Avrupa’nın geleceğini şekillendirecek en önemli Ar-Ge projelerinden biri olarak kabul edilen ve uluslararası tarım, lojistik ve taşımacılık sektörünü yeniden tasarlayacak olan FIspace’te, Türkiye’den sadece Arçelik AŞ ve KoçSistem yer aldı.

Arçelik’ten yapılan açıklamaya göre, FIspace, Avrupa’nın gelecekteki rekabetçiliğini artırmayı hedefleyen AB girişimi kapsamındaki ‘Geleceğin İnterneti Kamu-Özel Sektör Ortaklığı’ (Future Internet PPP) programının beş Ar-Ge projesinden biri. Geleceğin uluslararası tarımla lojistik ve taşımacılık altyapısının oluşturulması adına yürütülen FIspace’in başarısı için AB, dünyanın en önemli kurum ve kuruluşlarından oluşan bir yıldızlar ekibi kurdu. Türkiye’den de sadece KoçSistem ve Arçelik AŞ bu ekipte yer almayı başardı.

FIspace, 24 ay süren ilk fazında FInest adı ile sadece taşımacılık ve lojistik sektörünü kapsarken, 2013 yılında yapılan değerlendirmelerin ardından tarımın da eklendiği ikinci faza geçti ve ‘FIspace’ adını aldı.

İlk fazı yaklaşık 8 milyon avro olan projenin ikinci fazda bütçesi 20 milyon avroya çıktı. Bu bütçenin 13,5 milyon avroluk kısmını Avrupa Komisyonu karşılıyor. 24 ay gibi bir sürede tamamlanması planlanan FIspace ile geleceğin tarım, lojistik ve taşımacılık altyapısının oluşturulması ve internet esaslı esnek, kolay erişilebilir olan ‘Bulut Temelli İş Uygulaması Platformu’nun geliştirilmesi amaçlanıyor.

Projenin hedefi ise geleceğin internet ortamında, uluslararası tarım, gıda, lojistik ve taşımacılık operasyonlarının planlanması, dünya çapında tedarik zincirinin en önemli ve en karmaşık alanı olan depolama ve taşıma faaliyetlerinin optimize edilmesi ve ülke ekonomilerinde önemli yer teşkil eden küresel işletmelerin maliyetlerinin azaltılarak rekabet gücünün artırılması olarak özetleniyor.

FIspace’in ilk genel değerlendirme toplantısı 09-12 Eylül 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. KoçSistem ve Arçelik AŞ’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantılara, 10 ülkeden, 28 farklı kurum ve kuruluş katıldı.

KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, Arçelik AŞ Satınalma ve Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk ve Proje Koordinatörü Dr. Sjaak Wolfert proje ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Avrupa Komisyonu’nun KoçSistem’in kabiliyet ve deneyimlerine duyduğu güven bizleri gururlandırıyor”

KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, FIspace projesinde, temel alınan teknolojilerin, bulut bilişim ve internet tabanlı nesneler olarak ifade edilen ‘Internet of Things’ temelli olduğunu, bu alanlarda uzman dünyanın sayılı şirketleri arasında yer alan KoçSistem’in de bu nedenle proje ekibinde yer aldığını belirtti.

Son üç yılda, FInest ve FISpace’te edindiği bilgi birikimi ve deneyimin KoçSistem’i, lojistik ve taşımacılık sektörüne hizmet veren BT şirketleri içinde, en üst seviyelere taşıdığını ifade eden Mehmet Nalbantoğlu,  “KoçSistem olarak proje kapsamında bulut bilişim ile güvenlik ve gizlilik gibi kilit konularda önemli sorumluluklar alıyoruz. Bu görevi bizlere veren Avrupa Komisyonu’nun, KoçSistem’in kabiliyet ve deneyimlerine duyduğu güven bizleri gururlandırırken, yurt dışı pazarlarda yeni proje ve fırsatlar yaratma konusunda da bize ve sektörümüze cesaret veriyor.” ifadelerini kullandı.

“Projede Türkiye’nin iki şirketle rol üstlenmesi gurur verici”

FIspace Projesi’nin 1 Nisan 2013 tarihinde başladığını ve 31 Mart 2015 tarihine kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Arçelik AŞ Satınalma ve Tedarik Zincirinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, iki yıl sürecek projenin AB Komisyonu tarafından 13.5 milyon avroluk bir katkıyla desteklendiği bilgisini verdi.

Öztürk; AB 7. Çerçeve Programı içinde yer alan ve Avrupa’nın geleceğini şekillendirecek Ar-Ge projeleri arasında en önemli ilk üç projeden biri kabul edilen FIspace Projesi’nin; tarım, uluslararası lojistik ve taşımacılık olmak üzere üç sektörde internet esaslı esnek, kolay erişimi sağlayan ‘Bulut Temelli İş Uygulaması Platformu’nun yaratılmasını hedeflediğini hatırlattı.

AB’nin tamamını ilgilendiren bu denli kapsamlı bir projeye Türkiye’den Arçelik ve KoçSistem olarak dahil olmanın her şeyden önce Türk iş dünyasının AB platformunda temsili açısından önemli bir değer taşıdığını vurgulayan Oğuzhan Öztürk, “Projede Türkiye’nin iki şirketle rol üstlenmesi gurur verici. Bugün internet temelli uygulamalarla iş dünyasında çok ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümü iyi algılamak ve iş yapış süreçlerine en etkin, en verimli sistem ve çözümleri entegre etmek küresel ligde oynayan tüm şirketlerin en önemli gündem maddesi. İşte böyle bir ortamda, Arçelik gerek dünya çapında yarattığı ticaret hacmi gerek üretim gücü gerekse son tüketiciyle ilişkisi açısından projeye katkısı bulunan diğer küresel şirketlerle birlikte iş ortağı olarak bu projede önemli bir rol üstleniyor” ifadelerini kullandı.

Proje Koordinatörü Dr. Sjaak Wolfert ise FIspace ile tarım, taşımacılık ve lojistik sektörlerine ilişkin kullanım senaryoları üzerinde odaklanarak, ortak çalışmaya dayalı iş ağlarından doğan zorlayıcı sorunları çözmeye yönelik, “Geleceğin-İnternetiyle-etkinleştirilecek” çözümler geliştirmeyi ve bu çözüm yollarını doğrulamayı amaçladıklarını kaydetti.  Wolfert, proje tamamlandığında lojistik ve taşımacılık sektörünün yeni bir sözlüğe ve baştan yaratılmış bir organizasyon yapısına sahip olacağını ifade etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın