Almanya, 22 Eylül Pazar günü yaklaşık 62 milyon seçmenin oy kullanmasıyla önümüzdeki dönemde ülkeyi yönetecek liderini seçti. Almanya Cumhurbaşkanı Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) oylarını arttırarak seçimden yeniden birinci olarak çıktı.

Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen
Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen

Almanya genel seçimleri sonrasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, “Almanya’nın Merkel ile yola devam etmesiyle Türkiye için Avrupa Birliği hayal mi olacak” diye sordu. Prof. Dr. Şen’in değerlendirmesi şöyle:

Almanya’da Angela Merkel’in başbakanlığı Türkiye için olumlu olmayacak

Seçimlerin sonuçları belli olmuş durumda.  Almanya’ da kamuoyu araştırmalarının yanılma payı oldukça az. Buna göre Hıristiyan Demokratlar Angela Merkel’in partisi olarak tam oyların %41’5’i alırken Peer Steinbrück’ün başbakan aday olduğu Sosyal Demokratlar oy oranı % 25,7 de kaldı. Üçüncü parti konumunda sol parti %8,6 oy aldı.

Almanya büyük koalisyona hazırlanıyor

Büyük koalisyon Merkel’i daha da güçlendirecek. Almanya’da bu seçimlerde en önemli gelişmeyi Almanya için bir alternatif başlığında ilk defa bu seçimlere katılan olan AFD partisi yarattı. Euro’ya karşı çıkan Almanya’nın Avrupa Birliği politikasına eleştirisel bakan Halkın yanında belirli Akademisyenlerin de yer aldığı, bu alternatif gelişme bu seçimlerde  %4,9 bir oy aldı.

Hükümeti kimler kuracak?

Buna göre başbakan adayı Angela Merkel ya Peer Steinbrück’ün partisi SPD ile bir koalisyon hükümeti gerçekleştirecek veya Almanya’ da bir ilk gerçekleşecek ve Angela Merkel yeşillerle Hükümet kuracaklar. Diyeceksiniz ki hakikaten Almanya’ da Hıristiyan Demokratların ve yeşillerle bir ortaklığı olabilir mi? Evet, şu durumda yeşillerin iktidar hırsına baktığınız zaman yeşiller bu koalisyona ortak olmak için CDU’ya her türlü tavizi vermeye hazır durumdalar. Böyle bir hükümeti Almanya kaldırabilir mi? Bu konuda bir şey söylemek güç. Op portun bir politika izleyen Cem Özdemir herhangi bir bakanlık almak için partisini buna zorlayabilir. Almanya için en ciddi olay Hıristiyan Demokratlarla  Sosyal Demokratların bir koalisyon hükümeti oluşturmasıdır.
Merkel’in Türkiye karşıtlığı bu dönemde de devam edecek ve daha da sertleşecek

Türkiye açısından bu gelişmelere baktığımız zaman Angela Merkel’in 4 yıllık bir başbakanlığına hazır olmamız lazım. Bunu Türkiye’ye neler getirebilir?

AB-Karşıtlığı

1. Türkiye karşılılığını sürdüren Angela Merkel AB konusunda tamamen önümüzü kesecektir. Türkiye karşıtlığını Angela Merkel tüm politik yaşamda göstermiş bulunmaktadır. Tavak Vakfının yaptığı ve Ekim başında açıklanacak kamuoyu araştırmasına göre Türkiye’nin tam üyeliğine en fazla karşı çıkan ülke ve Partiyi, Almanlar ve Hristiyan Demokratlar oluşturmaktadır. Bu seçimlerden sonra Merkel daha da sertleşiyor.

Göçmenlere Olumsuz Bakış

–          2. Almanya’da sayıları 3 milyonu bulan Türk kökenli göçmenlerden rahatsız olan Angela Merkel göç politikasında başarısız bir konumunda olan devlet bakanı Maria Böhmer başkanlığında uyum politikası izleyecek ve buda olumsuz gelişmeleri tekrar beraberinde getirecektir. Almanya’daki  Türkleri, uyum için büyük engel olarak gören Angela Merkel’in hedefi, Türklerin geri dönmesine, özellikle sosyal yardımdan yaşayanların ülkeyi terk etmelerine yöneliktir. Bu konuda bugüne kadar fazla başarılı olamayan Angela Merkel bunun karşılığında başarılı Türklerin Almanya’yı bırakıp kaçmasına neden olmuştur.

Oranlar

Hristiyan Demokratlar

Sosyal

Hür Demokratlar

Sol

Yeşil

Korsan

AFD

Diğer

2009ların sonuçları

33,8%

23,0 %

14,6 %

11,9 %

10,7 %

2,0 %

4,0 %

2,5%

2013larınSonuçları

41,5%

25,7%

4,8%

8,6%

8,4%

2,2%

4,8%

4,1%

 

 

Merkel- Erdoğan ilişkiler

3. Türk başbakan Tayyip Erdoğan’a büyük ölçüde soğuk bakan Angela Merkel bu soğukluğunu sürdürecektir. Angela Merkel ve Tayyip Erdoğan arasındaki politik soğukluk çok uzun dönemler dayanmaktadır. Gerhard Schröder, Tayyip Erdoğan arasındaki iyi ilişkiler, Angela Merkel Başbakan olmasından sonra büyük ölçüde değişmiştir. Bu acıdan önümüzdeki dört yılda Almanya’dan Türkiye’ye ciddi ve sağlıklı bir yaklaşım beklememeliyiz.

Türklerin Konumu

Eskiden Sarkozy’in Fransa başkanı olarak karşı çıktığı Türkiye tam üyeliğine yeni Fransa Cumhurbaşkanı, Hollande olumlu yaklaşımlar içerisindeyken Angela Merkel’in partisi tam Türkiye karşıtı bir parti haline gelmiştir.

Bakalım gelişmeler ne olacak. Bu seçimlerden sonra Almanya’da 10 tane Türk kökenli Alman Parlamenter Parlamentoda olacak. Bu kişiler bu partilerin politikalarına tamamıyla uymak zorunda oldukları için Türkiye konusunda fazla bir getiri beklememeliyiz.

Parlamento Sayısı

Hiristoya Demokratlar

Sosyal

Sol

Yeşil

FDP

2013ların sonuçları

311

192

64

63

2009lerın sonuçları

239

142

78

68

78

 

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın