Helal sertifikası Türkiye’de 2009 yılından itibaren önem kazanmaya başladı. Bu alandaki ilk adımı Aytaç Gıda atmıştı. O dönemde Türkiye’de ilgili kuruluş olmadığı için yurtdışından sertifika alınıyordu. 2011’den itibaren Türkiye’de de sertifika verilmeye başlandı. İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından hazırlanan “Helal Gıda Standartları”, TSE’nin (Türk Standartları Enstitüsü) Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle oluşturduğu “Adapte Türk Standardı” olarak kabul edildi ve Temmuz 2011’den itibaren helal gıda belgelendirmesi başladı.
TSE’nin yanı sıra bazı özel kuruluşlar da helal gıda sertifikası verebiliyor. TSE, bugüne kadar 63 firma için 117 adet helal sertifikası düzenlemiş. Dünya genelinde 50 ülkeden akreditasyonu bulunan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) ise 2009 yılında bu yana yaklaşık 400’e yakın firmaya helal sertifikası vermiş…
Evet, Türkiye’de son dönemde helal sertifikalı ürünlere olan ilgi artıyor. Üretici firmalar da bu ihtiyaca cevap vermek için mağazalar açıyorlar. İşte söz konusu firmaların Türkiye genelinde franchise ya da bayilik şartları…
ATİYE LAÇİN: Tarihi Mevlevi tatlısı…
Kadın girişimci Atiye Laçin, Mevlevi tatlısı olarak bilinen geleneksel tatlı çeşitleri üretiyor. Şirketin üretim tesisi Çanakkale Gelibolu’da. Burada üretilen tatlılar Atiye Laçin Tatlıları adıyla piyasaya sunuluyor.
Atiye Laçin, “Mevlevi tatlısının en büyük özelliği yüzde 100 doğal olması. İçinde yağ, un, şeker ve tatlandırıcı yok, ayrıca glutensiz. Bu tatlıyı doğal meyveler kullanarak hazırlıyoruz. Bu yönleriyle güçlü bir besin ve doğal enerji kaynağı olarak değerlendiriliyor” diyor. Şirket, söz konusu ürünlerin yanı sıra doğal ortamlarda yetişen güvem bitkisinin meyvesinden marmelat da üretiyor. Şirket, Türkiye genelinde yeni satış noktaları oluşturacak.
Telefon: 286 566 12 19
E-posta: mevlevitatlisi@gmail.com
Web: mevlevitatlisi
NATURALIVE: Kişisel bakım ve temizlik ürünleri
Naturalive markalı kişisel bakım ürünlerinin üretimine dört yıl önce İstanbul Maltepe’de başlanmış. Kimya yüksek mühendisi Kudret Livaoğlu tarafından kurulan şirket, helal sertifikalı kişisel bakım ürünleri üretiyor. Ayrıca bulaşık ve çamaşır deterjanları gibi temizlik ürünleri de var. Şirketin toplam 18 çeşit ürünü (şampuan, diş macunu, saç kremi, ruj, toz bulaşık makinesi deterjanı, sıvı el sabunu, leke çıkarıcı vb.) var. Livaoğlu’nun aynı zamanda “Zararlı Kimyasallardan Korunma Yöntemleriyle Sağlıklı Hayat” isimli kitabın yazarı olduğunu belirtelim.
Telefon: 0216 370 43 47
E-posta:info@naturalive.com.tr
Web: naturalive.com.tr
TATLISES ÇİĞ KÖFTE: İlk helal çiğköftecimiz
Tatlıses Çiğköfte, Türkiye’nin ilk helal sertifikalı çiğköfte markası. Firmanın şu anda 191 şubesi var. Şirket, yılsonuna kadar şube sayısını 220’ye çıkarmayı hedefliyor. Franchise giriş bedeli 5 bin TL+KDV. Bu bedel bir defaya mahsus ve beş yıllığına alınıyor.
