0-25

Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Türkiye’de e-ticaret sitelerinin önündeki en büyük engelin finans sıkıntısı olduğunu belirterek, “Daha önce 27 olan private shoppinglerin (özel alışveriş sitesi) sayısı bu yıl 10’a düştü. Gelecek yıl bunların 5’i daha kapanacak” dedi.

‘Girişimcilik’ ve ‘Melek Yatırım’ konusunda son yılların en aktif kişileri olan Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra ile Aslanoba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği’nin (GYİAD) düzenlediği konferansta yatırım sırlarını anlattılar.

Capital ve Ekonomist Dergilerinin Yayın Direktörü Rauf Ateş’in moderatörlüğünü üstlendiği konferansın açılışında konuşan GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, yapılan yasal düzenlemelerle Türk melek yatırımcılarının önünün açıldığını belirterek, bugün itibariyle 50’nin üzerinde kişinin melek yatırımcı lisansı aldığını söyledi. Getirilen düzenlemelerde yatırımın yüzde 75’inin 1 milyon TL’yi aşmayacak şekilde vergiden düşülmesinin önemli bir teşvik unsuru olduğuna dikkat çeken Akdarı Toprak, e-ticaretle ilgili şu bilgileri verdi:

E- TİCARET HACMİMİZ 26 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

“Türkiye’de internet kullananların sayısı 35 milyonu aştı. Dünyada internet kullanımında 12. sırada yer alıyoruz. Ülkemizde genç nüfusun internet kullanım oranı yüzde 66 seviyelerine yükseldi.

E-ticaret pazarımız son 3 yılda ortalama yüzde 50’nin üzerinde büyüdü. Hindistan’dan sonra dünyada en hızlı büyüyen 2. e-ticaret pazarıyız. Bu alandaki pazar hacmimiz 2005 yılına oranla 16 kat artarak 23 milyar TL’yi aştı. Ülkemizde işletmelerden son tüketiciye yapılan e-ticaret hacminin toplam perakende ticaret hacmine oranı dikkate alındığında AB’ye göre 8 kat, ABD’ye göre 20 kat büyüme potansiyeli bulunuyor. Ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 4’ü internet üzerinden alışveriş yaparken AB’de bu oran yüzde 10, ABD’de ise yüzde 15’lerde. Özetle e- ticarette gidilecek daha uzun bir yolumuz var.”

PERAKENDECİLER HALA UYUYOR

Konferansta konuşan Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra ise yatırım yapılan şirketlerin yüzde 70’inin başarısız olduğuna dikkat çekerek, son 12 ayda kapanan şirketlerin hemen hepsinin ortak probleminin finans yetersizliği olduğunu söyledi. Geçen yıl 27 olan private shoppinglerin sayısının 10’a düştüğüne dikkat çeken Afra, şöyle devam etti:

“Gelecek yıl bu firmaların 5’i daha kapanacak ve sayı 5’e düşecek. Ayakkabı alanında piyasada 4 oyuncu vardı. Bunların sayısı da 1’e düştü. İyi niyetle başlanan pek çok proje umduğunu bulamadan kepenk indirmek zorunda kalıyor. Ben projelere yatırım yaparken üç konuya dikkat ediyor ve 2 saat içinde karar veriyorum. Bana göre güçlü bir ekibe, ölçeklendirilebilme özelliğine ve gelir modeline sahip projeler başarılı oluyor. Bu alanda çok ciddi fırsatlar var. Ancak perakendeciler hala uyuyor, bu alanda hiçbir ciddi atılımları yok” dedi.

Aslanoba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba da 9 ayda 32 milyon dolar sermaye koyarak 36 farklı yatırım gerçekleştirdiğini belirterek, melek yatırımcılığın ekonomik olduğu kadar sosyal yönünde bulunduğunu ifade etti. 36 yatırım içinde 2-3 yıldız adayının bulunduğuna belirten Aslanoba, melek yatırımcıların portföy teorisine uymaları gerektiğini sözlerine ekledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın