Okullar için eğitim-öğretim bugün başladı. Öğrencilerin ilk günlerde yaşayabileceği sorunlar ile ilgili olarak Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal,  ailelere altın değerinde tavsiyeler bulundu.

Okul alışverişinde ise, Türkiye’nin kitap, kırtasiye ve teknoloji zinciri NT’den sağlıklı, kaliteli ve ekonomik alışveriş için özel öneriler

Eğitim – öğretim yılı ilk ve orta öğretim için bugün başladı. İlk kez öğrenci olacaklar bir hafta önce başlayan heyecan, bugün diğer sınıfların okula başlamasıyla okullar şenlendi. Türkiye’nin kitap, kırtasiye ve teknoloji perakende zinciri NT’nin uzmanları, yeni eğitim-öğretim sezonuna özel çok önemli tavsiyelerde bulundu.

Okul için özel öneriler

Eğitim-öğretim hayatı başlarken uzmanlar aileleri uyarıyor. Okul yaşamının ilk adımını atarken ya da okullara tatilden dönüş yapan çocuklar farklı tepkiler geliştirebiliyorlar. Eğitim maratonunu başlarken bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu durumda ebeveynler kimi zaman ne yapacağına, nasıl davranacağına doğru karar veremiyorlar. Okula başlayan çocukları olan ebeveynler nelere dikkat etmeli, karşılaştıkları problemleri nasıl aşmalılar?

Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, çocukların okula başladığında yeni bir döneme girdikleri için anne-babasının desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Bu beklentisinin nedeninin aşırı ilgi gördüğü ev ortamından kendisi gibi çok sayıda kişiyle aynı ortamı paylaşmasından kaynaklanabileceğine işaret ediyor.

Okul hayatıyla birlikte disiplinli yaşamın başladığını, gerek tatilden dönenler, gerekse ilk kez başlayacaklar için bu disiplin döneminin önemine dikkat çeken Baykal, artık çocuğun gününü kendi istediği gibi yaşayamayacağı, okuldaki kurallar çerçevesinde yaşamak durumunda kalacağı için, bazı tepkiler geliştirebileceğini ancak ebeveynlerin sabırla ve güzel bir dille bunun gerekçeleri çocuğa anlatılması gerektiğinin altını çizdi.

Çocukları yarıştırmayın!

Özellikle tatilden dönen çocukların ailelerinde bir başarı yarışı da başladığına değinen Hakan Baykal, şöyle devam etti:

Her öğrencinin potansiyeli, birikimi, öğrenme ve algılama hızı, yetenekleri, ilgileri aynı değildir. Bu farklılıklar okul ortamında daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Her çocuğunun ayrı bir dünyasının olduğu unutulmamalıdır. Çocuklarımızın sadece akademik başarıya göre değerlendirilip kategorize edilmesi son derece yanlıştır. Elden geldiği kadar farklı alanlarda eğitimler verilerek öğrencinin ilgileri ve yetenekleri belirlenmelidir. Aileler ve öğretmenler bu noktada sadece akademik başarıyı ölçü almamalıdır. Her şeyin ötesinde ruhen, bedenen sağlıklı olan bireylerin topluma kazandırılmasının temel amaç olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Yarış atı değil, geleceğin dünyasını kuracak bir nesil yetiştirdiğimiz unutulmamalıdır.

Özgüvenin korunması çok önemli

Okula giden çocuğun özgüveninin korunmasının çok önemli olduğunu, öğretmenlerin ve velilerin bu özgüveni yok edecek ya da azaltacak davranışlardan uzak durması gerektiğini anlatan Baykal, şöyle konuştu:

Ödüllendirme bir ayrıma, bir başka ifadeyle ödül alamayanlara bir ceza şekline dönüşmemelidir. Öğrencide bir dışlanmışlık duygusu, başarısızlık ön kabulü oluşturmamalıdır. Bir öğrenci okuma yazmayı çabuk öğrenebilir, ödevleri zamanında ve tam yapabilir. Bu öğrenci taltif edilmelidir, ancak bunu yapamayan öğrenciler de çeşitli vesileler bulunarak zaman zaman ödüllendirilmelidir. Anne babalar da çeşitli sebeplerle ideal bir öğrenci profili göstermeyen, ödevlerini aksatan, diğer öğrencilere göre daha yavaş öğrenen çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslayıp aşağılamamalıdır. Yüreklendirici, moral verici, destekleyici bir tavır sergilenmelidir. Tabii bu tavır sergilenirken, polyannacılık oynanmamalı, öğrencide görülen aksaklıklar tespit edilmeli ve çözüm yolları üzerinde öğretmenle mutlaka dirsek temasında olunmalıdır.

Okula alışma dönemi kısa zamanda nasıl geçirilir:

– Çocuğunuzun içindeki korkuları yenmesi için sabırlı, soğukkanlı ve kararlı olun.

– Agresif tutumlar geliştirmeyin.

– Okula gitmesi için cesaretlendirin. Okula gitmek istemediğinde açık ve anlaşılır konuşarak, sebebini öğrenmeye çalışın.

– Birkaç günden fazla onunla derse girmeyin.

– Her zaman çocuğunuza yanında olabileceğiniz hissini verin.

– Öğretmenle işbirliği içinde olun

– Korku ve tedirginlik 2 haftayı geçerse destek almayı ihmal etmeyin

Çocuğunuzu dinlemeyi ihmal etmeyin!

Okula yeni başlayan çocukların ailelerinin her gün okuldan eve gelince neler yaptığı ile ilgili mutlaka dinlemeleri gerektiğinin önemine dikkat çeken Hakan Baykal, aileleri şöyle uyardı: “Okula yeni başlayan çocuğunuzun anlatacağı çok şey olacaktır. Çocuğunuz için okulda yaşanan çoğu şey orijinaldir. Mutlaka her gün çocuğunuza zaman ayırmalı onun anlatacaklarını ilgiyle dinlemelisiniz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın