GE yeni yatırımlar sayesinde Türkiye’deki kamu kurumları ve şirketlerle bir dizi stratejik ortaklıklar kurdu. Yaptığı bu yatırımlar ile GE, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılında Türkiye’nin dünyadaki ilk 10 ekonomi içinde yer alma vizyonunu desteklemeyi hedefliyor. Planlanan yatırımlar Türkiye’de 600’den fazla yeni istihdam yaratacak ve ihracatı önemli ölçüde artıracak.
GE’nin Türkiye’ye ve ülke insanlarına olan uzun vadeli taahhüdü Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve GE Başkan ve CEO’su Jeffrey Immelt’in katılımıyla bugün İstanbul’da yapılan bir basın toplantısı ile duyuruldu. Etkinliğe bürokratlar, iş dünyasının liderleri ve GE’nin ortakları katıldı.
GE’nin1948’den bu yana ülkedeki ilk endüstriyel yatırımcılardan biri olarak Türkiye ekonomisinin büyümesinde istikrarlı ve kararlı bir rol oynadığını vurgulayan Jeffrey Immelt şunları söyledi:
“Kamu kurumları ile özel sektör arasındaki işbirliklerinin fark yarattığına inanıyoruz ve Türkiye’de gitmeyi seçtiğimiz yol da budur. Buradaki güçlü pozisyonumuzu daha da geliştiren yeni yatırımlarımız ile Türkiye’nin altyapı gelişiminde, ülkenin tüm potansiyelini ortaya koymasını sağlayacak olan, ekonomik üretkenlik, rekabet gücü ve operasyonel etkinlik alanlarına odaklandık. Bunun yanı sıra, Türk profesyonellerin mevcut donanımını daha da artırmaya yönelik bilgi transferine, iş olanakları yaratmaya ve ülkenin güçlü yanlarından biri olan yenilikçilik kültürünün devam etmesine katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.”
GE’nin kilit öneme sahip altyapı projeleri ve girişimlerine yapılan yatırımlar, ülkenin2023 vizyonunu destekleyecek şekilde, ulaşım, havacılık, enerji ve sağlıksektörlerini kapsıyor.
GE’ninileri teknolojili gaz türbinleriyle Kırıkkale’de enerji yatırımı
GE,GE Energy Financial Services (EFS) ve Gama Holding ortak girişimi olan GamaEnerji A.Ş. ve EPC ortağı olan Gama Güç Sistemleri’ne anahtar teslim bir çözüm sunuyor ve bu çözümün bir parçası olarak Kırıkkale’de bulunan 840 MW’lık enerji santrali için ileri teknolojili gaz türbinleri sağlıyor. Günümüzde var olan en gelişmiş GE enerji üretim teknolojisi, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere bu tesise, azami kullanılabilirlik, güvenilirlik ve verimlilik ile güç verecek.
GE, 2016 yılının ikinci çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanan santral için iki Frame 9F 5 serisi gaz türbini, bir D-11 buhar türbini ve üç jeneratör temin edecek. Proje, 400 milyon Euro tutarındaki toplam EPC sözleşmesi değeri ile bu sene Türkiye’de yapılan en büyük enerji sektörü yatırımlarından biri konumunda.
Yenilenebilir enerjiye yatırım: Manisa için rüzgar enerjisi
Gama Enerji’ye ait bir diğer enerji yatırımı ise Manisa, Akhisar’da 2014 yılında faaliyete geçmesi beklenen 35 megawatt (MW)gücündeki Gök II Rüzgar Enerji Santrali. GÖK II rüzgar santralı çok farklı rüzgar koşullarında çalışma ve farklı şebeke bağlantısı kapasitesi sağlayan gelişmiş verimlilik ve güvenilirlik düzeyine sahip 13 adet GE 2.75-103 rüzgar türbini tarafından işletilecek. GAMA Enerji’ye ait üç rüzgar santralinin toplam enerji kapasitesi, Gök II’nin tamamlanmasıyla yaklaşık 115.000 hanenin elektrik ihtiyacına karşı gelen 67,5 MW’a çıkacak.
Küresel pazar için yerel üretim: LEAP jet motorları için Blisk teknolojisi
GE ve TEI, GE Havacılık ve Fransız firması Snecma’nın ortak girişimi olan CFM International için Türkiye’de blisk (yekpare kanatçık ve diski) üretimine yönelik uzun vadeli bir tedarik sözleşmesi imzaladı. LEAP ailesine ait motorlar, yeni ve çığır açıcı teknolojilerle daha az yakıt tüketir hale gelirken, aynı zamanda CFM56 serisi motorları efsane hale getiren, aynı güvenilirlik ve düşük toplam işletme maliyeti seviyesine de sahip. TEI bu anlaşma sonucunda LEAP motorları için blisk üreten ihtisaslaşmış bir tesis haline geliyor.
LEAP jet motorları, tek parça metalden üretilen kanatçıklı disklerin (blisk) kullanımı ile motorun yakıt verimini artırırken, ağırlığını da azaltıyor. TEI imzalanan uzun vadeli sözleşme çerçevesinde Eskişehir’deki fabrikasında, yüksek teknolojik üretim ve donanımlı işgücü kapasitesini kullanarak, 5 değişik kademe blisk üretimi yapacak. Bu anlaşma, TEI’nin mevcut havacılık sanayi için parça üretimi, bakım, onarım ve revizyon (MRO) hizmetlerini de içeren gelişmiş teknolojik gücünü daha da üst seviyeye taşıyacak. Bu anlaşmanın 200’den fazla yeni iş olanağı yaratması ve global anlamda Türkiye’nin havacılık parçaları ihracatı kapasitesini artırması da öngörülüyor.
