ESİN ÇETİNEL>> GLOBAL ekonomi ve piyasalara ilişkin belirsizlikle kırılganlığı artan Türkiye’nin son günlerde bir de Suriye gerginliğiyle sarsılması, tasarruf sahiplerini yeni pozisyonlar almaya yöneltiyor. Yatırımcılar artık genel olarak daha likit enstrümanları tercih ederken, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil olanlar da yavaş yavaş portföy değişimine gitmeye başladı. Bugüne kadar daha riskli olarak tanımlanan ve portföyünde hisse senedi olan fonları tercih eden BES katılımcıları şimdilerde bunu değiştiriyor. BES’e dahil olanların son bir ayda, portföylerinde ağırlıklı likit fonlar ile kamu iç borçlanma senetleri olan fonlara yöneldikleri görülüyor.

Öte yandan, BES’in uzun vadeli bir yatırım olduğunu hatırlatan uzmanlara göre, böylesi ortamlarda da hisse senedine yatırımdan korkulmaması gerekiyor.

YAŞA GÖRE FON SEÇİMİ

Ancak burada en önemli kriter; emekliliğe kalan gün sayısı… Uzmanlara göre, BES’den emekli olmaya beş yıldan daha az bir süre kaldıysa, hisse senedine de yatırım yapılabilir; ancak burada da dikkat edilmesi gereken nokta, hisse senedi oranının söz konusu koşullar değişmedikçe düşük düzeyde tutulması gerektiği.

Sisteme yeni katılmış ve yaşı genç olanlara ise, risk oranını başka bir deyişle hisse senedi oranını yukarı çekmeleri öneriliyor. Evet, BES şirketlerinin ve BES fonlarını yönetenlerin yani profesyonellerin tavsiyeleri böyle…

Öte yandan, uzmanlar kısa vadede piyasalardaki belirsizlik ve sert dalgalanmaların devam edeceği konusunda hemfikir. Bu nedenle de önümüzdeki dönemde BES katılımcılarının buna uygun portföyler oluşturmaları öneriliyor.

YATIRIMCI DÜŞÜK RİSKE YÖNELDİ

BES’e dahil olan katılımcıların risk profilleri ve yaşlarına uygun seçimde bulunması gerektiği uyarısında bulunan AvivaSA CEO’su Meral Eredenk, “Yatırımcılar son dönemde artan belirsizlikler yüzünden ağırlıklı olarak yüksek risk profili içeren fonlar yerine daha düşük risk profiline sahip likit veya kamu iç borçlanma fonlarına yöneldiler” diyerek son dönemdeki değişikliği özetliyor.

Eredenk’in önümüzdeki döneme ilişkin portföy önerileri ise şöyle: “Katılımcılar BES’teki varlık dağılımlarını risk profilleri, yaşları ve gelir düzeyleri gibi unsurları dikkate alarak belirlemeli. Örneğin, hisse senetleri piyasası son dönemde yüksek bir dalgalanma sergiliyor olsa da uzun vadeye bakıldığında oldukça cazip getiri olanağı sunuyor. Yaşı genç ve emekliliğine beş yıldan daha fazla zamanı olan yatırımcıların portföylerinde risk profillerine uygun oranda hisse senedi fonu bulundurmaları bizce avantajlı olur.”

Eredenk, emeklilik dönemi yaklaşan düşük risk toleransına sahip katılımcıların ise, ağırlıklı olarak kamu iç borçlanma fonlarını tercih edebileceklerini söylüyor.

Türkiye’de son dönemde öne çıkan “finansal okuryazarlık” konusu da AvivaSA’nın radarına girmiş durumda. Kurum bu konuda Ak Portföy ile birlikte, “Yatırım Danışmanlığı” adlı bir proje yürütüyor. AvivaSA müşterilerinin bu çalışmaların katkısıyla BES yatırım ürünleri ve piyasalar konusunda bilgilenip, yatırım kararlarını daha kolay verebildikleri ifade ediliyor. Müşterileriyle periyodik olarak “Piyasa Fikirleri” raporunu paylaştıklarını söyleyen Eredenk, ayrıca “AvivaSA BES TV” ile ideal BES yatırımı konusunda bilgilendirmeler içeren videolar yayınladıklarını hatırlatıyor. Öte yandan, AvivaSA önümüzdeki dönemde farklı yatırımcı profillerine yönelik “Portföy Fikirleri” de sunmayı planlıyor. Kurum, halen bu kapsamdaki eğitimleri kendi satış ekiplerine uyguluyor.