Telefon: 0212 283 07 67
Web: tatlisescigkofte.com
ACICIK: Franchise veriyor
Çiğköfte pazarında helal sertifikalı üretim yapan markalardan biri de Acıcık. Ayhan Çayhan tarafından kurulan şirket, İstanbul Ümraniye’deki tesisinde çiğköfte üretiyor. Çiğköftelerin hiçbir katkı malzemesi kullanmadan hazırlandığını belirten Çayhan, “Franchise ve bayilik modelleriyle yeni şubeler açıyoruz” diyor.
Telefon:0216 372 00 00
Web: acicik.com
HAY HELAL: Distribütör arıyor
Hay Helal markalı kişisel bakım ürünleri (şampuan, deodorant, saç kremi, deodorant, dudak kremi, yüz yıkama jeli, güneş koruyucu kremi, sabun, akne kremi vb) Sri Lanka’da üretiliyor. Helal sertifikalı bu ürünlerin satışı şimdilik internet üzerinden yapılıyor. Ancak şirket, Türkiye’de pazarlama atağına kalkmaya hazırlanıyor. Bunun için güçlü bir dağıtım ağı bulunan bir firmayla bayilik ağı oluşturulacak. Şirketin ortaklarından Gülizar Mordeniz, “Ürünlerimizin dağıtım, satış ve pazarlaması için partner arıyoruz” diyor.
E-posta: hayhelal@gmail.com
Web: hayhelalayurveda.com
7K: Kişisel bakım ve kozmetik ürünleri
İstanbul merkezli 7K Temizlik Ürünleri, 2003’te kurulmuş. Şirket, üç yıldır helal sertifikalı kişisel bakım ve kozmetik ürünleri üretiyor. Spumy markalı kişisel bakım, kozmetik ve temizlik ürünleri (misvak ve nane özlü diş macunu, köpük el sabunu, şampuan, bebek şampuanı, bebek bakım yağı, gece bakım kremi, selülit kremi, saç bakım yağı, nemlendirici krem, ıslak havlu vb.) İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde üretiliyor.
7K Temizlik Ürünleri Genel Müdürü Ersin Taştan, “Franchising sistemiyle yeni satış noktaları oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun için mağaza ve stant olarak iki konsept geliştirdik. Mağaza büyüklüğü bölge potansiyeline göre franchisee’lerle birlikte belirlenecek. AVM’lerde açılacak stantlar ise ikişer metrekare olacak. Mağazaların yatırım tutarı lokasyona göre değişecek. Stantların yatırım tutarını ise tüm masraflar dahil 10 bin dolar olarak belirledik” diyor.
Telefon: 0212 474 09 09
E-posta: info@spumy.com.tr
Web: spumy.com.tr
GALETAŞ: Endüstriyel galeta unu
Galetaş Gıda Sanayi, 2006’da İzmir Çamdibi’nde kurulmuş. Daha sonra İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasına taşınmış. Şirket, buradaki tesiste modern üretim teknikleri kullanarak renkli ya da renksiz endüstriyel galeta unları üretiyor. Galeta unları tavuk, hindi, kırmızı et, deniz ürünleri, peynir, çorba ya da pizza gibi birçok farklı ürün için katkı maddesi olarak kullanılıyor.
Galeta unu pazarına ithal ürünlerin hakim olduğuna dikkat çeken Galetaş Gıda Sanayi ortaklarından Alaattin Duran, “Bizim gibi yerli üretim yapan az sayıda şirket var. Ancak, bu ürünlere talep sürekli artıyor. Pazarın büyüme potansiyeli çok yüksek. Bu talebi değerlendirmek için yeni satış noktaları oluşturuyoruz. Bunun için Türkiye genelinde bayilikler vereceğiz” diyor. Galetaş Gıda’dan bayilik almak için şirketle iletişime geçmeniz yeterli. Şirket, uygun bulduğu her yerde bayilik verecek.
