burcu-canacik-w200.jpg

HR Dergi tarafından organize edilen ‘Seçme, Yerleştirme ve Yetenek Yönetimi Zirvesi’ ne katılan DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, “Y Kuşağını Çıldırtan Mülakat Soruları” konulu bir oturum düzenleyecek. DBE, işe alım profesyonellerinin yıllardır şikâyetçi olduğu, mülakat cevaplarının basmakalıp olması konusunda ve hatanın nereden kaynaklandığı üzerinde duracak.
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, HR Dergi tarafından 2 – 3 Ekim 2013 tarihinde düzenlenen ‘Seçme, Yerleştirme ve Yetenek Yönetimi Zirvesi’ne katılıyor. İstanbul, Marriott Asia’da düzenlenecek zirvede kuracağı stant ile iki gün boyunca ziyaretçileri çalışmaları hakkında bilgilendirecek olan DBE, etkinliğin ilk gününde bir oturum da düzenleyecek.
2 Ekim Salı günü 11.25 – 12.00 saatleri arasında Marriott Asia B Salonu’nda “Y Kuşağını Çıldırtan Mülakat Soruları” başlıklı bir sunum yapacak DBE, şu anda yaşı 30’a yaklaşan Y kuşağının işe alım mülakatlarında hoşlanmadığı sorulara dikkat çekerek, katılımcıları alternatif sorular konusunda bilgilendirecek. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, Proje Yöneticisi, Kurumsal Koç ve Eğitmen Uzm. Psikolog Burcu Çanacık tarafından yapılacak sunumda; yeni mezunlardan deneyimli çalışanlara, Y kuşağının duymaktan yorulduğu, cevaplamaktan nefret ettiği; bunun sonucunda da cevaplarını klişeleştirdiği mülakat soruları tartışılacak. Y kuşağının erken temsilcilerinin bir süredir iş hayatının içerisinde yer aldığını anlatan Burcu Çanacık, “Y kuşağı 1980’den itibaren doğmuş kişiler için kullanılan bir terim. Ancak ağırlıklı olarak 1985 – 2000 yılları arasında dünyaya gelen bireyleri kapsayan olgu olarak kabul görüyor.
Sunumumuzda kurumsal iş hayatı içinde Y kuşağının üniversite ve üstü mezunu olan üyelerini incelemeye aldık” diyor. Bu kuşağın şu dönemde iş yaşamında başat rol oynadığına dikkat çeken Çanacık, “1992 ve sonrası doğanlar ise üniversite ve lise yıllarını sürüyorlar. Onlar da yakında iş hayatının içerisinde daha aktif yer alacaklar. Bu nedenle kurumlar için bu kuşağın tercihleri önümüzdeki 20 yıl boyunca değer kaybetmeyecek. Y kuşağı ise, bugün ve gelecek yıllarda kurumsal hayattaki yerini aramaya devam edecek. Bu süreç işe alımla başlıyor. Kariyer gelişimi ve performans yönetimi ile devam ediyor. Bu araştırmada, Y kuşağının işe alım mülakatlarında kendini daha iyi ifade etmesini sağlayabilecek verileri toplamayı amaçladık” diyor.
Mülakatlarda Y kuşağı
Araştırma sürecinde, mülakat deneyimi yaşamış Y kuşağı temsilcileriyle karşılıklı görüşmeler yaparak onları strese sokan, ifade yeteneklerini kısıtlayan soruların neler olduğunu öğrendiklerini anlatan Çanacık, “ Araştırmamız, ‘Y kuşağı mülakat esnasında hangi sorular nedeniyle sıkıntı yaşıyor?’, ‘En sinir bozucu mülakat soruları hangileri ve neden?’ ve ‘Hangi sorular Y kuşağının kendini daha iyi ifade etmesini sağlar?’ soruları etrafında şekilleniyor. İlk üyelerinin şu sıralar 30’lu yaşlarınayaklaştığı Y kuşağı, işe alım mülakatlarında aday olarak yer alan en büyük grubu oluşturuyor. Ne var ki, Y kuşağı mülakat sorularının büyük bir bölümünden çok şikâyetçi! Araştırma sonuçlarını DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü olarak HR Dergi Seçme Yerleştirme Zirvesi’nde açıklayacağız” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın