Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tolga Bülent Erdoğan, Türkiye’nin ABD’nin tedariğinin sadece %1’ini karşıladığına dikkat çekerek, Türk üreticisinin bu payı artırmak için mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Programın koordinasyonunu yapan Aktif Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tolga Bülent Erdoğan, Türkiye-ABD ticaretini değerlendirirken şu konulara dikkat çekti:
“ABD için Türkiye 9 öncelikli ülke arasında. Fakat ABD’nin tedariğinin sadece %1’ini Türkiye olarak temin ediyoruz. Çin, Kanada ve Meksika ABD’nin en büyük tedarikçileri ve %20’lik payları var. ABD’nin ithalatında Türkiye 45’inci sırada. Türk üreticisi olarak bu payı artırmak için mücadele etmeliyiz. Gerekiyorsa Ekonomi Bakanlığının sağladığı desteklerden istifade etmeliyiz. Fuar desteklerinden pazar araştırma desteğine, yurtdışı ofis, mağaza kira desteğine kadar kapsamın çok geniş olduğu bir destek programı söz konusu.
Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı eyaletler Texas, New Jersey ve Michagan, fakat ABD’nin en çok ithalat yaptığı eyaletler arasında bu eyaletlerin dışında Illinois, California ve New York da yer alıyor. Özellikle ithalat yatkınlığı olan bu eyaletlerde, rekabet fazla da olsa Türkiye olarak pazar payımızı artırmalıyız.”
Ekonomi Bakanlığı ve ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla düzenlenen programda, ABD’ye ihracat konusunda bilgi veren Zeynep Taştepe, ABD pazarında yer almak isteyen işadamlarının, Ekonomi Bakanlığı ülke masasından bilgi edinebilecekleri gibi, ticaret müşavirliklerinden de yararlanabileceklerine dikkat çekti.
ABD’de ve Türkiye’de taraf iki ülkenin yatırımlarına ve yatırım olanaklarını değerlendiren John Fay ise, ABD’de Türk yatırımının 1 milyar USD, Türkiye’de ise ABD yatırımının 8 milyar USD olduğunu ifade etti. Fay, Türkiye’de yatırımda önceliğin Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Denizli ve Gaziantep olduğunu belirtti. Büyükelçilik olarak Türkiye’de partner arayan ABD’li şirketlere yardımcı oldukları gibi, Türkiye’den de ABD menşeli ürün ihtiyacı olan firmalara destek verdiklerini kaydeden Fay, tüm eyaletlerdeki ilgili kurumlar aracılığı ile gerekli irtibatları sağladıklarını söyledi.
Fay, ayrıca alım heyeti programları ile yatçılık ve enerji gibi seçilmiş bazı sektörel fuarlara, ilgili firmaları ziyaretçi olarak ücretsiz götürdükleri bilgisini verdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.