Telefon: 0232 328 05 90-91-92
E-posta: info@galetas.com
Web: galetas.com
İSAR GIDA: Bölge bayileri arıyor
Rize merkezli İsar Gıda, Nurçay markalı çayı için yaklaşık üç yıl önce helal sertifikası almış. Şirketin Rize’deki fabrikası 10 bin metrekare kapalı alana sahip. Fabrikanın günlük üretim kapasitesi ise 250 ton. İsar Gıda’nın ürünleri Anadolu’daki bayilerin yanı sıra marketlerde de satılıyor. Daha fazla satış noktasına ulaşmayı hedefleyen şirket bu doğrultuda yeni bayilikler verecek. Yurtdışı pazarlarda faaliyet göstermek de şirketin hedefleri arasında.
Telefon: 0212 875 07 89
E-posta: satis@nurcay.com.tr
Web: nurcay.com.tr
ERİŞ YUMURTA: Doğal yem kullanıyor
Eriş Yumurta, yaklaşık iki yıl önce helal sertifikası almış. İstanbul Silivri’de, toplam 100 bin adet kapasiteli sekiz kümesinde yumurta üretiyor. Eriş Yumurta, aynı zamanda yem ve gübre üreten bir şirket. Trakya’da yaygın bir bayi ağına sahip. Şimdi diğer bölgelerde yeni satış noktaları oluşturmayı hedefliyor. Bayilik için herhangi bir ön şartı yok, sadece belirli miktarda teminat gösterilmesi gerekiyor.
Telefon: 0212 734 23 87
E-posta: info@erisyem.com
Web: erisyem.com
RUMELİ MAYA: Şirden mayası
Rumeli Maya, 1963 yılından bu yana faaliyet gösteren bir aile şirketi. Şirket dana, kuzu ve oğlak şirdeninden doğal peynir mayası üretiyor. Doğal şekilde üretilen mayalar iç pazarın yanı sıra Sudan, Cezayir, Irak ve Suudi Arabistan’a ihraç ediliyor. Şirket, yeni bayilikler verecek.
Telefon: 0212 616 90 96
E-posta: info@rumelimaya.com.tr
Web: rumelimaya.com.tr
MİHRİ İSTANBUL: Vücut ve cilt bakım ürünleri
Ege Teknoloji Kimya, “Mihri İstanbul” markasıyla saç, cilt, el ve ayak ile genel vücut bakım ürünleri üretiyor. Şirketin İstanbul’da 3 bin metrekare kapalı alana sahip bir üretim tesisi var. Bu tesisin yıllık üretim kapasitesi 1 milyon adet. Ürünler internet sitesinin yanı sıra bayiler aracılığıyla da satılıyor. Şirket, Türkiye genelinde yeni bayilikler verecek.
Telefon: 0216 449 67 77
E-posta: info@mihri.com.tr
Web: mihri.com.tr
BEREKET DÖNER: 61 restoranı var
Kendi şubelerinin döner ihtiyacını karşılamak amacıyla üretim tesisi kuran Bereket Döner, zamanla bu işte hızla büyüdü ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın da en büyük hazır döner üreticilerinden biri haline geldi. Şirket, şimdi yeni restoranlar açarak büyümesini sürdürüyor. Bereket Döner şubesi açmak için belirli miktarda banka teminat mektubu isteniyor. Kullanılan ürünlerin Bereket Döner’den temin edilmesi gerekiyor. Bereket Döner restoranlarında porsiyon, pilav üstü ve İskender olmak üzere çeşitli kırmızı et ve tavuk döner seçenekleri bulunuyor.