“HİSSE SENEDİ ARTTIRILABİLİR”

Yapı Kredi Portföy Emeklilik Fonları Grup Müdürü Murat Öner de, BES katılımcılarının orta-uzun vadeli perspektifte portföylerindeki hisse senedi payını kademeli olarak artırabilecekleri kanısında. Buna karşın risk toleransı daha düşük olan yatırımcıların bu dönemde tahvil bono fonları ya da hisse ağırlığı düşük esnek fonları tercih etmesi gerektiğini belirten Öner’in piyasalara ilişkin yılsonu tahminleri ise şöyle:

“Yılsonunda gösterge tahvil faizinin yüzde 8-9 bandında oluşmasını bekliyoruz. Döviz tarafında ise, sepetin seviyesinin yılsonunda 2.20-2.40 aralığında gerçekleşme ihtimali kuvvetli. Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi ise yılsonunda 65 bin ile 75 bin arasında olabilir.”

Dünyadaki risklerin ve özellikle de FED’in (Amerikan Merkez Bankası) para politikasına ilişkin risklerin ortadan kalkmasıyla borsada yükseliş potansiyelinin kuvvetleneceğini tahmin eden Öner’e göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın para politikası belirsizlik yaratmaya devam edecek. Öner, bu belirsizliğin ortadan kalkması ve şirket değerlemelerinin de cazip seviyelere gerilemesine bağlı olarak gelişen piyasalara fon akışının yeniden hızlanacağını düşünüyor. Öner’in risk toleransı daha düşük olan yatırımcılara önerisi ise, bu dönemde tahvil bono fonları ya da hisse ağırlığı düşük esnek fonları tercih etmeleri yönünde.

“GENÇLER HİSSEYE YÖNELMELİ”

BES katılımcılarının emeklilik dönemlerinde refah bir yaşam standardı için hisse senedinin önemli bir yatırım aracı olduğunu söyleyen TEB Portföy Genel Müdürü Ömer Yenidoğan, yatırımcılara şu uyarılarda bulunuyor:

“BES portföyünde yer alacak fonların seçiminde yatırımcıların sistemde kalacakları süre ve yaşları en belirleyici unsurlar. Yatırımcılar, emeklilik dönemlerinde elde etmek istedikleri getiri beklentisi doğrultusunda alacakları riske, bu kriterleri göz önüne alarak karar vermeli.”

Yenidoğan’a göre sisteme yeni girmiş genç biri için oluşturulacak portföy, ağırlıklı hisse senetlerinden; emekliliğine kısa süre kalmış bir yatırımcının portföyündeki ağırlık ise sabit getirili menkul kıymetler ağırlıklı olmalı. Yenidoğan, günümüz piyasa koşullarında riski daha düşük seviyede tutmak isteyen yatırımcıların ise, sabit getirili menkul kıymetlere ve hisse senedi piyasasındaki dalgalanmalardan yararlanan dengeli ve esnek fonlara yatırım yapabileceğini söylüyor.

“RİSK, GELİR VE YAŞ ÖNEMLİ”

Akportföy de BES katılımcılarının portföylerini, risk profilleri, gelirleri ve yaşlarına uygun seçimlerle oluşturmalarından yana. Kurum, kısa vadede yüksek volatilite (oynaklık) sergileyen hisse senedine yatırımın, uzun vadeli yatırım aracı olan BES için cazip getiri sağlayacağını tahmin ediyor. Emekliliğe kalan yaşın da portföy tercihinde büyük etkisi olduğunu vurgulayan Akportföy, BES katılımcılarına şu tavsiyelerde bulunuyor:

“Yaşı genç ve emekliliğine beş yıldan daha fazla zamanı olan yatırımcılar portföylerinde risk profillerine uygun bir oranda hisse fon bulundurmalı. Emeklilik dönemi yaklaşan düşük risk toleransına sahip katılımcılar ise ağırlıklı olarak kamu iç borçlanma fonlarını tercih edebilirler.”

Son beş yılın getiri şampiyonu hisse fonlar

Fon türü Son beş yıl getiri (yüzde )

Hisse 86,69

Esnek  67,91

Likit 41,65

Kamu iç borçlanma 56,26

Gelir amaçlı esnek 56,93

Not: Tablo son beş yıllık dönemde fon türlerinin ortalama getirilerine göre hazırlanmıştır.

Para Dergisi

 

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın