London School of Economics Direktörü Prof. Craig Calhoun
London School of Economics Direktörü Prof. Craig Calhoun

Boğaziçi Üniversitesi, 150. Yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen Konferanslar Dizisi kapsamında dünyaca ünlü Amerikalı sosyolog, London School of Economics Direktörü Prof. Craig Calhoun’u ağırladı.

Üniversitelerin Kamusal Misyonu’ başlığını taşıyan konuşmasında Prof. Calhoun, ‘public good’ (Toplumsal /Kamusal İyilik ) kavramı üzerinde durarak, eğitimin ve özellikle üniversitelerin toplumsal misyonunun toplumsal iyiliğe hizmet olduğuna değindi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Gülay Barbarosoğlu’nun sunuş konuşmasıyla katıldığı konferansta Barbarosoğlu, bugüne dek sosyal ve kültürel disiplinlerde pek çok önemli konuşmacıyı ağırlamış, kamuya yönelik etkinlikler düzenlemiş ve düzenleyecek olan Boğaziçi Üniversitesi’nin özellikle 150. Kuruluş yıldönümü kapsamında  ‘üniversitenin kamusal misyonu’ başlıklı bir konferansa ev sahipliği yapıyor olmasının ayrı bir önem taşıdığına değindi.

Prof. Calhoun ise konuşmasında üniversitelerin tarih boyunca incelendiğinde sahip oldukları ve koruyageldikleri ‘entelektüel ifade özgürlüğü’ gibi bazı temel değerlerle aslında bir anlamıyla ‘muhafazakar’ (conservative) kurumlar olma özelliği taşıdığını belirtti.

Bu değerlerin zaman içerisinde kimi zaman siyasi otoritenin kimi zaman da ‘piyasa’nın baskısına maruz kalabileceğine dikkat çeken ünlü sosyolog, her durumda kurumsal bir yapıyı muhafaza etmeye çalışırken asıl gözden kaçmaması gerekenin temel değerleri korumak olduğunu belirtti.

Konuşmasında, düşünür Habermas’ın ‘demokrasi toplumsalcılığa /toplumsala dayanır’ (democracy depended on publiciness) görüşünden söz eden Prof. Calhoun, ayrıca üniversitelerin bireylerin eğitimlerini oluşturmak ve görüşlerini şekillendirmek kadar bir kamuoyu da oluşturma misyonuna dikkat çekti.

Prof. Calhoun konuşmasında üniversitelerin bağımsız bilgi ve bilim üretimi yapan kurumlar olmasıyla birlikte aynı zamanda ‘toplumsal /kamusal iyi’yi gerçekleştirme adına toplumsal anlamda bağlayıcı bir misyonu olduğunu da dile getirdi.

Prof. Craig Calhoun Kimdir?

Prof Calhoun’un kozmopolitlik, kültür ve iletişim, sosyal hareketler, teknolojik değişimin etkileri, eğitim, din, topluluklar, milliyetçilik ve sosyal aidiyet gibi beşeri bilimlerin alanına giren pek çok konuda çalışmaları ve kitapları bulunuyor. Calhoun’un en önemli çalışmaları arasında ‘Tiananmen Meydanı Protestoları 1989’ adlı kitabı bulunuyor. Türkçe de ise geçen yıl dilimize çevrilen ve yayınlanan ‘Milliyetçilik’  adlı bir kitabı yer alıyor.

Prof. Calhoun, aynı zamanda MIT ve London School of Economics‘de sosyoloji profesörü olan Richard Senneth ile birlikte, siyaset, kültür ve toplum üzerine disiplinler arası bir seminerler programı olan NYLON’ın kurucuları arasında da yer aldı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın