türkiye’nin katma değeri açısından olumsuz gidişat yaratmadı.
Altın ihracatı geçen yıl cari açığa olumlu, bu yıl olumsuz etki yapıyor.
Özelikle ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle altın ihracatı yapılamıyor şu an. Geçen yıl yüzde 5.5 olan mal ihracatı artışının yanında, altından gelen de dahil yüzde 13’lük bir artış söz konusu idi.
Altın ihracatı nedeniyle 153.5 olarak revize edildi. Bence bu durum daha sağlıklı. Altın ihracatı bize katma değer de sağlamıyor istihdam da.
Altında şu andaki artış yüzde 5 civarında. Bu artışlar bize hedefimize yaklaştırmıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 12 olan ihracat artış hedefimize yardım etmiyor. Bizim daha fazla çalışıp Avrupa’daki toparlanmadan faydalanmamız gerekiyor. Ortadoğu’daki karışıklık olumsuz etki yaptı biliyorsunuz. Avrupa ve diğer ülkelerdeki toparlanmayla artış daha fazla olacaktır.”
İhracatçı pozitif ayrımcılık istedi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, açıklamalarının ardından soruları da yanıtladı.
Büyükekşi, ihracatçıya pozitif ayrımcılık yapılmasını istedi. Bayramdan önce Başbakana iki saat sunum yaptıklarını, Başbakan Erdoğan’ın dikkatle not aldığını anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:
“Kalkınma ve Maliye Bakanları ile dün Yatırım Danışma Konseyi vardı. Yurtdışından 16 önemli şirketlerle görüşmeler yaptık. Sayın Başbakan, Ali Babacan, Ekonomi, Maliye Bakanları toplantısı oldu gün boyu. Gelecek günlerde bu görüşmeler devam edecek. ÖTV ve daha pek çok konuda bu görüşmeler sürecek. Bu önemli bir gelişme. Yıllardan beri Merkez Bankası ile olumsuz ilişkiler vardı. Son üç yıldır düzeldi. Aramızdaki sorunlar, kur konusundan kaynaklanıyordu.”
Geçen 10 yılda ihracatın 5 kart arttığına işaret eden TİM Başkanı, “ihracatı 30 milyardan 150 milyara çıkardık. Güney Kore’nin ihracatı 10 yıl önce 130 milyar dolardı. Bizim ise bugün 152. 5 milyar dolar. Kore’ninki 554 milyar dolara çıktı 12 yılda. Bu mümkün bunu bilelim. Biz de 500 milyar dolara ulaşabiliriz. Bunu yaparken katma değeri artırmış, emek yoğundan teknolojiye geçmiş” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.