Türkiye-ABD kreatif ekonomi uzmanları 4-5 Kasım’da İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde buluşuyor.
Türkiye ve ABD’nin kreatif ekonomi uzmanları uluslararası iş zirvesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bir araya geliyor. Öncelikle iki ülke arasında yeni iş fırsatlarının ele alınacağı, yatırım ve karar vericilerin bir araya geleceği etkinliğin finalinde ABD’nin sayılı üniversiteleri ile Türk üniversiteleri arasında işbirliği protokolleri imzalanacak. İstanbul Ticaret Üniversitesi ise bu kapsamda ABD’den farklı üniversitelerle anlaşmalar yapacak.
Organizasyonun hazırlık sürecinde açıklamada bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Kreatif Ekonomi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Can Bilgili; ekonominin gelişimi için innovasyon, ar-ge, tasarım gibi kavramların öne çıktığına dikkat çekerek, kreatif (yaratıcı) ekonominin de uluslararası alanda giderek önem kazandığına dikkat çekti.
Bilgili; ”Özellikle ülkelerarası ekonomik alışveriş konusunda yenilikçi ürünlere ilişkin payın giderek büyüdüğü göz önüne alındığında, Türkiye için katma değeri yüksek ürünler pazarında yer almak kaçınılmaz görünüyor. Gelişmiş ülkelerin ekonomilerine bakıldığında başta teknoloji ve tasarım odaklı ürünler olmak üzere, yatırımların karlılık bakımından kreatif ekonomiyle ilgili üretim alanlarına kaydığı görülüyor.
Kuzey Amerika Türk Kaynak Merkezi (TRCNA) bu ihtiyaçtan hareketle Türkiye ve ABD arasında kreatif ekonomiye ilişkin bilgi, deneyim paylaşımı, işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesi için İstanbul Ticaret Odası’nın katkılarıyla ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek bir etkinlikle tarafları bir araya getirecek” dedi.
4 -5 Kasım tarihlerinde üniversitenin iki yerleşkesinde gerçekleşecek olan organizasyona titizlikle hazırlandıklarını kaydeden Bilgili, ‘4 Kasım’da Sütlüce Yerleşkesinde başlayacak olan etkinlik 5 Kasım 2013 tarihinde Eminönü Yerleşkesinde tamamlanacak. Akademi ve iş dünyasından uzmanlar, kreatif ekonominin payının arttırılması için nelerin yapılması gerektiğini ortaya koyacak ve tasarım, yenilikçilik, ar-ge, finans ve pazar boyutunda konuyu ele alacaklar. Bu yolla özellikle tasarım ve yenilikçilik konusunda özel ve kamu piyasasının bir araya gelmesi sağlanacak’ mesajını verdi.
AB, ABD ve Japonya’nın kültürel ürünler ve yenilikçilik konusunda dünyanın geri kalan ülkeleri üzerinde güçlü bir konumda bulunduğunu söyleyen Prof. Bilgili, ekonomik büyümenin yolunun gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yenilikçilik odaklı üretim anlayışına sahip bir piyasadan geçeceğini vurguladı.
Kongreyi organize eden Kuzey Amerika Türk Kaynak Merkezi (TRCNA) Eş-Direktörü Nurten Ural ise “ABD’de son yıllarda Türkiye’ye yoğun bir ilgi var. ABD kurumları her alanda Türk kurumları ile işbirliği gerçekleştirmek için çalışmalar başlattı” diyerek, Türkiye’nin dünyada yeni trend oluşturduğuna dikkat çekti. Ural, “Biz de TRCNA olarak her iki ülkede doğru ve kalıcı işbirliklerinin oluşmasına katkı sağlamak ve bu işbirliklerinin sürdürülebilirliğini takip etmek adına faaliyetlerde bulunuyoruz. Kongrenin amacı da bu doğrultuda ülkemiz ve ABD kaynaklarının daha verimli, daha güçlü kullanımına imkan vermek için her iki ülke kurum, kuruluş ve kişilerini buluşturarak köklü işbirliklerinin temellerini atmalarını sağlamaktır.” şeklinde amaçlarını özetledi.
İki gün sürecek zirvenin ardından etkinlik kapsamında ABD’den gelen üniversitelerin temsilcileriyle İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında, eğitim, araştırma ve bilimsel çalışmalar için protokoller imzalanacak.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.