Telefon: 0212 771 55 55
E-posta: info@bereketdoner.com.tr
Web: bereketdoner.com
ELITE NATUREL: Doğal meyve suları
2002’de taze üzüm suyunu cam şişelerde piyasaya sunarak organik ürünler pazarına adım atan Ankaralı Elite Naturel, ürün yelpazesini sürekli geliştiriyor. Şirket, bugün 26 çeşit meyve suyu ihraç ediyor. Elite Naturel’in ürünleri Türkiye genelindeki ulusal ve yerel marketlerde satılıyor. Şirket aynı zamanda bayilikler de veriyor. Elite Naturel’in üretim tesisleri Ankara’da Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor.
DERYA SÜT ÜRÜNLERİ: Peynir, tereyağı…
1988’de kurulmuş Derya Süt Ürünleri’nin Sakarya ve Bilecik’te süt ürünleri işleme tesisleri bulunuyor. Şirket, günde 50 ton süt işleme kapasitesine sahip. Kaşar peyniri, beyaz peynir, tereyağı ve lor peyniri üreten şirket ürünlerini Derya markasıyla piyasaya sunuyor.
Derya Süt Ürünleri’nin sahibi Ertuğrul Metin, “Ürünlerimizi ulusal ve yerel marketler aracılığıyla müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Bunların yanı sıra Türkiye genelinden gelecek tüm bayilik taleplerini değerlendiriyoruz” diyor. Ürünlerinin bir kısmını ihraç eden şirket şu sıralar en çok Irak pazarına ihracat yapıyor.
Telefon: 0264 272 11 32
E-posta: mailto:info@adaderyasut.com.tr
Web: adaderyasut.com.tr
FDT: İranlı firma partner arıyor
İranlı kuruyemiş üreticisi FDT (Fanoos Dasht Tejarat) Türkiye’de distribütör arıyor. Şirketin üretim tesisi İran’ın Kazvin şehrinde bulunuyor. Bu tesiste yılda bin ton kuruyemiş işlediklerini belirten FDT Yönetim Kurulu Başkanı Mehdi Cabbari, “Türkiye’de bir partner arıyoruz. Güçlü bir dağıtım ağına sahip bir firma ile distribütörlük anlaşması yapmayı hedefliyoruz” diyor. Şirketin ürünleri İran ve komşu ülkelerde Binazır markasıyla satılıyor.
Telefon: 0098 281 222 24 58
E-posta: info@fdtmail.com
Web: fdt-group.com
BİRBEN: Balıkesir’in ünlü kahvecisi
Kahveci Gıda, Balıkesir’in ünlü kahve markalarından biri. Köklü bir geçmişe sahip. Şirket, 1925’ten bu yana yurtdışından ithal ettiği kahve çekirdeklerini işleyerek hazırladığı kahve çeşitlerini Birben markasıyla pazara sunuyor. Balıkesir merkezde Birben adıyla bir mağazası yıllardır faaliyette. Kahveci Gıda Sahibi Eşref Koçak, “Markamız, bölgemizde oldukça popüler. Şimdi, ulusal pazara açılmaya karar verdik. Bunun için Türkiye genelinde bayilikler vermeyi planlıyoruz” diyor.
Telefon: 0266 241 97 97
E-posta: info@birbenkahve.net
Web: birbenkahve.net
VİTTAMİN DONDURMA: Kahramanmaraşlı dondurmacı
1987’den bu yana dondurma üreten Kahramanmaraşlı Vittamin Dondurma, 2013’ün ilk aylarında helal sertifika almış. Şirket, günde 2 ton dondurma üretiyor. Vitamin Dondurma’nın Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Mersin, Antalya, Ağrı, Erzurum, Ankara, Kocaeli ve İstanbul’da şubeleri var. Şirket ortaklarından Ahmet Aktaş, franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını söylüyor. Şirket, şimdilik franchise giriş bedeli almıyor. Bir şubenin yatırım tutarı 30-100 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0344 235 05 05
E-posta: vittamin@vittamindondurma.com.tr
Helal sertifikası nedir?
