Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir
Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir

Türkiye’de satılan traktörlerin ortalama beygir gücünün, 2000’li yılların başında 50-55 iken, bugün 70’e yükseldiği, bunun verimlilik açısından çok önemli olduğu bildirildi.

Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir  yaptığı açıklamada, Koç Holding ve Fiat Oto iştiraki Case New Holland (CNH) ortaklığındaki Türk Traktör tarafından üretilen “New Holland”, “Case” markalı traktörlerini “Bursa 11. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarında (Burtarım 2013) sergilediklerini belirtti.

Sektörde yıllardır açık ara lider olduklarını bildiren Özdemir, piyasada 38 markanın bulunduğunu ifade ederek, “Piyasada satılan her iki traktörden birisi Ankara’daki fabrikamızdan, Türk Traktör’den çıkıyor. Yaklaşık yüzde 50’si bize ait. Bununla da gurur duyuyoruz” dedi.

Türkiye pazarının potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Özdemir, Türkiye’nin işlenebilir tarımsal arazi büyüklüğü açısından dünyada 8’inci, tarımsal hasıla açısından da Avrupa’da birinci, dünyada da 7’nci sırada bulunduğunu kaydetti. Özdemir, Türkiye’nin dünyada satılan traktör sayısı açısından ise 5-6’ncı sırada yer aldığını belirterek, Türkiye’de 2011 yılında satılan, trafiğe kaydedilen traktör sayısının 60 olduğunu bildirdi. Özdemir, şunları kaydetti:

“Son 30 yılın ortalaması 33 bin. 2011 yılında tüm koşullar çok olumluydu. Hem rekolte hem emtia fiyatları hem ürün fiyatları hem desteklemeler çok olumluydu. Onun için muhteşem bir yıl geçirdik. 2012’de pazar biraz stabilize oldu ve pazar 60 binden 50 bine düştü. Bunun nedeni de belli bölgelerde yaşanan kuraklıktı. Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler de sektörümüzü olumsuz etkileyen faktördü. Bu yıl da fena gitmiyor. Bu yıl iklim koşulları geçen yıldan daha iyi, ürün rekolteleri daha iyi. İlk 7 aylık verilere baktığımız zaman, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 12’lik bir küçülme var. Ağustosun ikinci yarısı, bayramdan sonrası da iyiydi, hareketliydi. Bayramdan sonra talep yüzde 20 civarında arttı. Eylül ayı, beklentilerimizden iyi geçti. Ekim, kasım aralık aylarını da iyi kapatmayı düşünüyoruz. Dolayısıyla yılı iyi bir şekilde kapatacağız. Tahminimiz bu yıl 45 bin ila 50 bin civarında traktör satılacak. Pazarın geçen yıla yaklaşmasını bekliyoruz.”

Traktörlerin beygir gücünde artış

Özdemir, fuarda 22 beygirden 390 beygire kadar traktörleri üreticiyle buluşturduklarını, bunun müthiş bir ürün genişliği olduğunu belirterek, “Türkiye’de satılan traktörlerin ortalama beygir gücü, bundan 10 yıl önce, 2000’li yılların başında 50-55 beygirdi. Bugün 70 beygire çıktı. Bu verimlilik açısından çok önemli” dedi.

Türkiye’nin en önemli konusunun verimlilik olduğunu ifade eden Özdemir, süreç içinde Türkiye’de arazi ölçeğinin arttığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da toplulaştırma veya konsolidasyon yönünde teşvik ettiğini hatırlattı. Türkiye’de şu anda çiftçi başına düşen arazi ölçeğinin 60-65 dekar olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:

“Bu, Avrupa ile Amerika ile kıyaslandığında üçte biri, beşte biri, onda biri. Bu da ölçek ekonomisini etkiliyor. Ölçek ekonomisinden faydalanarak daha büyük arazide tarımsal faaliyet yapıldığı zaman sabit giderler düşüyor. Bin dekar araziyi, 390 beygir bir traktörle çalışmak farklı, 5 tane küçük traktörle çalışmak farklı. 5 küçük traktör kullandığı zaman 5 tane operatör kullanılacak, yakıt sarfiyatı daha fazla olacak ve tarımsal faaliyet daha uzun zamanda yapılacaktır. Beygir gücü yüksek tek traktörle daha az yakıt tüketimi, hız ve verimlilik mümkün.”

“Avrupa’daki ortalama traktör beygir gücü 100’ün üzerinde”

Avrupa’daki duruma da değinen Özdemir, “Şu anda Avrupa’daki ortalama traktör beygir gücü 100 beygirin üzerinde. Avrupa’da satılan çift çekerler hemen hemen yüzde 100 çift çeker. Hemen hemen yüzde 100 kabinli. Türkiye’de şu anda çift çeker oranı da beygir gücünü paralel gelişiyor. O da yüzde 70’e ulaştı, çift çeker oranı. Çift çekerin avantajı, arazinin türüne göre değişmekle birlikte özellikle engebeli arazilerde daha iyi tutunma sağlıyor, çekiş daha iyi oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Özdemir, verimliliği etkileyen faktörlerden birinin de traktörün yaşı olduğunu ifade ederek, Türkiye’de yaklaşık 1,4 milyon traktör bulunduğunu, bunun yaklaşık yarısının 25 yaşın üzerinde ve ekonomik ömrünü doldurmuş durumda olduğunu sözlerine ekledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın