ABD Maliye Bakanlığı’nın Kongre’ye sunulmak üzere hazırladığı raporda, Almanya’nın Euro krizi sırasında da ticaret bilançosunda yüksek fazla verme eğilimini yumuşatmadığına işaret edildi. Yabancı ülkelerle mal, hizmet ve sermaye mübadelesinden kaynaklanan ödemeler dengesi fazlasının da 2012 yılında Çin’i bile gölgede bıraktığına işaret edilen raporda Alman ticaret politikasının Euro Bölgesi’nde ve bütün dünyada deflasyon etkisi yaptığı eleştirisine yer verildi.
Rekor fazla bekleniyor
Haftalık Alman gazetesi Die Zeit’ta çıkan bir habere göre, Almanya, aşırı dış ticaret fazlası nedeniyle Avrupa Birliği Komisyonu tarafından uyarılacak. Buna, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin bundan iki yıl önce kararlaştırılan ‘makro ekonomik dengesizliklerden kaçınma ve dengesizlikleri düzeltme’ ilkelerine uymaması gerekçe gösteriliyor. AB direktifinde, üç yıllık ödemeler dengesi fazlası ortalamasının yüzde 6’yı geçmemesi öngörülüyor.
Almanya yıllardır bu oranın üzerinde seyrettiği için Komisyon’un inceleme başlatıp Almanya’yı para cezasına çarptırabileceğine gazetenin haberinde yer verildi. Almanya, hükümet sözcüsü kanalıyla yaptığı açıklamada Brüksel’den uyarı gelebileceğine dair herhangi bir işaret alınmadığını, sadece ödemeler dengesi rakamlarını baz almanın gerçeği yansıtamayacağını duyurdu.
Münih’teki Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (ifo) analizine göre, Almanya bu yıl rekor fazla elde edecek. Enstitü bundan birkaç hafta önce Reuters Haber Ajansı için hazırladığı araştırmada dünya ekonomisindeki canlanmaya paralel olarak ödemeler dengesi fazlasının 200 milyar euroya ulaşabileceği ortaya çıkarılmıştı. 2013 yılının ilk yarısında ise Almanya’nın ödemeler dengesi fazlası 96 milyar euroyu buldu. Bu rakam, ödemeler dengesi fazlasının Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla’nın yüzde 7,2’sine tekabül ettiğini gösteriyor.
Son iki yılda Almanya, ödenmeler dengesi fazlasında dünya rekoru kırmış ve 2012 yılında 238 milyar dolarlık fazla elde etmişti. Aynı yıl Çin 193, Suudi Arabistan ise 165 milyar dolarlık fazla kaydetmişti. Ifo, bu nedenle Almanya’yı ‘dünyanın bir numaralı sermaye ihracatçısı’ olarak adlandırıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.