Helal sertifikası, İslami kurallara uygun olarak hazırlanan ürün ve hizmetlere veriliyor. Domuz, domuz eti ve domuz ürünleri, İslami usule göre kesilmemiş hayvanlar, kesilmeden önce ölmüş hayvanlar, alkol ve tüm sarhoşluk veren maddeler, içeriğinde bu tür katkı maddeleri bulunan ürünler helal sertifikası alamıyor. Ürünlerine “helal sertifikası” alan firmalar, tüketici nezdinde güvenilirliklerini artırırken hem ülke içinde hem de ihracatta ekstra avantaj sağlayabiliyor.
İslami kurallara uygun olarak hazırlanan ürünlerin standardı anlamına gelen helal standardını ilk kez hazırlayarak uygulayan ülke Malezya oldu. Ürünün hammaddeden başlayıp mamul hale gelmesine kadar bütün prosesler, ürün bileşiminde bulunan bütün maddeler ve katkı maddeleri menşei, temin biçimi ve yolları İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması açısından denetlendikten sonra helal sertifikası alabiliyor.
“Cepte helal”
Girişimci Yalçın Doğan, helal gıda pazarı için orijinal bir proje geliştirmiş. “Cepte helal” adını verdiği uygulama cep telefonunuza indireceğiz bir program aracılığıyla çalışıyor. Programı cep telefonunuza indirdikten sonra artık gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Zira bu uygulama sayesinde marketlerdeki binlerce üründen hangisinin helal sertifikalı olduğunu anında görüyorsunuz. Bunun için cep telefonunuz kamerasını almak istediğiniz ürünlerin barkodlarına tutmanız yeterli. Tıpkı marketlerde ödeme yapmak için kasaya gidip aldığımız ürünlerin barkod okuyucusundan geçirilmesi gibi… Telefonunuz birkaç saniye içinde o ürünün helal sertifikalı olup olmadığını gösteriyor.
Tatlıses Çiğköfte Fabrikası Müdürü Elif ATTEPE: “Sertifika veren kuruluşun güvenilirliği önemli”
Tüketiciler helal sertifikalı ürünlere güveniyor. Bu konuda içleri çok rahat. Çünkü, helal sertifika çok detaylı işletilen ve denetlenen bir sistem. Helal şartları her ürün için ayrı ayrı oluşturuluyor. Özellikle çiğköfte için konuşmamız gerekirse kullanılan hammaddelerin GDO’suz oluşu, ürünün katkı maddesi ve boyar madde içermemesi gibi birçok kriter var. Hatta üretim tesisi içinde kullanılan dezenfektanların da etil alkol içermemesi gerekiyor. Helal ürün için kullanılan tüm ekipman ve ürünlerin ayrı depolanması gerekiyor.
Helal sertifikası adı altında belge alan çok firma olabilir. Ancak bazılarının akreditasyonu olmayan ya da güvenilir akreditasyona sahip olmayan firmalardan alınan sertifikalar olduğu da bir gerçek.
GİMDES Başkanı Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER: “İhracat şansı çok fazla”
Birkaç yıl önce yapılan araştırmalarda helal gıda kavramının bilinmediğini görüyorduk. Şimdi bu konuda tüketiciler bilinçlendi. Bu tür ürünlere ilgi her geçen yıl büyük oranda artıyor. İyi bir büyüme trendi yakalayan pazarın büyük çoğunluğu GİMDES tarafından helal sertifikalandırılan ürünlerden oluşuyor. Helal sertifika iç pazarın yanı sıra ihracat konusunda da çok önemli avantajlar sağlıyor. Örneğin dört beş yıl önce İslam ülkelerinin çoğu Türkiye’den ihraç edilen malları gümrüklerinden sokmuyordu. Diyanetten, müftülükten ya da bakanlıktan alınan belgelerle bu işler ağır aksak yürüyordu. Ancak şimdi sertifikalı ürünlerimize komşu ülkelerin ilgisi çok fazla.
Para Dergisi
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.