Tülomsaş ile Eskişehir’de lokomotif üretimi
GE ve Tülomsaş başarılı ortaklıklarını daha da geliştirerek Türkiye’de GE PowerHaul lokomotiflerini üretecekler. Bu girişim yerelleşme, bilgi transferi, iş yaratma ve ihracatı teşvik etme gibi unsurları destekliyor. Power Haul lokomotifleri, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya ihracatın yapıldığı Eskişehir’de üretiliyor. 2014 için hedeflenen üretim miktarı 50 adet iken, takip eden yıllarda 50 ila 100 arasında lokomotif üretilecek ve bunun 30 ila 70adedi ihraç edilerek, Türkiye için 2023 yılında 1,5 milyar ABD dolarının üzerinde potansiyel ihracat geliri yaratılacak. 2013’ün Eylül ayında Türkiye’de üretilen ilk PowerHaul lokomotifinin Avrupa’ya sevk edilmesiyle ihracat başlamış bulunuyor.
Türkiye’den dünyayarüzgar türbinleri üretmek için kurulan ortaklıklar
GE, bir diğer stratejik yerelleştirme girişimi çerçevesinde, küresel tedarikçileri ile birlikte Türk firmalarıyla ortaklık kurulmasını sağlayarak, Türkiye’de rüzgar türbini kuleleri ve kanatları üretiyor. Bu durum 2023 vizyonunda yer alan rüzgar enerjisinin teşvik edilmesi hedefiyle uyumlu olmasının yanı sıra enerji sektöründe güçlü bir yan sanayi yaratarak daha şimdiden İzmir ve Bandırma’da yaklaşık 400 kişi için iş olanağı yarattı. GE, günümüzde Türkiye’de75 milyon ABD dolarının üzerinde rüzgar türbini kanadı ve kulesi satın alarak bunların dörtte birini Avrupa ülkelerinde bulunan diğer GE projelerine ihraç etti.
Havacılık sektörü için inovasyon
GE tarafından bu yılın başında gerçekleştirilen ve yerelleştirmeyi teşvik etmeyi hedefleyen bir başka önemli yatırım da Tusas Motor Sanayi (TEI) ile ortakgirişim olarak kurulan Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin (RDC)açılışı oldu. RDC, 250 üst düzey donanıma sahip Türk mühendisin, tasarım, araştırma ve geliştirme çalışmalarını kurum içi yazılım kabiliyetleriyle destekleyerek yürüttüğü, Gebze’deki Türkiye Teknoloji Merkezi’nin (TTC) bir parçası olacak. GE Havacılık bünyesindeki 5 küresel mühendislik tesisinden biri olan TTC, tasarım, robotik, ileri mekanik işleme ve muayene teknolojileri alanlarına odaklanarak bu yıl yüzde 30 oranında büyüme gerçekleştirdi.
Sağlık hizmetleri sektöründe Kamu-Özel Ortaklık modeline destek
GE, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın kamu-özel ortaklık modeli için sahip olduğu vizyonu destekliyor. Dünya çapında kamu-özel ortaklığı projeleri geliştirmekte global bir deneyime sahip olan GE, teknoloji, varlık yönetimi ve finansal çözümler sayesinde sahip olduğu en üst düzey yetkinliği Türkiye için kullanmaya odaklandı.GE, bu yaklaşım ile aynı zamanda sağlık hizmetleri sektörünün verimliliğini artırmayı, bilgi transferine yardımcı olmayı ve Bakanlığın yatak kapasitesini artırma ve daha düşük maliyetli, kaliteli sağlık hizmetine erişim sağlama hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor.
GE İnovasyon Barometresi Araştırması
GE’ninyerelleşmiş yenilikçi girişimleri, Türk iş dünyasının inovasyona bakış açısı ile paralel bir gelişim izliyor. Türkiye’de bu yıl üçüncüsü yapılan GE İnovasyon Barometresi Araştırması’na göre üst düzey yöneticilerin yüzde 92’si yenilikçiliği büyüme için stratejik bir öncelik olarak tanımlamaktadır. Türk şirketlerinin yaklaşık yüzde 80’i yeni teknolojiler geliştirmeyi başarılı inovasyonun önemli itici gücü olarak gördüklerini belirtmişlerdir; bu oran dünya ortalamasından 14 puan fazladır. Anketi yanıtlayanların yaklaşık yüzde 88’i ortaklıkların önemini vurgulayarak şirketlerinin işbirlikleri vasıtasıyla inovasyona açık olduklarını ifade etmişlerdir.
GE,700’ü aşkın çalışana sahip, dört farklı şehirdeki tesisleriyle Türkiye’de bugün doğalgazdan elde edilen elektriğin yüzde 50’sinden fazlasını üretmektedir. Türkiye’deki uçakların yüzde 60’ı GE teknolojileri ile uçmaktadır ve her gün çok sayıda hastanede 15.000 civarında GE Sağlık ürün ve çözümleri kullanılmaktadır. GE’nin devam eden yatırımları bu önemli büyüme alanlarındaki ortaklıklarını daha da güçlendirecek ve dolayısıyla Türk halkı için yeni fırsatlar oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.